Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « akwarium lwicy79..proszę o pomoc przy tworzeniu
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium lwicy79..proszę o pomoc przy tworzeniu  (Przeczytany 5029 razy)
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 04, 2008, 20:11:00 »

Tolu Dziękuję Ci za odwiedziny w moim wątku i za rady. Testów jednak narazie nie mogę kupić, ale stosuję sie do rad Ali, podmieniam codziennie wodę i dodaję nitrivek. Rybkom ograniczyłam już jedzenie do jednego niewielkiego posiłku dziennie..narazie tak zostawię.
damjakas Nie denerwuję się, tylko pytam..bardziej z ciekawości.
Gurami to faktycznie są samiczki, tak mi powiedział poprzedni opiekun, który się w tym orientował. Ile jeszcze z tych pięciu mieczyków musiała bym oddać, żeby nie było ich za dużo? Dziś oglądałam ponownie skalarki, pływały z danio czerwonym..naprawde ładnie razem wyglądały.

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 04, 2008, 21:10:55 »

Nie ma sprawy jeśli jakoś wespre obserwacjami amatora to możesz na mnie liczyć  Smiley

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #17 : Grudzień 05, 2008, 11:59:28 »

Jak znajda się fundusze to kup te testy nie mozesz przeciez podmieniać w nieskończoność... Ile juz stoi akwarium?

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 05, 2008, 12:24:45 »

Ile juz stoi akwarium?

Od poprzedniego czwartku.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #19 : Grudzień 05, 2008, 12:32:20 »

to podmieniaj ciągle

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Grudzień 12, 2008, 17:56:51 »

Zakupiłam dziś test paskowy 5 in 1 Tropicala. Kupiłam też dwie kolejne roślinki dla rybek, więc jest coraz bardziej zielono.
Pospieszyłam się też niestety i kupiłam 4 malutkie kiryski- dwa pstre i dwa albinosy..ale nie mogłam wyjść bez nich ze sklepu..bo się zakochałam od pierwsxzego wejrzenia. Mam więc teraz dwie dorosłe (jedna chyba nawet w bardzo dojrzałym wieku) samiczki gurami, 5 mieczyków czerwonych (2+3) , jednego maleńkiego mieczyka jasnego, który jak nabierze pewności siebie i uzyska większe wymiary to prawdopodobnie zostanie oddany, mam zbrojnika niebieskiego i oczywiście te nowe 4 kiryski.
Wszystkie rybki zachowują się jakby czuły się dobrze, wyglądają rownież ślicznie. Wodę nadal podmieniam co dwa dni i dodaję sera nitrivek, ale w mniejszej ilości niż proponuje producent. Karmię dwa razy dziennie (płatakami różnymi i czasami tymi czerwonymi mrożonymi robaczkami-rybki je tak lubią że wyrywają wprost z palców), chociaż nie daję im za dużo, bo zawsze pływają nienasycone Smiley .
Dokupiłam też odmulacz więc zadbam o czyste dno, chociaż praktycznie nic na tych białych kamykach nie widać..ani resztek pokarmu, ani nawet odchodów rybek..tak jakby po nocy znikały (może jak glonojad przekopuje w nocy dno to wszystko dociera do filtra?)
Co do testów to wyszło mi :
NO3 - 20 (mg/l  -taka jednostka?)
NO2 - 0-0,5 mg/l
twardość ogólna- około 150 (8,0) nie wiem jaka tu jednostka jest
twardość węglanowa - 180 (10,0)
ph 7,8-8,4
Widzę że nie całkiem jest ok..zwłaszcza chyba ph, a testy mogę robic max dwa razy dziennie, bo akwa nie jest tu gdzie teraz mieszkam. Jeszcze jutro i pojutrze sprawdze jak to się ma..jeśli wyniki się potwierdzą to ..no właśnie..co wtedy..kolejne środki ze skalara potrzebne będą?

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 12, 2008, 17:59:32 »

łoo te gurami są piękne miecze także Shocked

gg-733380
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 12, 2008, 18:25:14 »

Dziękuję w ich imieniu Smiley . Jeszcze kilka fotek dodam, żeby wątek był ciekawszy... A całości jeszcze nie pokażę bo nadal nie ma co..wystrój bardzo nie dopracowany.
Ps. jaskinię zostawię(przynajmniej dopóki innych, lepszych elementów na jej miejsce nie znajdę) bo szczególnie jednej rybce bardzo się w niej podoba, ale tymczasowo chciałabym ją pokryć całą mchem, da się jakoś?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 12, 2008, 18:31:20 »

Raczej da, nie podoba mi się ta farba na tej całej jaskini bo wygląda jakby się rozpuszczała ..........

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 12, 2008, 19:05:29 »

hmm..ja nie mam pojęcia, ale kupiłam ją w sklepie akwarystycznym, więc teoretycznie nie powinna być malowana czym popadnie, jednak masz rację że nigdy nie wiadomo. A da się to jakoś domowym sposobem sprawdzić?
Czym można mech przytwierdzić do jaskini, żeby było skutecznie i bezpiecznie?

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 18, 2008, 17:47:54 »

Troszkę się zmieniło w moim akwa. Parametry się ustabilizowały i są w normie, no może ph nadal mogło by być odrobinkę niższe, nie następują już żadne zmiany, więc chyba akwa dojrzało. Miałam już właściwie nie zmieniać obsady, ale tak wyszło (dłuższa historia) że moje mieczyki trafły do kogoś kto ma większe towarzystwo mieczykowe..i mam nadzieję że im się to spodoba.
Natomiast moje akwa wzbogaciło się o trzy pielęgnice papuzie(mimo że ze względu na ich pochodzenie, nie chciałam ich mieć, ale wyszło inaczej). Już sporo o nich czytałam, wiem co nie co.
Od pierwszych chwil świetnie dogadują się z gurami, natomiast próbują ganiać kiryski, ale kiryski są szybsze, na dodatek mają sporo kryjówek, więc sobie radzą unikając obrażeń. Miejsca tymczasowo spokojnie wystarcza dla wszystkich (papużki są około 10cio cm), a po świętach zacznę planować zakup większego akwarium, tak żeby wszystkie rybcie miały odpowiednie warunki.

Kilka fotek nowych mieszkańców (nazywają się : Irokez, Różowa i Weźcie Mnie Do Domu)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 17:50:01 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: