Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwa - mętna woda  (Przeczytany 1532 razy)
trzaskus
Nowy
*

« : Styczeń 01, 2009, 23:04:35 »

Witam,
dostała w spadku akwa, wcześniej nie miałam do czynienia z rybkami. Chciałabym prosić o kilka ważnych rad od doświadczonych w tym temacie.
Moje akwa to 126l:
- żwir akwarystyczny
- 2x20W
- filtr AQUA SENIOR 750
- grzałka
RYBKI:
- 8 neonek
- 3 skalary
- 2 mieczyki
- 3 kiryski
- 5 żałobniczek
- 4 bystrzyki barwne
- 1 sumik
- 1 glonojad

Roślinki:
- moczarka
- nurzaniec

Po przewiezieniu akwa wszystko wymyliśmy, niestety w kranówce  Undecided dołożyliśmy nowego żwirku i korzeń który wcześniej gotowałam w soli i po tym moczyłam kilka dni oraz posadziliśmy w/w roślinki. Po kilku dniach wpuściliśmy rybki, które tymczasowo były w innym pojemniku - wszystkie przeżyły przeprowadzkę i całość funkcjonuje od 20 grudnia '08.
Rybki karmimy suchą karmą TetraRubin i TetraMin Crisps w małych ilościach 2-3 razy dziennie - zjadają to w ciągu 2-3 min i ostatnio kupiliśmy żywy pokarm - lasonóg. Jaki pokarm byłby najlepszy dla tych rybek i klarowności wody? A może tych rybek jest za dużo?

Problem polega na tym, że woda nie jest klarowna. Czytałam że to normalne w nowo założonym akwa. Mam pytanie czy ja mogę w jakiś sposób pomóc poprzez zaciemnienie, czy bardziej intensywne natlenianie czy filtrowanie aby woda zrobiła się klarowna.

Chciałabym się dowiedzieć kiedy powinnam zrobić pierwszą wymianę wody. Już teraz czy jeszcze poczekać, a jeśli tak to kiedy mam zrobić pierwszą podmianę wody i  w jakiej ilości? Czy to ma być 20-30% wody? Jak często odmulać dno?
Chciałabym jeszcze dołożyć roślinki, może ktoś podpowie jakie byłyby najlepsze.
Pytań mam sporo i szperam na forach internetowych o podobnych tematch. Zdecydowałam się napisać, bo może powinnam coś zmienić w osprzęcie itd aby "umilić" życie moim rybkom. Dzięki z góry za wszelką pomoc.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2009, 23:43:34 wysłane przez trzaskus » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2009, 00:15:23 »

podstawowy błąd to wymycie żwirku ... radzę kupić test na NO2 i robić częste podmiany wody ok 30% na odtstałą codziennie, zmetnienie wody czesto wystepuje z podwyzszona zawartoscia NO2 lub amoniaku wiec rybki mogą sie zatruć. Dokupcie tez szybko rosnace rosliny bo pochłaniają NH4 ( rogatek paprotnica moczarka, roslin musi byc przynajmniej teraz dużo by cos zdziałały ) zmetnienie powinno ustapic po jakims czasie samo jak akwarium sie ustabilizuje ( NO2 niewykrywalne)
podmiany bedzie mozna w tedy robic rzadziej co 1tydzień/2
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 00:17:14 wysłane przez Pethro » Zapisane
trzaskus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2009, 22:13:07 »

Dzięki za podpowiedź.
Mam jeszcze takie pytanie, czy zaciemnianie ma jakiś sens, czy może tylko pogorszyć sprawę? Czytałam na forum, że można zaciemnić na 2-3 dni i to polepszy klarowność wody. Tylko pytanie, czy to może zaszkodzić jeżeli mam za wysoki poziom NO2?
Pytanie jeszcze, czy można podmienić wodę 1:1 (odstaną kranówkę z wodą z marketu, jeśli tak to jaka to ma być woda)?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2009, 22:34:30 »

(odstaną kranówkę z wodą z marketu, jeśli tak to jaka to ma być woda)?
mozna na wodę demineralizowaną jeśli chce się obnizyć pH ale narazie nie polecam takich zabiegów bo to by sporo wyszło Grin

musicie zrobic te testy na NO2 to bedzie wiadomo co robic dalej
ale domyslam sie ze jest źle skoro woda zmętniała wiec groźniejsze jest to że ryby mogą się zatruć niz klarownosc wody.

Kupcie dużo roślin i narazie nie zaciemniajcie zbiornika bo jak jest ciemno to rosliny nie beda pobierały tego co wydalają rybki. Odmulanie jak najczęstsze i podmiany codziennie 30% przynajmniej przez 2 tyg. az woda sie wyklaruje. Alternatywa to zostawić 2 góra 3 rybki resztę oddać i czekać miesiąc az sie akwarium ustabilizuje, można w tedy zaryzykować i nie podmieniać codziennie wody na odstałą, ale trzeba kupić dużo zielska które przejmie funkcję filtra wyłapując trujący amoniak, gdy filtr mniej wiecej po miesiacu zostanie skolonizowany przez bakerie mozna bedzie spokojnie z czystym sumieniem dołozyć więcej ryb.

Nie kupujcie zadnych uzdatniaczy ze sklepów zoologicznych bo to tylko pieniadze wyrzucone w błoto, dojrzewania nie da sie ominąć dzieki chemii
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: