Witam,
dostała w spadku akwa, wcześniej nie miałam do czynienia z rybkami. Chciałabym prosić o kilka ważnych rad od doświadczonych w tym temacie.
Moje akwa to 126l:
- żwir akwarystyczny
- 2x20W
- filtr AQUA SENIOR 750
- grzałka
RYBKI:
- 8 neonek
- 3 skalary
- 2 mieczyki
- 3 kiryski
- 5 żałobniczek
- 4 bystrzyki barwne
- 1 sumik
- 1 glonojad
Roślinki:
- moczarka
- nurzaniec
Po przewiezieniu akwa wszystko wymyliśmy, niestety w kranówce
dołożyliśmy nowego żwirku i korzeń który wcześniej gotowałam w soli i po tym moczyłam kilka dni oraz posadziliśmy w/w roślinki. Po kilku dniach wpuściliśmy rybki, które tymczasowo były w innym pojemniku - wszystkie przeżyły przeprowadzkę i całość funkcjonuje od 20 grudnia '08.
Rybki karmimy suchą karmą TetraRubin i TetraMin Crisps w małych ilościach 2-3 razy dziennie - zjadają to w ciągu 2-3 min i ostatnio kupiliśmy żywy pokarm - lasonóg. Jaki pokarm byłby najlepszy dla tych rybek i klarowności wody? A może tych rybek jest za dużo?
Problem polega na tym, że woda nie jest klarowna. Czytałam że to normalne w nowo założonym akwa. Mam pytanie czy ja mogę w jakiś sposób pomóc poprzez zaciemnienie, czy bardziej intensywne natlenianie czy filtrowanie aby woda zrobiła się klarowna.
Chciałabym się dowiedzieć kiedy powinnam zrobić pierwszą wymianę wody. Już teraz czy jeszcze poczekać, a jeśli tak to kiedy mam zrobić pierwszą podmianę wody i w jakiej ilości? Czy to ma być 20-30% wody? Jak często odmulać dno?
Chciałabym jeszcze dołożyć roślinki, może ktoś podpowie jakie byłyby najlepsze.
Pytań mam sporo i szperam na forach internetowych o podobnych tematch. Zdecydowałam się napisać, bo może powinnam coś zmienić w osprzęcie itd aby "umilić" życie moim rybkom. Dzięki z góry za wszelką pomoc.