Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Disturbed - Fish-Box 62L (Akwarium Ogólne)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Disturbed - Fish-Box 62L (Akwarium Ogólne)  (Przeczytany 3090 razy)
Disturbed
Nowy
*

« : Styczeń 02, 2009, 22:23:37 »

Zalane 25.12.2008... Pierwsze ryby wpuszczone po 24h

1. Akwarium

Interpet Fish-Box 62 litry

2. Dodatki:

sztuczna roślina z kamieniem
Kamień do brzęczyka

3. Oświetlenie

2 żarówki energooszczędne - świecą się około 12 godzin dziennie.
(Kiedy kupiłem akwarium, miałem jedną żarówkę która świeciła na biało, drugą na niebiesko, ale po niebieskiej stronie czerniały rośliny, więc musiałem wymienić żarówki.)

4. Ogrzewanie

grzałka Interpet Delta Therm 150Watt

5. Filtracja

filtr wewnętrzny Interpet Power Filter 2

6. Napowietrzanie

brzęczyk Tetratec APS50

7. Preparaty

Interpet Bioactive Tapsafe, Interpet Filter Start (kolonie bakterii)

8. Flora

Roślina na korzeniu (nie wiem co to Tongue)
3x Żabienica amazońska
3x jakaś trawa (ta z przodu - co to za rośliny?)
...i z tyłu w doniczce jakaś roślinka ale też nie wiem co to.

9. Fauna

4x gupik (3 samce, 1 samica)
3x Molinezja szerokopłetwa (1 samiec, 2 samice)
1x Krewetka Amano (planuje dokupić 3)
2x Kirysek Panda (planuje jeszcze dokupić 2)

Ryby (oprócz Kirysków) karmię karmą Aquarian Tropical Flake Food.
Kiryski karmię King British Catfish pellet food (Molinezje też uwielbiają tą karmę Tongue)

Myślę też nad dokupieniem parki Mieczyków Hellera.

http://images44.fotosik.pl/45/2a7dfdaec54d895c.jpg
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 01:22:49 wysłane przez Disturbed » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2009, 22:30:56 »

Jak na poczatek niezle, nie ma przerybienia - dosadzisz roslin i bedzie duzo lepiej (ta sztuczna raczej wywal). Mozesz jeszcze dopisac kiedy zalane, kiedy wpuszczona obsada, czym je karmisz

Disturbed
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2009, 22:37:19 »

Sztucznej roślinki nie wywalę bo to jest rodzinne akwarium, i nie mogę się w nim za bardzo rządzić :/. A co do roślinek, to trochę jeszcze wsadzę a te co teraz są się rozrosną.

Napisałem już czym je karmię, kiedy wpuszczone, itd.
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2009, 22:38:09 »

Więcej roślin. To raz.
Oddaj molinezje i mieczyki bo są za duże, a kup neonki ALBO żałobniczki ALBO inne maluchy. Kirysków MUSISZ dokupić  Wink . To dwa.
Roślinki sztuczne mogą SZKODZIĆ RYBKOM, poza tym dziwnie to wygląda. To trzy.
Sądząc po masie nalanej chemii, to akwarium NIE DOJRZEWAŁO i wpuszczone ryby po 24 co? Godziny?! MINIMUM TRZY TYGODNIE!!. Życzę powodzenia w ratowaniu obsady przed zatruciem NO2  Wściekły Wściekły
Poczytaj na forum i na portalu tematy na temat zakładania akwarium - jest tego sporo. Nie podaję linków, bo jeśli Ci zależy to znajdziesz bez problemu.

No i mimo wszystko wygląda to całkiem przyzwoicie  Smiley teraz zacznij ratować i zmieniać obsadę - najlepiej oddaj ryby do sklepu/znajomego który ma warunki i poczekaj aż woda dojrzeje.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 22:39:43 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Disturbed
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2009, 22:47:13 »

Jak mieszkałem w Polsce, to kiedy wymieniałem wodę, to ryby wpuszczałem zawszę do świeżo napuszczonej... Nigdy nie zostawiałem żeby dojrzewała ani nic. Przed przeprowadzką do UK, miałem sprzedać rybki. Rozmawiałem z zoologiem i wycenił mi 20gr za każdą rybkę (oczywiście zanim je zobaczył). Kiedy wszedł do mnie do domu, to DOSŁOWNIE padł na kolana, kiedy zobaczył NASZE (moje i rodziców) ryby. Potem zmienił zdanie i każdą rybę wycenił na 80gr...

Nie popieram gadanin na temat dojrzewania wody, itd. Chlor wyparowuje z wody w ciągu 24h. A całe to czekanie jest zdatne.
kub1905
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2009, 22:47:45 »

1. Oddaj ryby, poczekaj az akwa dojrzeje min 2-3tyg.

2. Wywal ten plastik i wsadz wiecej zywych roslin.

3. Ja bym to tlo zmienil na czarne.

4. Sprzet staraj sie pochowac bardziej.

Chodzi o NO2, chlor jak mowisz odparuje.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 22:49:25 wysłane przez kub1905 » Zapisane

72l - dojrzewanie
Disturbed
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2009, 22:51:34 »

czyt. mój post nad twoim.
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 02, 2009, 23:04:47 »

Całkiem całkiem;}. Co do dyskusji o dojrzewaniu ja sie nie pcham:D. Spróbuje za to wypowiedzieć sie co to za roslinki, "znajcą" jakims nie jest ale uważam ze to trawsko najbardziej po prawej to może byc nurzaniec śrubowy. Jak się mylę proszę was poprawcie mnie;d
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2009, 00:18:05 »

Jak mieszkałem w Polsce, to kiedy wymieniałem wodę, to ryby wpuszczałem zawszę do świeżo napuszczonej... Nigdy nie zostawiałem żeby dojrzewała ani nic.

I jestes pewny ze dobrze robiles ?

Przed przeprowadzką do UK, miałem sprzedać rybki. Rozmawiałem z zoologiem i wycenił mi 20gr za każdą rybkę (oczywiście zanim je zobaczył). Kiedy wszedł do mnie do domu, to DOSŁOWNIE padł na kolana, kiedy zobaczył NASZE (moje i rodziców) ryby. Potem zmienił zdanie i każdą rybę wycenił na 80gr...

Chcialabym to zobaczyc, ale patrzac dzis na Twoje akwarium ....

Nie popieram gadanin na temat dojrzewania wody, itd. Chlor wyparowuje z wody w ciągu 24h. A całe to czekanie jest zdatne.
W wodzie nie tylko chlor jest, ale tez wiele innych szkodliwych czynnikow
A czy slyszales cos o badaniach wody na ph, no2, no3, no4 i doprowadzeniu wody by rybom nic nie szkodzilo  ? ? ?

Disturbed
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2009, 00:40:13 »

Jak mieszkałem w Polsce, to kiedy wymieniałem wodę, to ryby wpuszczałem zawszę do świeżo napuszczonej... Nigdy nie zostawiałem żeby dojrzewała ani nic.

I jestes pewny ze dobrze robiles ?

Jeśli ryby miały się dobrze, to co to za różnica?

Przed przeprowadzką do UK, miałem sprzedać rybki. Rozmawiałem z zoologiem i wycenił mi 20gr za każdą rybkę (oczywiście zanim je zobaczył). Kiedy wszedł do mnie do domu, to DOSŁOWNIE padł na kolana, kiedy zobaczył NASZE (moje i rodziców) ryby. Potem zmienił zdanie i każdą rybę wycenił na 80gr...

Chcialabym to zobaczyc, ale patrzac dzis na Twoje akwarium ....

Nom niestety pozbyłem się tamtego akwarium jakies... 7 lat temu.

W wodzie nie tylko chlor jest, ale tez wiele innych szkodliwych czynnikow
A czy slyszales cos o badaniach wody na ph, no2, no3, no4 i doprowadzeniu wody by rybom nic nie szkodzilo  ? ? ?

Jeśli tak, to czemu w jakiś magiczny sposób to nie szkodziło moim rybom ?

to trawsko najbardziej po prawej to może byc nurzaniec śrubowy.

Chyba tak... Wink.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 00:43:29 wysłane przez Disturbed » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2009, 06:31:22 »

Ja powiem tak tak i tak nie zwracasz uwagi na kometaże to nie mam po co kometować ale: Do zobaczenia  Cheesy Już wkrótce sie spotkamy jak będziesz pisał posty typu jak pozbyć się glonów i inne w dziale choroby... papa
Tylko nie wiem czy jak nie słuchasz teraz bedzie nam sie chciało odpowiadać potem....

niro123
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2009, 11:21:50 »

Wydaje mi sie , a nawet jestem przekonany ze ala i reszta ma racje.. nie rozumiem po co dodajesz temat o swoim aqua jesli chcesz slyszec tylko i wylacznie pozytywne komenty , a gdy ktos zwroci ci uwage klocisz sie z nim  Wink
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2009, 16:43:02 »

Czy te rybki są wypchane że wpuściłeś je po 24h  Huh
Inne nie przetrwają tam do lutego.Pamiętaj że żywe roślinki doskonale uzdatniają i natleniają wodę.Jest na świecie mało gatunków ryb które dobrze się czują w "martwym" akwarium.A co do tych rybek które żyły pomimo naszej kranówy to porównam to do tego - gdyby cała twoja rodzina mieszkała na składowisku materiałów toksycznych to jakie by miała warunki bytowe?
Poczytaj troszkę na forum.Wiele tu można się dowiedzieć.Sama odkąd tu bywam polepszyłam warunki swoim rybką o 110%  Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: