Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Jak humanitarnie usunąć chorą rybkę?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak humanitarnie usunąć chorą rybkę?  (Przeczytany 5116 razy)
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2004, 14:51:14 »

Akurat mam w akwarium stadko naszych polskich ryb, małego żywca. Uklejki, karasie, leszcze, płotki... Tylko czas ich przeżycia zalezy od pustych żołądków pawiookich :twisted:
Największy plus to praktycznie brak karmienia z mojej strony, co sobie złapią to ich :wink:

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #16 : Luty 07, 2004, 02:15:19 »

Cheesy ale macie filmy  Cheesy

Joasia
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 07, 2004, 09:27:29 »

:lol: Ja dużo w swoim życiu wętkowałam i widziałam wiele różnych metod i po prostu ta z wbijaniem noża wydała mi się najmniej krwawa. Ale rzeczywiście, takiego gupika na przykład to by się w ten sposób nie dało.

85 litrow -> bojownik i jego dzieciaki Smiley
OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 05, 2009, 20:23:29 »

A nie lepiej zgnieść rybkę (położyć na czymś twardym i młotkiem uderzyć) ja tak nigdy nie robiłem ale mój kolega stosuje tą metode  Shocked
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeń 05, 2009, 20:40:26 »

A nie lepiej zgnieść rybkę (położyć na czymś twardym i młotkiem uderzyć) ja tak nigdy nie robiłem ale mój kolega stosuje tą metode  Shocked
Niezbyt humanitarne, po uderzeniu mózg niekoniecznie musi być uszkodzony, a ryba w przeciwieństwie do człowieka szybko przytomnosci (z powodu obrażeń nie traci - w zasadzie ryba przy odcięcinaniu głowy też czuje ból dopóki nie przerwie się rdzenia kręgowego co może być trudne, gdy ryba się rusza). Wydaje mi się, żę dobra powinna być metoda z "zamrażaniem" u większości ryb tropikalnych metabolizm zatrzymuje się dużo wcześniej niż przy 10*C. Druga metoda to wrzucenie do wrzątku (tu już jest mniej humanitarnie - Gupik wytrzymuje temperaturę do 40*C więc musi to być naprawdę wrzątek).
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #20 : Styczeń 05, 2009, 20:40:59 »

Luty 07, 2004, 10:27:29 »

DATA OSTATNIEGO POSTU

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------