Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem, glony "nitkowe"  (Przeczytany 1105 razy)
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« : Grudzień 17, 2008, 21:13:41 »

Witam.

Mam problem z glonami z tego co zaobserwowałem są to krasnorosty.54l  akwarium stoi już 1,5 roku a glony zauważyłem jakieś pół roku temu. Co tydzień muszę czyścić je za pomocą czyścika magnetycznego i już staje się to nużące. Posiadam także dwie kosiarki ale nie potrafią "wyczyści" glonów z szyby i kamieni.

Pytanie:
Czy jest jakiś skuteczny środek mający jak najmniejsze skutki uboczne dla ryb i roślinek? Jeśli tak to proszę o rade.
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2009, 20:10:27 »

Witam. Mam podobny problem, ale na szczególnie anubiasach oras nurzańcach pojawiają się włoski. Co to za cholerstwo?
Posiadam także dwie kosiarki ale nie potrafią "wyczyści" glonów z szyby i kamieni.

Pytanie:
Czy jest jakiś skuteczny środek mający jak najmniejsze skutki uboczne dla ryb i roślinek? Jeśli tak to proszę o rade.
oddaj kosiarki, nie do tego akwarium. Za mała. Poza tym jak chcesz by czyściły szyby to kup ślimaki.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2009, 20:19:06 »

Jeżeli krasnorosty, to chyba nie na szybie?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2009, 21:43:26 »

U mnie pędzle rosną na szybie u paletek ale kosiarki skutecznie je tępią (pomijam fakt zbyt małego akwarium kolegi).

Skuteczna walką może być wymiana części wkładów w filtrze oraz zmiana pokarmu/zmniejszenie karmienia a także częstsze podmiany wody.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: