Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 54l. Kolorowo, kontrastowo  (Przeczytany 6492 razy)
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 22, 2008, 14:52:11 »

Oświetlenie: Aqua Glo 15w.
Plaża rzeczywiście za duża wyszła, co prawda zwęża się ku koncowi, ale miejsca na rośliny mało.
antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 22, 2008, 14:52:54 »

ma moze ktos  z forumowiczow wlasnie zmielony bazalt?bo tez chce hodowac kiryski ale  mam problem z podlozem bo ma  ostre krawedzie a koniecznie chce miec czarne dno.??
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Grudzień 22, 2008, 14:54:56 »

dołóż do tego jeszcze zwykłego Daylight'a 15W i bedzie dobrze Wink

konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 23, 2008, 10:18:17 »

Z tym daylightem może być problem, bo w pokrywie raczej nie ma juz miejsca. Może dokupię odbłyśnik, żeby było więcej światła.
Na razie wszystko wydaje się ok. Niektóre anubiasy puszczają nowe liście. Glonów nie widać. Roślinki po zasadazeniu powoli nabierają ładnych kolorów. I co najważniejsze dziecku też się podoba. Tylko rybek nie ma i w żaden sposób nie mogę wytłumaczyć, że jeszcze trzeba poczekać.
Kupiłem programator elektroniczny pc-el do oświetlenia i mam z nim problem. Bez problemu go zaprogramowałem tak by włączał i wyłączał się w określonych godzinach i niby wszystko gra, tylko dodatkowo włącza się sam o północy - nie mam pojęcia dlaczego.

Zdecydowałem się tez na obsadę.
10 neonów innesa albo czerwonych ( mam problem bo niby innesa łatwiejsze w hodowli ale czerwone ładniejsze)
Pielęgniczka kakadu 1+2
6 otosków
6 red cherry
4 amano
izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzień 25, 2008, 16:15:50 »

Witam! Tez mam 54 litry akwarium, tez jestem nowa Smiley Odnosnie neonkow, to napisze, ze prawie tydzien temu nabylam neonki czerwone i mimo, ze parametry wody nie sa najlepsze jak dla nich, woda srednio twarda to wydaje mi sie, ze sa calkiem szczesliwe u mnie. Ganiaja sie, maja ladne kolorki i sie nie chowaja Smiley Mimo wszystko bede probowala troche zbic pH i KH. Pozdrawiam i Milych Swiat zycze!! papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Grudzień 29, 2008, 11:56:56 »

Po przerwie świątecznej stałem się szczęśliwym posiadaczem gupika. Równo po dwóch tygodniach od zalania akwarium, został do niego wpuszczony. Na razie wszystko wydaje się ok. Widocznych glonów - zero. Jedna roślinka zgniła, ale reszta ma się dobrze, w miejsce obmarłych liści pojawiają się nowe.
Powoli zaczynam kompletować obsadę.
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 05, 2009, 15:12:58 »

Gwoli informacji:
Na dzień dzisiejszy trzy tygodnie od zalania pojawiły się pierwsze problemy. Mech jawajski opanowują zwisające brązowe glony. Wyglądają jak pogniłe liście. Krewetki i otoski tego nie jedzą.
Jest też niezły sajgon z plażą. Mocno się brudzi już nawet nie próbuje tego czyścić. Po odmuleniu wygląda ok ale po kilku godzinach znowu bałagan.
Kupiłem krewetki Red cherry. Żeby zapobiec chowowi wsobnemu, nabyłem po 5 sztuk od różnych sprzedawców. Niestety krewetki się bardzo różnią. Jedne są czerwone a drugie jakieś takie wyblakłe brązowe.  Nie wiem sam może to jakiś inny gatunek. Anatomię mają taką samą tylko kolor inny. Poza tym chyba im dobrze bo zmieniają pancerze. Nie wiem czym je karmić. Dałem kawałek banana, ale nie tknęły. Jak długo owoc może przebywać pod wodą tak by nie zgnił? Doba to nie za długo?

Od wczoraj w akwarium pływa też 10 neonków innesa.
Aktualna obsada
10x neon innesa
6 otosków
10 red cherry.
1 gupik.

I teraz mam dylemat. Wyczytałem, że Kakdu jest zbyt agresywna i podczas tarła może rozprawić się z tym towarzystwem. Więc powoli skłaniam się ku prace p. boreli. Chyba powinno być ok.

Dodatkowo mam pytanie czy nie kupując pielęgniczek mógłbym zamiast nich wpuścić do akwarium 10 sztuk M. Galaxy?

I najważniejsze. Akwarium spełnia swoje zadnie do którego zostało stworzone.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy filtr należy czyścić. Mam filtr używany i gabka w środku jest już bardzo sfatygowana. Czy mogę zamienić ją nową?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 15:27:31 wysłane przez konkwista » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 05, 2009, 15:33:01 »

Te krewetki wyblakłe brązowe mogą być po prostu gorszej klasy (chociaż u RC nie ma klas Tongue); może to być na przykład krzyżówka RC w WP. Albo po prostu skutek innego odzywiania, innych parametrów wody... W zasadzie w zbiorniku, w którym sa ryby, krewetek za bardzo dokarmiac nie potrzeba, chociaz od czasu do czasu jakiegoś smakołyka możesz im wrzucić. Zazwyczaj na początku nie chcą ich jeść, ale z czasem się nauczą. Może to być banan 9ale nie radzę go trzymac w  wodzie dłużej niż 2-3 godziny), mogą być gotowane różne warzywa, tabletki dla rybek dennych i krabów, są też specjalne pokarmy dla krewetek,np. Shrimp Sticks Tropicala.

Możesz dac jakieś zdjęcie tych glonów?

Filtr nalezy czyścić, a dokładniej płukać wkłady w wodzie spuszczonej z akwarium podczas podmiany. Jeśli gąbka jest bardzo zniszczona, to oczywiście można ją wymienić na nową, ale przed włożeniem do filtra dobrze byłoby ją albo skropić Sera Nitrivec, albo najpierw w wodzie z akwarium wypłukać starą gąbkę, a potem w tej "brudnej wodzie" nową.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 15:36:24 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 05, 2009, 19:06:24 »

Krewetka 1

Krewetka 2

Glon. mam wrażenie, że przez noc zmalało ( niestety zdjecia niewyraźne)

fotka całości

Czy Kabombę można przycinać od góry?? Wydaje mi się za duża i do tego ma jakieś dziwne pąki.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 05, 2009, 21:29:51 »

Ta druga to po prostu słabo wybarwiony samiec, ale chyba zupełnie normalny, nie skundlony.

Glony faktycznie wyglądają paskudnie Sad Nie dadzą się ściągnąć mechanicznie? Może spróbuj pomoczyć ten mech w wodzie z sokiem cytrynowym, może taki "podniszczony" krewetki zjedzą? Z niektórymi tak jest.

Kabombę oczywiście można przyciąć od góry, ale ja bym radziła od dołu, bo dolne partie są na ogół brzydkie.

konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Styczeń 06, 2009, 10:37:59 »

Dzięki za uspokojenie mnie w sprawie krewetek. Tyle było ganiania i zachodu, żeby kupić u innych dostawców a bałem się, że kupiłem inne gatunki.
Co do mchów to krewetki teraz chętnie przesiadują na tym najbardziej zaglonionym. Mech na korzeniu, na którym krewetki najchętniej siedzą jest w miarę oczyszczony. W najgorszym momencie mech był w większej części brązowy niż zielony. Teraz jest lepiej, ale to i tak nie to. Kupując krewetki dostałem jedną gałązkę mchu i ona jest całkiem zieloniutka, ma ładną barwę, ale też powoli zaczyna ją brać to brązowe cholerstwo.
Mechanicznie może dało by się to ściągnąć ale trwało by to chyba ze dwa dni. Spróbuje opłukać mech tak jak radzisz i chyba zredukuje jego ilość.
Co do kabomby. Jeżeli dobrze zrozumiałem to wyciągam z podłoża, odcinam odpowiednią ilość dolnej partii rośliny a górę sadzę w podłożu?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Styczeń 06, 2009, 10:50:39 »

Dokładnie tak. Rośliny łodygowe bardzo często na dole, w związku z ograniczonym dostępem światła, robia się brzydkie, tracą  liście i od czasu do czasu trzeba je tak potraktować; na ogół łatwo nie ponownie ukorzeniają.

Można przyciąć takze czubek, wtedy chyba powinna dodatkowo się rozgałęzić.

konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Styczeń 09, 2009, 09:01:09 »

Dzięki za porady.
Zastosowałem się zarówno do uwag odnośnie glonów i kabomby.
Glony wydają się poddawać. Jest ich mniej i krewetki coraz chętniej przesiadują na mchu na którym glony się rozwijają.
Niestety padł mi jeden neonek. Podejrzewam, że przyczyna są walki o ustalenie hierarchii  w stadzie. 6 osobników trzyma się praktycznie cały czas razem a pozostała trójka dołącza się do stada z doskoku i co jakiś czas jest przeganiana i biedaczki siedzą pochowani po kątach. Obawiam się,  że przeżyje tylko 6 neonków.
Wczoraj kupiłem tabletki pokarmowe dla otoków. Od tej pory  życie w akwarium kręci się wokół tabletki. 6 otosków ją skubie bądź lezy w jej pobliżu. Gupik nieśmiało podpływa i wpycha się między otoski. Neonki nieco z tyłu, ale jak tylko się nadaża okazja to podskubują. Większe krewetki wpychają się na tzw. aferę ale zaraz są odpychane przez otoski. Chyba 1 tabletak to za dużo bo leży  w akwa już ponad 12 godzin i nie widać by coś z niej ubyło. Może ją wyłowić?

Zwykle dzień rozpoczynałem od siusiu. Teraz od liczenia czy wszyscy żyją. Najgorzej jak się pochowają bo grozi to spóźnieniem do pracy 
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Styczeń 09, 2009, 10:43:57 »

Zwykle dzień rozpoczynałem od siusiu. Teraz od liczenia czy wszyscy żyją. Najgorzej jak się pochowają bo grozi to spóźnieniem do pracy 

Wszyscy tak mamy. Później nie będziesz wszystkich liczył tylko wystarczy rzut oka czy wszystko gra aby dobrze rozpocząć dzień Good !

PS. zamieść akwarium w dziale Nasze akwaria jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś bo jest się czym pochwalić Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 10:45:37 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Styczeń 09, 2009, 14:25:15 »

Ok dzięki.
Obsada w zasadzie skompletowana. Dziękuje wszystkim za rady.
Założyłem nowy temat w dziale Nasze Akwaria

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20243.0
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: