Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mini skalar???  (Przeczytany 7013 razy)
patryk1708
Zainteresowany
**

« : Styczeń 13, 2009, 22:13:34 »

Powie mi ktoś, czy jest coś takiego jak wersja mini skalara
... pytam bo ostatnio kuzyn mi mówi, że kupił sobie skalara, zdziwiłem się bo on ma aqua 25l, na to on, że to jakaś odmiana mini i sprzedawca w sklepie powiedział, że jeden przeżyje w takim akwarium (z innymi rybkami, które już tam są). Szukałem w necie ale nic takiego nie znalazłem, powiedziałem mu, że sprzedawca pewnie go w konia zrobił, no ale nie jestem pewien, więc pytam was Wink

ziomy111
Zainteresowany
**

Pterophyllum altum

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2009, 22:18:07 »

no jakiś tempak z tego sprzedawcy skalary to do akwa conajmniej 100l !! W 25l i jeszcze wersja "mini" szkoda gadać sprzedawca do chyba jakiś ... no nie powiem co.
powiedziałem mu, że sprzedawca pewnie go w konia zrobił
i dobrze mu powiedziałeś, święta prawda

Akwa 120l:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20908.0
Akwa 450l:
www.pl
Akwa 960l:
www.pl
Czyli wszystkie wkrótce po "remoncie" Wink
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2009, 22:18:14 »

Jest kilka małych odmian ale na takie małe akwarium(25l) na pewno nie ma.Dla nich potrzeba minimum 100l i wysokość akwarium też się liczy.

patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2009, 22:20:20 »

Jest kilka małych odmian ale na takie małe akwarium(25l) na pewno nie ma.Dla nich potrzeba minimum 100l i wysokość akwarium też się liczy.

a jakie np.?

gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2009, 22:46:47 »

No ja też się spotkałem z wersjami małymi.Były normalne i takie małe.One dorastają ponoć do połowy wielkości normalnych i wystarczy 40 cm wysokości.Fakt mnie ten nie dziwi bo spotkałem się już z wieloma modyfikacjami genetycznymi ryb.Np ostatnio gupiki białe z czerwonymi płetwami.Kardynałki chińskie żółte i wiele innych.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2009, 09:40:40 »

a jakie np.?

Np odrębny gatunek Pterophyllum leopoldi. Tyle, ze nawet on nie nadaje się do 25 l...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2009, 09:46:11 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2009, 11:12:08 »

Dobra, żaglowiec leopolda a żaglowiec skalar to 2 różne rybki. Tutaj o skalarkach piszemy, niestety te 'mini' to chore, skarlałe ryby. Nie ma żadnych odmian skalarów różniących się wielkością, wszystkie są takie same tylko róznią się barwą. Wszystkie rosną duże, niestety trzeba pogodzić się z tym, że dla skalarów min. 200L  Roll Eyes

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2009, 16:25:27 »

a więc miałem rację, sprzedawca wcisnął mu skalara, to był sklep, w którym ja nigdy nie kupuje ryb bo są zawsze ceny o 100% zawyżone i wciąż zmieniają sprzedawców, którzy się tyle znają co nic Undecided

... nie ma to jak prywatny sklepik (tam przynajmniej pracują ludzie z zamiłowania), a nie w centrum handlowym

loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 17, 2009, 12:31:32 »

niektórzy sprzedawcy są zieloni tak jak mówisz i nic nie wiedzą na temat akwarystyki Wink

126l Ogólniak

160l Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: