Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « witam, jestem nowy, więc bałaganu narobię.. :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: witam, jestem nowy, więc bałaganu narobię.. :)  (Przeczytany 2112 razy)
ynkrywydyble
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2009, 20:41:29 »

Witam, podjąłem się założenia własnego akwarium.
Dokładnie mówiąc, dostałem akwarium 60L z kilkoma rybkami. Parę dni później drugie 100L, również z zawartością.
Udało mi się, wszystkie rybki utrzymać w jednym 100L. Dobrze żyją, ale dla mnie to za mało. (przez 6 miesiecy, 5 mi zdechło)

wiem do czego służy wyszukiwarka, ale chcę konkretnych źródeł informacji, każdy mówi co innego, więc szukam kogoś, kto podejmie się wyzwania Roll Eyes

Mam duży niedosyt wiedzy:

1. co z techniką CO2. Czy jest to wymagane?
2. Jak znaleźć dobry filtr kaskadowy, oraz czy on dobrze napowietrza? Sądzę, że jest lepszy od zwykłego filtra, więc zastanawiam się nad jego kupnem
3. Słyszałem o jakimś węglu w filtrach, co daje?
4. Warto zainwestować w miernik pH? Jak się reguluje pH?
5. Na razie nie zmieniam akwarium, mam dość stare, więc nie mam pokrywy, a tylko zwykłą lampkę, słabej mocy.
    Na moje 100L jaka jest wymagana moc?
6. Doczytałem, że gdy ryba urodzi, to czasami sama potrafi zjeść swoje jaja. Jak więc przebiega proces rozmnażania?
    Jak je odizolować, utrzymać, karmić? Bo ostatnio skalary złożyły jaja na liściu i je wyraźnie broniły, ale dnia następnego jaj nie było.
7. Potrzebuję informacji, gdzie znajdę zdjęcia i opisy ryb, gdyż kilku ryb nie potrafię zidentyfikować Napisze tylko, że mam:
      2x Skalary
      11x Molinezje
      4x gupiki
      jeden 15nasto letni glonojad
      10x neonki
      prawdopodobnie Kiryśnik (glonojad co ma dużo „gruczołów” na głowie (?) )
      jedna rybka pomarańczowa, z dość bujnymi płetwami, ciemnymi
      2x „przeźroczyste” rybki, szkielet im widać
      kilka sumików, 3 rodzaje
      jest tez jedna ryba co wygląda jak karaś, nic nie wiem o niej
      oraz jeszcze parę sztuk, co nie potrafię nic o nich powiedzieć
8. następnie; mam ustawioną wodę na temp 23 stopni C, ale czy optymalna dla wszystkich?
9. Mam trochę roślin, jedna to wiem, że nie przyjmie się, bo jej max temp to 22 stopnie, a niektóre ryby potrzebują od 24, jak skalary, ale znajomy je hoduje, to     
    trzymam je od dawna w 23 stopniach
10. co z dekoracją? Jakoś poukładałem największe rośliny w tle i po bokach a mniejsze z przodu.

Wyczytałem też, że ważne jest ułożenie akwarium w pokoju. Nie wiem jak je ustawić, gdyż w pokoju nie mam wielkich możliwości przemeblowania.

Tak czy inaczej, zebrało się kilka pytań, tak więc, sądzę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jakaś dobra i długa lektura. Pytanie ostatnie:

Jaką kupić książkę, bym znalazł odpowiedzi na wyżej wymienione pytania?
Bądź, jest ktoś z Poznania, kto zobaczy, sprawdzi, doradzi, zasugeruje?
Ktoś, kto poleci mi dobre sklepy, dobry sprzęt?

z góry dziękuje za cierpliwość i wyrozumiałość Grin
ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2009, 20:45:29 »

dodam też, że w mniejszym 60L akrawium co mi zostało, trzymam 2 aksolotl'e meksykańskie. Są mało wybredne i bardzo łatwe w utrzymaniu. Jedyne co to strasznie szybko brudzą, ale i tak nie mam wiekszych problemów z nimi. Zamierzam (już kupiłem cysty) hodować Triopsy, są to ciekawe stworzenia, których gatunek utrzymał sie ponad 200mln lat.
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2009, 20:51:45 »

Po pierwsze, z tego co wyczytałem to chcesz mieć wyłożone wszystko jak na talerzu. (nie ma tak dobrze, wytęż się trochę)
Po drugie to widze, że ty jeszcze nie wiesz co dokładnie chcesz trzymać.
Po trzecie nie przyjmuje się ryb, o których nic sie nie wie.
Po czwarte, jak możesz to zrób parę fotek: ryb akwarium i roślin.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2009, 08:32:05 »

taaa.. na talerzu a moze na polmisku..
wszyscy na necie -  wszystko pisza..
ale dziekuje, za odpowiedz, wszystko juz wiem, tego bylo mi trzeba Wink

ujme to inaczej, bardziej zrozumiale:

ale najpierw wstep:
Dla mnie najbardziej wiarygodnym zrodlem jest ksiazka. To nie lada problem zalozyc strone "nazwa.pl", ktorej roczny koszt wynosi 100zł, a doplacajac na google moge ja miec w wyszukiwarce w pierwszej 10'tce..
sa doktorki, eksperci, wielce uczeni a nawet specjalisci, ktorzy cale swoje lata oddaja cześć ot zwyklym rybkom..
Ja szukam, jak tez podkreslilem/pogrubilem konkretnej ksiazki w ktorej znajde odpowiedzi na wyzej wymienione zagadnienia..

moze i za wiele wymagam, ale ja traktuje sprawe powaznie. To chyba dobrze, ze przecietny POLAK, zamiast eksperymetowac, czytac rozne fora, wybierajac kazde inne zdanie na dany temat, wybiera to co mu pasuje.. ja szukam konkretnej odpowiedzi na zadane pytania. Moze komus za szczera wypowiedz na forum, naleza sie szanowne gwiazdki przy profilu. Mnie to boli, nie ukrywam, ale ja chce profesjonalizm, zawarty w danym druku. Najbardziej wiarygonym zrodlem jest ksiazka, ktora napisal uczony, po konsultacji z innymi ekspertami, co dalej; zostala ta ksiazka oddana do druku, wydana przez dobre wydawnictwo a w koncu - trafia do sklepu..
moze zle sie wyrazilem, ale ja traktuje to powaznie.
nie bawi mnie zwykle szklo, filtr z marketu, napowietrzacz, oraz grzałka z czajnika.. j

a teraz pytanie:
a pytam sie, gdzie znajde konkretne/profesjonalne zrodla wiedzy, najchetniej zawarte na papierze..
za wiele wymagam..?

p.s. rowniez poge wypisac; po po pierwsze, po drugie.. ale jaki sens?
chce dobrze, to zle?

kto wie, niech napisze - wystarczy tutuł ksiązki oraz wydawnictwo

kolejne P.S.
wytezylem sie troche, ale internet to za malo..
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 08:36:47 wysłane przez ynkrywydyble » Zapisane
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2009, 08:56:32 »

Stephan Dreyer Rainer Keppler "Akwarium Słodkowodne" Nie wiem czy jeszcze gdzieś znajdziesz tą książkę, ale warto poszukać. Jest odpowiednia dla początkujących. Zawiera atlas ryb oraz roślin, szczegółowe porady dotyczące zakładania akwarium, wyboru filtrów, właściwie to jest tam większość rzeczy które trzeba wiedzieć na początek.
P.S. 1. Książka to cenne źródło informacji jednak szczerze mówiąc ja bardzo dużo skorzystałam z forum. Doświadczenie ludzi, którzy zajmują się prowadzeniem akwarium, jest bezcenne. Większość z nich chętnie służy radą. Choć łatwiej z tych rad korzystać jak się ma solidne podstawy.
P.S.2. Możesz sprawdzić czy w Poznaniu jest klub akwarystyczny. Jeśli by się do nich zwrócił, to na pewno by Ci pomogli.
p.s.3. http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7392.0;topicseen
pozdrawiam 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 16:45:20 wysłane przez Ivonka » Zapisane

ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2009, 17:46:43 »

Wielkie dzieki Ivonka Wink
Jutro albo w poniedzialek ja kupie Smiley Pozdrawiam

jeszcze jedno Ivonka, zerknij na ta ksiazke, moze tez jest dobra? http://www.mojeakwarium.pl/forum_new/viewtopic.php?f=234&t=1725
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 17:54:19 wysłane przez ynkrywydyble » Zapisane
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2009, 23:04:31 »

hm, wydaje mi się, że to tylko atlas. Książka, której tytuł Ci podałam zawiera nie tylko wskazówki dot. zakupu rybek, ale też porady na temat kupienia, założenia i prowadzenia akwa.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2009, 04:58:40 »

Poznań do usług. jak nie dostaniesz tego co chcesz albo będziesz miał mętlik w głowie yo pisz PW.   

eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2009, 09:25:01 »

Ja posiadam ten atlas co prawda to tylko atlas ale jest nprawdę bombowy najleprze są tam zdjęcia do kturych jest bardzo szczegółowy opis.Tą książke bardzo po0lecam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: