Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Bu Początkujący z akwarium 12-130 L NIe wiem co robić
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bu Początkujący z akwarium 12-130 L NIe wiem co robić  (Przeczytany 1201 razy)
Budowniczy
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2009, 23:17:40 »

Witam Mam wielki problem mojemu staremu umyśliło sie akwarium a ze jestem wędkarzem tez mi sie to podoba xD
dostaliśmy akwarium gdzieś 110 L-120 znaczy tak wymiary dokładne to dł. 75 szer 53 wys 49 tatuś wiadomo sie pospieszył i kupił juz kamyki na dno i jedną roślinkę i kilka rybek co ja mu odradzałem na razie ale on jest uparty a rbki to 2 neonki 1 skalar  1 glonojad (stefan xD ) i 2 bojowniki samiec i samica
Moje pytanie brzmi jak urzadzić to akwarium i jakie rybki kupić
Jaką wodę przygotować jakie roślinki wybrać i jakie odżywki żeby woda była czysta klarowna itp POMÓŻCIE Gdyby ojciec sie nie pospieszył to bym sam poczytał ale teraz chce żeby rybki miały dobrze i nie chce ich męczyć POMOCY

A filtr chciał bym kupić kaskadowy np ten http://allegro.pl/item533973404_filtr_kaskadowy_600_l_h_skimmer_gratis.html#gallery
i myślałem o kurtynie napowietrzającej aa co ja będę gadał Wy mi doradźcie

WZYWAM POMOCY xD
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2009, 08:57:47 »

Popełniłeś błędów dużo ale się nie martw .Akwarium musi dojrzewać to  znaczy :Zalewasz , Wsadzasz roślinki , Uruchamiasz filtr , I czekasz 3 - 4 tygodnie .Po tym czasie po malutku wpuszczasz ryby oszczędnie karmisz . ozdoby to np korzonek kokos łupki Żadnych zamków kolorowego żwirku.Teraz masz złą obsadę .Najlepiej oddać te ryby i zrobić tak jak powiedziałem.

Budowniczy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2009, 15:03:24 »

Witam a powiedz mi jakie podłoże wykorzystać ?? jakie roślinki radzisz kupić
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2009, 19:17:49 »

Popieram przedmówcę - rybki oddaj zanim padną albo się pozabijają.
1. Bojowniki choduje się w haremach (1 samiec + 2-3 samice) a nie w parach.
2. Skalar co najmniej 160 - 200l i co najmniej 50 cm wysokie akwa.
3. Neonki - stadne wię co najmniej 10 - 15 szt.
4. Glonojad (jaki?) - zbiornik co najmnie 100 cm długości W zależności od gatunku (niektóre dorastają do 60 cm)

1. Do takiego akwa radziłabym kubełek a nie jakiś badziew firmy krzak. Np. Tetra tex 700.
2. Żwirek drobny na początek może kwarcowy - nie jest ostry więc bezpieczny dla rybek dennych np. kirysków. I byłoby dobrze gdybyś dał pod niego jakieś podłże do roślin, albo chociaż kulki gliniasto - torfowe. Poszukaj na allegro.
3. Hhmm... roślinki w zależności od oświetlenia. Z tego co piszesz wnioskuję że kiepsko u ciebie ze sprzętem. Poczytaj sobie to http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?d=katalog&k_id=14 kupować tam nie musisz ale wymagania roślin podane są w pigułce, troszkę się znimi zapoznasz.
4. Posadź ojca przed kompem i każ mu poczytać fora akwarystyczne może zrozumie że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy zakładaniu akwa. I sam też trochę poczytaj.
5. Reszta tak jak napisał mój przedmówca.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 19:19:37 wysłane przez Esmi » Zapisane

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: