Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy konieczny filtr..?  (Przeczytany 1475 razy)
Patrysiulkaa
Nowy
*

« : Luty 18, 2009, 15:14:23 »

A więc tak ...   Czy do akwarium 20l konieczny jest filtr ...?   Bo wlasnie nwm .   Moja przyjaciolka jak miala 20l akwarium, male rybki w nim to ten filtr je "wciagal" .    I jeszcze jakie ryby koniecznie potrzebuja filtra.  Slyszalam ze glonojad chybaa ...
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2009, 15:18:23 »

Filtr, grzałka i oświetlenie, to podstawa akwarium. Nie mówiąc o podłożu, dekoracjach i roślinach oczywiście Wink
Zależy jeszcze jednak jaki ta twoja przyjaciólka miała fitr. Wewn czy zewn??
Jak filtr wciągał rybki to pewnie nie miała go zabezpieczonego. Można na końcówkę nałożyć gąbkę (ze sklepu akwarystycznego) nie zwykła  Grin.
Wtedy będzie ok.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 15:21:08 wysłane przez Mutari28 » Zapisane

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Patrysiulkaa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2009, 15:29:02 »

Aha .  Jednak jeszcze sie zastanowie nad tym filtrem .  Zobacze jak rybki sie tam czujaa bez niego.   Teraz mam malutkie bo 10l akwarium w ktorym nie ma filtra i mam tam 2 rybki.  Ktore wygladaja na zadowolone .  A wiec zobacze jak to bedzie z tym 20l .   Pozostalo jeszcze pytanie.  Ktore rybki bez filtra zyc nie moga...?
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2009, 15:42:43 »

praktycznie wszystkie  Grin
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2009, 16:24:27 »

Ktore wygladaja na zadowolone

skąd wiesz ? 10 l nie nadaje się do celów akwarystycznych chyba że do hodowania roślin.

Nie mówiąc o podłożu, dekoracjach i roślinach oczywiście

rośliny nie są niezbędne w środowisku bardzo wielu ryb akwariowych praktycznie ich nie ma np. neon żyje w czarnych wodach amazonki gdzie roślinność to rzadkość takie roślinki to tylko wymysł akwarystów nijak ma się to do środowiska naturalnego w którym żyją ryby.
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2009, 16:31:50 »

Zgadzam się z Tobą dwight 18 co do roślin, ale tylko częściowo. Są co prawda wyjątki co do potrzeby sadzenia roślin, ale to tylko nieliczne wyjątki. W większości to jednak rośliny to miejsce schronienia się ryb jak również okres tarła.
Więc ......

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2009, 16:39:16 »

Zgadzam się z Tobą dwight 18 co do roślin, ale tylko częściowo. Są co prawda wyjątki co do potrzeby sadzenia roślin, ale to tylko nieliczne wyjątki. W większości to jednak rośliny to miejsce schronienia się ryb jak również okres tarła.
Więc ......

można je bez problemu zastąpić gęstymi korzeniami.
Kopiusz
Nowy
*

Betta Splendens fan

« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2009, 21:02:44 »

Polecam Ci ten temat: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16963.0 . Nie tyczy się tylko bojowników. 10 litrów to za mało na rybki. Skąd wiesz, że są zadowolone? Powiedziały Ci?

45 l. Harem bojownika. Samiec + 3 samice.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2009, 15:23:29 »

Filtr, grzałka i oświetlenie, to podstawa akwarium.

Grzałka wcale nie jest niezbedna w akwarium, ja w swoim 200 litrowym zbiorniku wogole grzalki nie uzywam i temperatura trzyma mi sie w granicach 25-26stopni co jest wystarczajace dla wiekszosci ryb tropikalnych.

10 litrów to za mało na rybki. Skąd wiesz, że są zadowolone? Powiedziały Ci?

i po co te docinki Huh wnoszą coś do wątku Huh informacja ze 10litrowe akwa jest zbyt male dla ryb zostala juz zawarta, wiec wystarczy, a jezeli uwazasz ze zaistniejesz na forum dzieki takim tekstom to jestes w błędzie

Do tematu:
filterek jest niezbedny, dzieki niemu ryby beda mialy lepsze warunki bytowania, a Tobie ułatwi to porzadki w akwarium, takze warto zainwestowac te kilka zl na jakis maly filterek Good !
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 15:25:12 wysłane przez bakuMGK » Zapisane

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: