Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr zewnętrzny TETRA TEC- EX600  (Przeczytany 6242 razy)
tomar36
Nowy
*

« : Luty 23, 2009, 15:31:08 »

Mam akwarium 112 litrów,do filtracji używam filtra zewnętrznego TETRA TEC-EX600. Mam pytanie jak często powinienem go czyścić? Jak często wymieniać wkłady? Czytałem że trzeba też czyścić przewody. Ma ktoś jakiś sposób jak je bezpiecznie ściągać z zaworów i rurek żeby nic nie uszkodzić? Może dla kogoś są to błahe sprawy ale jestem początkującym akwarystą mimo dojrzałego wieku(mam 38 lat). Miałem kiedyś akwaria ale były to zbiorniczki po 25 czy 35 litrów.Będę wdzięczny za wszystkie praktyczne porady.
Pozdrawiam wszystkich akwarystów odwiedzających to forum.
Tomek
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2009, 15:39:33 »

Kubełki nie powinno się czyścić częsyo,powinno to być co 2-3 moesiące. Ja węże czyszcze waz na rok w tetra ex 700.
tomar36
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2009, 16:11:40 »

Czego używasz do czyszczenia? Czy wymieniasz wkłady? Znasz jakieś ciekawe strony internetowe poświęcone akwarystyce?
Pozdrawiam
Tomek
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2009, 16:35:44 »

Węże czyszcze szczotką do butelek dla niemowląt,pozatym co dwa miesiące należy wymienaiać watę filtracyjną.

na You Yubbe jest pare filmików jak czyścić "tetry"
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 16:37:19 wysłane przez eryk@ » Zapisane
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2009, 17:32:55 »

Witam filtr czyść tylko jak zauważysz wyraźny spadek wydajności ,te 6miesiący to powinien wytrzymać niektórym nawet rok działa dobrze .Węże czyścisz wyciorem w wojsku był to pewnie wie co to jest Cheesy .Proste czyszczenie z grubsza można zrobić strumieniem wody z prysznica wystarczy odkręcić słuchawkę ,wszystkiego to nie usunie ale starczy na jakiś czas .Ja nie z ciągam węży tylko płuczę razem z kolankami raz  z ciągnąłem  to potem nie mogłem założyć z powrotem

Młode ampularie oddam
tomar36
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2009, 19:24:59 »

Dzięki za porady.Mam jeszcze pytanie czy wodę podmieniacie co 2 tygodnie(jak tak to ile?).Ile godzin świecicie światło?
Pozdrawiam
Tomek
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2009, 20:00:24 »

światło 12 h, ja np. wodę podmieniam 10-15% tygodniowo.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2009, 20:21:50 »

Dzięki za porady.Mam jeszcze pytanie czy wodę podmieniacie co 2 tygodnie(jak tak to ile?).Ile godzin świecicie światło?
Pozdrawiam
Tomek

To zależy od obsady,i warunków jakie masz w akwarium.Najczęściej podmienia się wodę co tydzień ok.20-30%,ale niekiedy trzeba więcej i częściej,a niekiedy mniej(niektórzy tylko dolewają).Najlepiej zaopatrz sie w testy to one są najlepszym wyznacznikiem jaką masz wode,czy potrzeba ją podmienić i ile.
Światło powinno się świecić 10-12h/dobę.W sprzedarzy są świetlowki akwarystyczne(niestety drogie),ale warto mieć chociaż jedną + odbłyśniki Smiley

tomar36
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2009, 20:45:57 »

Mam dwie świetlówki firmy HAGEN-Aqua-Glo+Sun-Glo.Świecę 10 godzin od 14 do 24.Czy to prawda że okrzemki na szybach pojawiają w nowych akwariach?Znasz dobre sposoby walczenia z nimi?Czy to prawda że trzeba je przeczekać aż zbiornik się ustabilizuje?
Pozdrawiam
Tomek
daruń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2009, 00:07:06 »

przy tej pojemności banaka powinno teoretycznie starczyc na 4 - 6 miesiecy ale wskaznikiem bedzie spadek wydajności patrz na deszczownice czy spada przepływ jak spadnie to czyść dwa dolne pojemniki płuczemy w trzecim górnym łuczemy gąbke a wate filtracyjną wymieniamy weze czyśc raz na rok nie sądzę żeby była potrzeba robić to częściej i też nie zawsze  ja przy podobnej pojemności czyszczę co 8 niesiecy aqua holender

akwarium 90l
15x Rodostomus
10x Neon Czarny
sporo roślin
ex 600
HT 75
eheim 100
15w aqua glo+15wflora glo+9w pollux+ 8w aqua glo
akwarium 45l
20 neon inesa
4  kirysek albinos
roślin różnych troche