Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « prośba o pomoc w ustaleniu obsady
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: prośba o pomoc w ustaleniu obsady  (Przeczytany 1150 razy)
iguana
Nowy
*

« : Maj 03, 2009, 10:05:01 »

Witam serdecznie!
Jako nowy użytkownik pozdrawiam Was ciepło i liczę na wyrozumiałość i pomoc:)
obecnie mam akwa 112l a w nim 2 welony, kilkanaście kirysów, zbrojnik niebieski weloniasty i przylga chińska. akwa jest przerybione świadomie - po prostu nie jestem w stanie się oprzeć gdy widzę odmianę kiryska, której nie mam:), filtr fluwal 3, podmiany raz w tygodniu ok 20 l, płukanie gąbek również raz w tygodniu, temp ok 23 stopni.
w związku z małym przemeblowaniem zamierzam welony przenieść do większego akwa 200 - 250l, ideałem by były 2 zbiorniki: 1 dla welonów, a 2 dla kirysów i coś małego dla towarzystwa, myślałam o neonach lub zwinnikach jarzeńcach, sumikach szklistych. A w tym starym akwa coś z tanganiki lub malawi..... z tym , że będą to moje eksperymenty z tymi biotopami, więc chcę w małym akwa (112l) potrenować a później wypłynąć na szersze wody...
uspokajam wszystkich akwarystów - mam zamiar dokształcić się w tym temacie i nie będzie to "doświadczenie" w typie - jak się nie uda to do kibelka.
hmm i tutaj właśnie liczę na waszą pomoc, szczególnie co do obsady - szalenie podobają mi się księżniczki z burundii, czytałam że muszlowce mają mniejsze wymagania co do wielkości akwa...
a więc, reasumując: jaka obsada do 112l, docelowo, jeśli dam radę, do większego (kolejna 240 Cheesy)

z góry baaardzo dziękuję za odpowiedzi i konstuktywną krytykę...
pozdrawiam Grin
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2009, 10:34:08 »

Obsada możę taka ? :
10 - razbora klinowa
10-20 neonków
do tego np.
5 otosków
5-6 kirysków np. panda lub sterbai
2 księżniczki z burundii ( nie jestem pewien po ile trzyma się takie ryby)

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2009, 10:39:30 »

Aramis . To wszystko razem Shocked  Huh
Chester2008
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2009, 11:37:49 »

Księżniczka to bardzo agresywna i terytorialna ryba odradzam trzymanie z neonami i rozborami

Akwa:
60l-ogólne
25l-dla narybku

Foty Potem
iguana
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2009, 12:02:28 »

nie, nie, nie.....
w 112 TYLKO I WYŁĄCZNIE malawi/tanganika, w 240 kirysy i coś jeszcze, anjprawdopodobniej welony też będę musiała tam wrzucić, bo 2 akwa "duże" akwa na raz, to za dużo do przetrawienia dla mojej połówki, ale .... małymi kroczkami do celu, czyli i welony i kirysy osobno:) chyba teraz wszyscy zrozumieli, o co mi chodzi
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2009, 12:33:51 »

sorry zapomniałem tam dodać na górze : albo .
i powinno tak brzmieć :
10 razbora klinowa albo 10-20 neonków.

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: