Witam serdecznie!
Jako nowy użytkownik pozdrawiam Was ciepło i liczę na wyrozumiałość i pomoc:)
obecnie mam akwa 112l a w nim 2 welony, kilkanaście kirysów, zbrojnik niebieski weloniasty i przylga chińska. akwa jest przerybione świadomie - po prostu nie jestem w stanie się oprzeć gdy widzę odmianę kiryska, której nie mam:), filtr fluwal 3, podmiany raz w tygodniu ok 20 l, płukanie gąbek również raz w tygodniu, temp ok 23 stopni.
w związku z małym przemeblowaniem zamierzam welony przenieść do większego akwa 200 - 250l, ideałem by były 2 zbiorniki: 1 dla welonów, a 2 dla kirysów i coś małego dla towarzystwa, myślałam o neonach lub zwinnikach jarzeńcach, sumikach szklistych. A w tym starym akwa coś z tanganiki lub malawi..... z tym , że będą to moje eksperymenty z tymi biotopami, więc chcę w małym akwa (112l) potrenować a później wypłynąć na szersze wody...
uspokajam wszystkich akwarystów - mam zamiar dokształcić się w tym temacie i nie będzie to "doświadczenie" w typie - jak się nie uda to do kibelka.
hmm i tutaj właśnie liczę na waszą pomoc, szczególnie co do obsady - szalenie podobają mi się księżniczki z burundii, czytałam że muszlowce mają mniejsze wymagania co do wielkości akwa...
a więc, reasumując: jaka obsada do 112l, docelowo, jeśli dam radę, do większego (kolejna 240
)
z góry baaardzo dziękuję za odpowiedzi i konstuktywną krytykę...
pozdrawiam