Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przeprowadzka.  (Przeczytany 1146 razy)
kamiltd
Nowy
*

« : Luty 12, 2009, 19:00:43 »

Witam za jakieś 3 tygodnie będę musiał przenieść moje akwarium w inne miejsce tzn. przeprowadzam się i jak mam przenieść rybki żeby po ponownym wpuszczeniu nic im nie było? Nie mogę ich u nikogo przechować no i czy wodę mam wziąść ze starego akwa i potem wlać ?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 20:22:17 »

W wielkim skrócie:

- spuszczasz wodę do dużych wiader lub kanistrów zostawiając trochę na dnie aby wyłowić ryby i wyciągnąć rosliny
- odłączasz filtr i puszczasz go na wiadrze ze starą wodą
- delikatnie wyrywasz rośliny i wyławiasz ryby
- ryby do jednego wiadra z napowietrzaniem, rośliny do drugiego z działającym filtrem
- wyciągasz żwir do innego wiadra
- usuwasz resztkę żwiru i brudnej wody - to wywalasz
- przeprowadzasz się
- trzymasz ryby w wiadrze z włączoną grzałką oraz napowietrzaniem, filtr ma chodzić w innym wiadrze
- używając trochę starej wody płuczesz żwir i wsypujesz go do akwarium na nowym miejscu
- wlewasz połowę starej wody
- sadzisz rośliny
- uzupełniasz brakującą część wody świeżą, odstaną
- podłączasz grzałkę i filtr w akwarium
- czekasz aż się woda wyklaruje
- wpuszczasz ryby

Wskazówki: filtr czyścimy tydzień przed lub tydzień po przeprowadzce (nigdy w trakcie), dbamy o filtr aby nie był wyłączony dłużej niż to konieczne (można go spokojnie włączyć w wiadrze z wodą gdzie są rośliny a wyłączyć tylko na czas transportu), nie płuczemy starego żwiru w kranówie, jeśli wymieniamy cały żwir, warto zostawić sobie trochę "syfku" spod starego żwiru i wlać/wsypać go pod nowy żwir aby przyspieszyć ponowne dojrzewanie podłoża, przez pierwszy tydzień warto czasem zmierzyć NO3 i NO2 ale powinno być ok.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 20:30:08 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kamiltd
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 22:22:13 »

OK dzięki Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: