badyllek1993
Zainteresowany
|
|
« : Styczeń 28, 2009, 07:36:14 » |
|
Witam. Samcowi mieczyka Hellera odpadł ogon, może zacznę od początku jak to było:
25 I 09 podmieniałem wodę w akwarium i przy okazji chciałem przepłukać muszelki i łupinkę kokosa. Odłożyłem je na półce w łazience i poszedłem dolać wylaną wcześniej wodę. Minęło jakieś 10-15 min i zacząłem czyścić muszelki. Przy otworze jednej z nich (była ona w kształcie muszli ślimaka) widziałem coś czarnego, które lekko wystawało. Na początku myślałem, że to jakiś liść, więc pociągnąłem i... ... i nagle do umywalki wpadł mi samiec mieczyka.
Szybko złapałem go do siateczki i delikatnie wrzuciłem do akwarium. Przez pierwsze 12h był mało ruchliwy, i myślałem, że to już koniec. Jednak teraz zachowuje się tak jak wcześniej i myślę, że już doszedł do siebie.
Wczoraj wieczorem zauważyłem, że odpadł mu czarny ogonek, za który był wyciągany z muszelki. Czy ogon odrośnie? Czy mieczyk może zachorować w związku z ww problemem? Czy jest płodny?
Pomocy!
P.S. Kiedyś czytałem, że samica mieczyka może stać się samcem, ale odwrotnie chyba nie jest?
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2009, 09:00:25 » |
|
Następnym razem trochę uważaj. A ogon powinien odrosnąć. A jeśli chodzi o przemianę samicy w samca, to po prostu samiec może później dojrzewać. U mnie było tak, że kupiłem 3 samice i jednego samca mieczyka hellera czerwonego a okazało się, że po jakimś czasie dla jednej samicy zaczął rosnąć miecz i gonopodium. Więc teraz mam 2xsamiec i 2xsamica.
|
|
|
|
|
|
|
badyllek1993
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2009, 09:33:42 » |
|
Uważam, uważam, a wszystkie muszelki kulturalnie mówiąc "wypieprzyłem". Niech to będzie przestroga dla innych, a nauczka dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2009, 12:30:35 » |
|
Muszelki mogą zatwardzać wodę więc dobra decyzja nie tylko ze względu na mieczyka Co do zmiany płci - nie zawsze jest to związane z późnym rozwojem. To zjawisko jet dobrze opisane w fachowej literaturze, płodna samica może mienić się w płodnego samca..
|
|
|
|
|
|
|
vanplesniak
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2009, 01:22:43 » |
|
Ale dziwaczne. Trudny przypadek...
Proszę powstrzymać się od wypowiedzi nie wnoszących nic do temtatu. Atria C
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 11:09:45 wysłane przez Atria_C »
|
|
Akwa 38l: -3x platynka (parka +samczyk) -2x gupik (parka -2x kirysek spiżowy
Akwa 25l: -Roślinność
|
|
|
gienia_frenia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2009, 08:24:14 » |
|
Moj glupik jak nie miał ogona, to za bardzo sie chybą męczył i zdechł.
|
|
|
|
|
|
|
badyllek1993
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2009, 09:22:38 » |
|
z racji tego, że tamat został odkopany chciałbym powiedzieć, że mieczykowi miecz odrasta, ma już jakies 4-5 mm. Co prawda nie był tak strzelisty jak naturalny - rożnie trochę bardziej "w dół".
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2009, 11:00:20 » |
|
No i super,że ogon odrasta.Co do zmiany płci to nic mi nie wiadomo. I okazało się,że muszle mogą być niebezpieczne
|
|
|
|
|
|
|
Refal
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 21, 2009, 13:10:45 » |
|
Mu odpadł miecz?Czy cały ogon?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 13:14:59 wysłane przez Refal »
|
|
|
|
|
badyllek1993
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2009, 21:38:33 » |
|
no miecz, tak mu odpadł, ze był równy z tylną płetwa.
|
|
|
|
|
|
|
|