Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Świetlówki akwarystyczne - jak to z nimi jest? Świetlówki a glony ...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Świetlówki akwarystyczne - jak to z nimi jest? Świetlówki a glony ...  (Przeczytany 3679 razy)
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« : Luty 20, 2009, 11:49:44 »

Nie wiem, czy ten temat już był czy też nie, ale nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat. (Możliwe również, że coś przeoczyłem - tak więc proszę bez pretensji, że znowu taki temat).

Chodzi mi oświetlówki akwarystyczne (np. Opti Plant), które ostatnio znalazłem w sprzedaży. W opisach ich jest napisane, że emitują naturalne światło, wspomagają fotosyntezę roślin i hamują wzrost glonów. Jak to jest zwłaszcza z tym hamowaniem wzrostu glonów? Czy to prawda? Skoro emituje naturalne światło, to jak hamuje rozrost glonów? Jak się wystawi akwarium na słońce, to zaraz się zagloni w środku... Tak więc jakby ktoś mógł mi to wyjaśnić... Z góry dziękuję...

I drugie pytanie, kupiłem akwarium razem z pokrywą i świetlówką w środku. Niestety nigdzie nie było dokładnego opisu, co to za rodzaj świetlówki jest. Chce się tu powołać na Wasze doświadczenie, czy takie świetlówki w kompletach są dobre do akwarium (nie chodzi mi tu o moc świetlówki, czy coś w tym rodzaju), czy po prostu trzeba je zamienić na takie właśnie specjalistyczne świetlówki akwariowe?
Niektórzy mówią, że dzięki tym świetlówkom łatwiej jest im utrzymać czystą wodę w zbiorniku. Na pewno nie zależy to tylko od świetlówki, ale właśnie pytanie, czy ona też ma na to wpływ...

Dzięki za info...
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 12:15:25 wysłane przez WitekuSku » Zapisane
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2009, 12:04:00 »

Jeżeli zależy ci na chodowli rośli akw. to powinieneś zmianić na np opti plant , albo flora glo.Jeżli masz standardową pokrywę to powinieneś dołożzyć dodatkowo poarę świetlówek.
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2009, 12:07:33 »

Ok. A co z tym hamowaniem wzrostu glonów? Czy to rzeczywiście prawda? Szczerze mówiąc, bardzo mnie ta sprawa właśnie nurtuje....
daruń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 23:55:42 »

swietlówki akwarystyczne emitują (specialne) odpowiednie widmo swiatła , oczywiscie że nadmiar swiatła może spowodować rozwój glonów , z reguły tak bywa,ale np akwaria holenderskie mocno zarosniete są odpowiednio nawożone i wtedy ten nadmiar swiatla im nie szkodzi , w twoim przypadku 2*15w będzie ok, przyjmuje się ze o,5w na litr jest juz wystarczająco, świetówki nabyte wraz z obudową zwykle nadają sie do wymiany , tylko markowe akwaria sprzedawane razem z pokrywą moga mieć swietlówki akwarystyczne

akwarium 90l
15x Rodostomus
10x Neon Czarny
sporo roślin
ex 600
HT 75
eheim 100
15w aqua glo+15wflora glo+9w pollux+ 8w aqua glo
akwarium 45l
20 neon inesa
4  kirysek albinos
roślin różnych troche