Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « kolejność mediów filtracyjnych w filtrze zewnętrznym.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: kolejność mediów filtracyjnych w filtrze zewnętrznym.  (Przeczytany 14194 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Luty 16, 2009, 15:15:24 »

Lwica a pomysł z linku nie wydaje Ci się za bardzo skomplikowany? Jak dla mnie to tylko utrudnianie życia

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 16, 2009, 15:59:36 »

Nie był by skomplikowany, gdyby takie plastikowe ,gotowe coś dało się gdzieś kupić:) . Sama gąbka ma ten minus, że jak już ktoś wspomniał- przy wyciąganiu z akwa cały brud znajdzie się ponownie w wodzie. Dziś już przyszło do mnie nowe akwarium  Grin ,to jeszcze tylko czekam na żwirek kwarcowy i powoli zacznę urządzać Smiley ...hi hi hi..

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #17 : Luty 16, 2009, 18:14:38 »

To co podałaś w linku mam u siebie jako prefiltr i spełnia w 100% swoją rolę z tym że ja mam bardziej poręczną konstrukcję. Jeśli chcesz mogę Ci napisać co i jak po kolei i czego będziesz potrzebować.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 16, 2009, 19:31:14 »

A co było by potrzebne? Opisz proszę mniej więcej.. bo biorę jeszcze pod uwagę delikatne zmodyfikowanie koszyczka który mam na wlocie rurki. Może mu poprostu jakoś boki uszczelnić i  uzupełnić wewnątrz gąbką.

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #19 : Luty 16, 2009, 20:08:04 »

A więc tak, do budowy takiego prefiltra jest potrzebne:

-korpus narurowy 10" z gwintem 3/4 lub 1/2 (ja mam 1/2 łatwiejszy dostęp do części)
-wkład filtracyjny (ja mam siatkę wielokrotnego użytku 100 mikronów, można jeszcze dać watoline lub inne wkłady jest tego cała masa)
-ok 1m węża o takiej samej średnicy jaki mamy do filtra (ja mam 16/22 JBL e1500)
-króćce 2szt. (w moim przypadku były to króćce z gwintem zew. 3/4 na wąż 15mm)
-z racji że wąż jest 16mm a króciec 15mm potrzebne są 2 opaski uszczelniające
-zawór z kranikiem (jako odpowietrzacz)
-2 szt. zaworu kulowego (ja akurat dostałem zawory od razu z wmontowanymi króćcami)
-trójnik

a więc teraz co do budowy:

1. do korpusu narurowego przykręcamy od strony wlotu wody zawór a do niego króciec
2. na wylot wody montujemy trójnik
3. do wylotu na wprost w trójniku montujemy drugi zawór z króćcem
4. do drugiego wylotu w trójniku montujemy zawór z kranikiem
5. na wąż z akwarium nasadzamy opaskę, wąż wkładamy na króciec a opaskę zaciskamy
6. to samo robimy z wolnym kawałkiem węża przy czym 2 koniec montujemy do filtra

całość najlepiej zamocować powyżej poziomu kubełka (chodzi o wysokość wlotu i wylotu z narurowego nad kubełkiem)

Teraz przedstawię jak to działa zakładając że chcemy po prostu wyczyścić wkład:

1. zakręcamy oba zawory (ten na wlocie i wylocie z korpusu)
2. wyciągamy wkład, czyścimy go i mocujemy z powrotem
3. odkręcamy zawór na wlocie wody do korpusu
4. odkręcamy zawór z kranikiem przy czym zawór który doprowadza wodę do filtra pozostaje cały czas zamknięty
5. czekamy a prefiltr wypełni się wodą i całe powietrze z niego wyjdzie
6. zakręcamy zawór z kranikiem
7. odkręcamy zawór doprowadzający wodę do filtra
8. załączamy filtr i czekamy do następnego zabrudzenia

Polecam zakup przeźroczystego filtra gdyż możemy monitorować stopnień zanieczyszczenia

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 16, 2009, 20:38:12 »

wow..bardzo Ci dziękuję za szczegółowy opis, ale to już wyższa szkoła jazdy jak dla mnie. Nie zorientowałam się wcześniej że chodziło Ci o to że prefiltr masz założony..hmm..właśnie gdzie indziej niż bezpośrednio na wlocie rurki. Ja niestyety tak profesjonalnie do tego podejść nie mogę. Jedyne co mi pozostaje, to zwykły "prefiltr" ..i myślałam że wiesz ż czego zrobić sam ten pojemniczek na gąbki tak jak był w podanym linku. A nawet jeśli to też opisałeś, to i tak 1/3 słów z postu nie jest mi znana Smiley.
Jestem pewna, że szczegółowy opis się nie zmarnuje i inni z niego skorzystają.

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #21 : Luty 16, 2009, 20:49:31 »

budowa wbrew pozorom jest prosta jak budowa cepa. Chcesz się dowiedzieć co i jak dokładnie i po kolei to pisz do mnie na PW albo jeszcze lepiej na GG. Do do tego pojemniczka nie możesz go mieć na filtrze nie da rady Wink Wbrew pozorom budowa jest bardzo prosta a funkcjonalność dużo większa. Jedynie trochę to kosztuje bo ja za wszystko tj. korpus, wkład filtracyjny, części zapłaciłem ok 150zł jednakże IMHO jest to warte tej ceny

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Luty 16, 2009, 21:15:10 »

kurcze..to nie mało 150zł.. ja nawet na nowe roślinki nie mam teraz- bezpośrednio po zakupie akwarium Smiley . Pozostanę więc przy jakimś tańszym rozwiązaniu Wink

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #23 : Luty 17, 2009, 09:39:13 »

z tańszych rozwiązań to gąbka założona na rurkę wlotową wody Wink

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Luty 17, 2009, 17:14:12 »

I właśnie mniej więcej tak początkowo to rozwiążę Smiley

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: