Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Lotos tygrysi wypuszcza liscie na powierzchnie wody.. zamiast pod wodą
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lotos tygrysi wypuszcza liscie na powierzchnie wody.. zamiast pod wodą  (Przeczytany 2707 razy)
herbatniczek
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 13, 2008, 13:53:14 »

Cześć,

Mój lotos w ciągu dwóch tygodni wypuścił 4 liście na powierzchnie wody w kolorze zielonym z czerwonymi cętkami. Podwodne są czerwone z bordowymi cętkami. Liście na powierzchni są średnio fajne - zasłąniają światło i ich nie widać pod wodą.. Czemu roślinka nie wypuszcza normalnych liści? Czy można ciąć te na powierzchni?

120x40x50 = 240L
TetraEc 1200 wkład 2xEhvilav, 1xEhvilav+wata+gąbka, 1xgąbki+wata
4xT5 216W Sylvania/ Philips:
Philips 840 4350 lm, 4000K
Aquastar 2800lm, 10000K
Luxline 860 4600lm, 6000K
Grolux Huh, 8500K ??
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2008, 13:55:41 »

można ciąć te na powierzchni Smiley
Ale i tak następne pójdą do góry .
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2008, 13:57:02 »

też tak miałem
był pięky lotos, mnustwo podwodnych, wielkich liści ...
coś mu odbiło i zaczął wypuszczać same pływające
moja reakcja ? Wink
napierw wycinalem pływające, ale to nic nie dawało, wkurzyłem się i ściąłem go na zero Wink Wink Wink
już jest grzeczny Wink
szybciutkoo odbił 'normalnymi' liśćmi Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
konrad90001
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 11:04:57 »

Mój kolega od którego otrzymałem sadzonkę w 400l akwarium Lotos zajmował około 1/3, 12 dużych liści pływających tzw. sond (czerwone) sam twierdzi, że sukces polega na częstej podmianie wody

112l +70l akwa

7l szpital
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2009, 11:55:39 »

Mój kolega od którego otrzymałem sadzonkę w 400l akwarium Lotos zajmował około 1/3, 12 dużych liści pływających tzw. sond (czerwone) sam twierdzi, że sukces polega na częstej podmianie wody

Do chaty wszedł myśliwy na głowie, miał czapkę na nogach, nowe buty z cholewami w zębach, papieros w oczach, świeciła mu radość.

Jak już przeczytałem kilka razy to nadal nie wiem co uważasz za sukces, zarośnięte 1/3 akwarium, czy 12 liści pływających.

A tak w ogóle to polecam Ci to forum: http://www.archeologiczne.fora.pl
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2009, 09:55:32 »

Ja się podłączę do tematu, ale zadam pytanie z innej beczki.
Otóż pogrzebałem wczoraj w baniaczku z zamiarem przesadzenia lotosa. Jak go wyciągałem z podłoża (przy okazji wyciągnąłem połowę innych roślin - takie skubany miał długie korzenie) wypłynęła bulwa, a sam lotos dał się podzielić na dwa. Fajnie - teraz mam dwa lotosy Smiley Ale co z bulwą? Czy z bulwy wyrośnie kolejny lotos? Jeśli jest szansa to co z tą bulwą zrobić, aby stała się początkiem kolejnej rośliny?

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2009, 10:09:00 »

Wsadź tą bulwę normalnie w ziemię i poczekaj za jakiś czas wyrośnie nowa roślinka .Sprawdzałem to u siebie

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: