Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy bojownik i wojna  (Przeczytany 1426 razy)
TMJ
Nowy
*

« : Luty 02, 2009, 15:28:42 »

Witam wszystkich mam problem dzis dostałem bojownika samca czerwonego w moim akwarium wczesniej juz sobie zyla samiczka bojownika tez czerwona po wpuszczeniu samca do akwarium zaczela sie wojna w ciagu minuty zaczely sie skubac oddzielilem samca do kotnika co moze byc przyczyna takiej agresji ?? poprzedni bojownik sobie spokojnie plywal z ta samica i nic sie nie dzialo a ten to jest masakra wojna wojna wojna akwarium 150 litrow. Prosze o porady pomoc i wytlumaczenie
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2009, 15:37:11 »

to normalne zachowanie ze strony samca.jeżeli chcesz chodować to musisz zrobić tzw.harem dla niego to znaczy ze musisz wpuścić jeszcze 2 samiczki wtedy powinien się odczepić a i nie zapomnij o kryjówkach dla dziewczyn jak by mu dalej korba biła to będą miały się gdzie schować papa
TMJ
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2009, 15:41:20 »

no tak czyli co bojownik o inny charakter bo porzedni mial jedna samiczke i zył sobie spokojnie tenmu cos bije pozatym kryjowek maja pod dostatkiem tylko zadne z nich nie ucieka nie chowa sie:) tylko wojna i gryzonko w głowie:( ale ok dzieki sprobuje dokupic jeszcze samiczke zobacze co nbedzie sie dziac
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2009, 00:46:11 »

Nie dokupuj jednej samiczki, tylko kilka. Poza tym i tak nie ma gwarancji, że samiec nie będzie ich atakował. Mój wytłukł mi kiedyś wszystkie 5 samic. Jeżeli ponadto nie jest to duży zbiornik, to w ogóle odpuść raczej samice.
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2009, 07:18:16 »

Racja, kilka samiczek jest niezbędnych. Bojki mają taki temperament, że jedna nie da rady.

Ale problem może być też w psychice Bojka. Jak mieszkał koło drugiego Bojka, którego wyraźnie widział przez szybkę, albo ktoś mu zbyt często lusterko pokazywał, to mogło mu się poprzestawiać. Będzie walczył ze wszystkim co przypominać mu będzie rywala. Możesz spróbować z kilkoma dziewczynami + dużo kryjówek dla nich.

Akwarium ogólne 240l
Kopiusz
Nowy
*

Betta Splendens fan

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2009, 23:12:50 »

Do bojka powinieneś mieć 3 samiczki wg. mnie. To jest norma, że będzie je gonił. Potrwa to kilka dni. Później się przyzwyczai Smiley

45 l. Harem bojownika. Samiec + 3 samice.
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2009, 11:50:21 »

To normalne,że ją goni.Dokup jeszcze 1-2 samiczki,żeby jednej nie zamęczył.
Kopiusz
Nowy
*

Betta Splendens fan

« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2009, 21:14:28 »

Tak jak powiedziałeś wszystko zależy od charakteru. Mój sobie spokojnie pływa z samiczkami ale jak mu we łbie się coś pomiesza to od razu je goni. Aczkolwiek on jest trochę "dupa". Postraszy je i nie gryzie.

45 l. Harem bojownika. Samiec + 3 samice.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: