Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium 250L  (Przeczytany 3673 razy)
schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Luty 27, 2009, 19:26:17 »

Kupowalem juz rozne rzeczy... i do akwarium i nawet czesci samochodowe i jeszcze ani razu nie trafilem na oszusta.Za kazdym razem wszystko gralo.
piotr krych
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 27, 2009, 19:28:09 »

A oświetlenie jakie-jarzeniówka czy świetlówka ?
schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Luty 27, 2009, 19:34:47 »

Oczywiscie swietlowka. Pare miesiecy temu zmienilem moje oswietlenie. Zapodalem 2 stateczniki 2x39W i do tego w sumie 4 swietlowki typu T5 po 39W kazda... I to dalo mi okolo 0.5W/l przy 300 litrowym baniaku. Do tego mocowania swietlowek i oprawek z kablami. I cos podobnego musialbys tez miec w swoim baniaku bo jest niewiele mniejszy. I nie ma co ukrywac ze jest to nie maly wydatek,no ale oswietlenie to podstawa!
piotr krych
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 27, 2009, 20:08:43 »

Czy nie powiniełem dla dobrej flory , jednak użyć światła z żarówki ?
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #19 : Luty 27, 2009, 20:14:11 »

To bardzo latwo sprawdzic czytajac komentarze sprzedajacego, jesli ma sporo negatywow to lepiej omijac
Zwykla zarowka nie da Ci tyle swiatla co jarzeniowka. Do tego grzeje, a nie zawsze jest to potrzebne - nie wspomne juz o kosztach za energie elektryczna
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 20:18:05 wysłane przez Aila » Zapisane

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
piotr krych
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 28, 2009, 16:40:03 »

Co jeszcze ważnego powinienem kupić ?
piotr krych
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Luty 28, 2009, 19:37:04 »

Czy jest ktoś na tym forum ?
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Luty 28, 2009, 19:46:44 »

Nawet nie napisał jakie rosliny chce hodować a Wy tu wyjezdzacie o ilości swiatła  Undecided A może to ma być akwarium bez roślin to po co 0.5W/L?
Do piotr krych
Nie pisz Posta pod postem  Wink Używaj opcji zmień - niektórym użytkownikom może sie to nie spodobać.<jedna z zasad na tym forum>
Jakie ryby chciałbyś hodować?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 19:53:53 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #23 : Luty 28, 2009, 20:03:52 »

Nawet nie napisał jakie rosliny chce hodować a Wy tu wyjezdzacie o ilości swiatła  Undecided A może to ma być akwarium bez roślin to po co 0.5W/L?
Do piotr krych
Nie pisz Posta pod postem  Wink Używaj opcji zmień.
Jakie akwarium chciałbyś mieć?
A czytasz calosc ?
dosyc wyraznie jest napisane ze zalozyciel sam pyta o swiatlo i jakie akwa by nie bylo to potrzebuje oswietlenia.
A mam nadzieje ze zanim zdecyduje sie na zakup to wszystko bedzie mial zaplanowane by niepotrzebnie nie wydawac kaski.

piotr krych do zalozenia akwarium musisz miec : baniak, podloze (a jakie to zalezne co w nim planujesz), oswietlenie, filtr, grzalka z termostatem, termometr, odmulacz, testy podstawowe: pH, NO3, PO4, Fe, KH i przynajmniej raz zmierzyć GH najlepiej kropelkowe.
Jesli planujesz rosliny to tez juz mozna kupic, jakies ozdoby odpowiednie do tego co planujesz.
I jak juz to wszystko skompletujesz odpalisz baniaczek by dojrzal mozesz myslec o obsadzie - powodzenia

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Luty 28, 2009, 20:25:16 »

A czytasz calosc ?
dosyc wyraznie jest napisane ze zalozyciel sam pyta o swiatlo i jakie akwa by nie bylo to potrzebuje oswietlenia.
A mam nadzieje ze zanim zdecyduje sie na zakup to wszystko bedzie mial zaplanowane by niepotrzebnie nie wydawac kaski.

piotr krych do zalozenia akwarium musisz miec : baniak, podloze (a jakie to zalezne co w nim planujesz), oswietlenie, filtr, grzalka z termostatem, termometr, odmulacz, testy podstawowe: pH, NO3, PO4, Fe, KH i przynajmniej raz zmierzyć GH najlepiej kropelkowe.
Jesli planujesz rosliny to tez juz mozna kupic, jakies ozdoby odpowiednie do tego co planujesz.
I jak juz to wszystko skompletujesz odpalisz baniaczek by dojrzal mozesz myslec o obsadzie - powodzenia

Najpierw trzeba sie zastanowic nad biotopem, wiecej na ten temat mozesz poczytac na forum,
Aila do malawi dasz np limnofile? zakup roslin przed przemysleniem biotopu nie jest dobrym pomyslem.

Pozatym przyda sie jeszcze test na no2. Baniak - juz wybrales, podloze - jezeli bedzie to akwa roslinne to gotowe paczkowane albo na bazie ziemi ogrodowej, - oswietlenie jezeli roslinne to ~0.5(4x39W z co2 bedize OK) W na Litr, jezeli zdecydujesz sie na malawi to wystarczy nawet 30W, filtr tetra ex1200 to optimum sam uzywam tetra ex700 (mam mniejsze akwa) i jestem zadowolony, grzalka - przyjelo sie ze na 1 L = 1 W, co nie jest wymogiem gdy masz stala temperature w pokoju gdize bedize akwa, testy te co wymienila poprzedniczka + NO2, termometr odmulacz podbierak i inne mniej wazne aczkolwiek potrzebne rzeczy wg upodobania (termometr im dluzszy i wezszy tym dokladniejszy). Jakzdecydujesz sie juz na jakies rosliny to polecam zakupic u ludzi np przez forum badz allegro - duzo taniej niz w sklepach a jakosciowo takie same badz lepsze(w sklepach czesto sa formy emersyjne)
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 20:47:11 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

piotr krych
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 01, 2009, 10:58:21 »

Śliczne dzięki wszystkim
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: