Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jak wyczyścić używany sprzęt, aby niczego szkodliwego nie przenieść ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wyczyścić używany sprzęt, aby niczego szkodliwego nie przenieść ?  (Przeczytany 2154 razy)
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« : Luty 22, 2009, 15:53:00 »

Witam,

krótkie pytanie. dostał się w moje ręce baniak z całym wyposażeniem (akwarium, filtr, grzałka, termometr).Tak się teraz zastanawiam, jak skutecznie wszystko wyczyścić aby przy zakładaniu swojego zbiornika nie przenieść jakiegoś "syfu", co mógł się znajdować u poprzedniego właściciela. Najlepiej by było wszystko wygotować, ale niestety to niemożliwe fizycznie do przeprowadzenia. Z tego co wiem, to za bardzo chemii również nie można używać. To co w takim razie zrobić? Wyczyścić fizycznie w miarę dokładnie i liczyć na cud, że poprzedni właściciel niczego szkodliwego (choroby, pasożyty, bakterie, itp.) nie miał?  Shocked  Szkoda ryzykować....

Czekam na jakieś podpowiedzi....
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2009, 16:39:56 »

Wiele zabrudzen mozna wyczyscic woda z sola lub octem i pozniej dokladnie wyplukac

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2009, 20:04:51 »

octem, ewentualnie płynem do mycia naczyń w obu przypadkach dobrze wypłukać akwarium, możesz też użyć sera pH minus do czyszczenia

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2009, 20:40:41 »

Nadają się wszystkie związki bakteriobójcze, ale w większej dawce, np. nadmanganian potasu (dostępny w każdej aptece). Łatwo to potem wypłukać.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2009, 23:29:41 »

Filtra lepiej płynem do mycia naczyń nie myć. Poza tym raczej płyn nie działa bakteriobójczo. nadmanganian z apteki, MFC czy inny środek bakteriobójczy kupiony w zoologicznym będzie bardziej skuteczny.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
WitekuSku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2009, 09:54:52 »

ok. super, dzięki wielkie za info. Właśnie chodziło mi o to, jak się pozbyć tych drobnych żyjątek (bakterie, itp.), które jak wiemy potrafią się nieźle zabezpieczyć na niekorzystne warunki otoczenia. Dzięki za pomoc...
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 09:56:43 wysłane przez WitekuSku » Zapisane
Miki97
Nowy
*

Podpis mojego psa

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2009, 18:28:35 »

Jeszcze zapytam, jaki odcień fioletu powinien mieć mocny roztwór nadmanganianu potasu?
WitekuSku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2009, 21:08:42 »

Szczerze mówiąc nie jestem do końca pewien, ale jeśli do przemywania (dezynfekowania) ran używa się kalium o stężeniu 0,05% (kolor purpurowy), to do dezynfekcji jakiegoś urządzenia możesz trochę mocniejszy roztwór zrobić  - tak na wszelki wypadek. Czyli wyjdzie ci kolor ciemniejszy niż purpura, ale już nie wiem jak można taki odcień fioletu fachowo nazwać - po prostu może ciemniejszy fiolet  Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: