Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: przesadzanie roślin prosze o rady  (Przeczytany 2418 razy)
seboox
Stały użytkownik

« : Marzec 03, 2009, 17:18:58 »

chce trochę popszesadzać rośliny mam podłoże z ziemi i jest taki problem czy przy przesadzaniu nie wypłynie zbyt dużo ziemi akwa ma 3tygodnie myslałem zeby np. cabomby nie wyciągać z korzeniami tylko uciąć nad kamieniami i przesadzić w inne miejsce. Czy to dobry pomysł??? nie chce robić restartu bo parametry wody jak narazie mam super rośliny rosnom dobrze tylko chce troche zmienić aranżacje.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2009, 08:41:07 »

Przez 3 tygodnie wiele jeszcze korzenie się nie rozrosły więc nie powinno być problemy .Z łodygowcami takimi jak kabomba bakopa problemów niema w ogóle one nie mają dużo korzeni .Przy przesadzaniu krypto czy żabienic będzie problem i trochę ziemi się z pewnością wydostanie ja wtedy z ściągałem ją odmulaczem .

Młode ampularie oddam
nefrete1
Zainteresowany
**

iza, łódź

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2009, 09:41:41 »

A czy przy zakładaniu akwarium położyłeś na warstiwe ziemi jakąś siatkę (np moskitierę)? Jeśli tak, to możesz spokojnie i powolutku wyciągać rośliny, a jeśli czujesz dużo opór wtedy przyciąć korzenie najniżej jak się da. Ziemia zostanie na swoim miejscu.
Jeśli nie położyłeś siatki - no to będzie trochę gorzej. Trochę ziemi wtedy może się wydostać. Ale spróbuj przytrzymać podłoże jedną ręką (dociskając do dna) a drugą powoli wyjmowąc roślinę.
Jeśli zmiany dotycza tylko kilku roślin, to nie powinno być tragedii. Jeśłi chcesz przesadzić więcej, to rób to stopniowo - po kilka jednego dnia (filtr będzie miał czas na to żeby trochę oczyścić wodę po każdorazowym wydostaniu się ziemi).

Takie są moje rady   Smiley papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: