Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: natrętne glony  (Przeczytany 2592 razy)
elektryk
Nowy
*

« : Październik 12, 2004, 21:26:57 »

Nie wiem czy fachowo zapytam, ale jak walczyć z takimi glonami "nicieniami"?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2004, 22:37:29 »

Najlepiej kosiarki, ale zależy jak duże masz akwa. Te rybki nie należą do najmniejszych.
elektryk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2004, 07:02:17 »

Akwarium wystarczy (240L 100x60x40) tylko słyszałem, że one ponoć tego nie zjadają.
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2004, 13:05:10 »

to kilka ampularii. na takie glony są w sam raz.

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2004, 13:53:36 »

No nie wiem, moje jeszcze nie zrobiły czegoś co można zauważyć, a mam je ponad 2 miechy.
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2004, 14:40:29 »

ja mam swoje ok 2.5 miesiąca i problem glonów zniknął. trwało to może tydzień a glonów nie było mało. myślę, że ampularie nie zaszkodzą a kosztują tylko 1.50 za sztukę (przynajmniej te co ja kupiłem)

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2004, 14:46:17 »

A ile ampularii trzeba mieć, żeby efekty były widoczne? Lepsze są większe czy mniejsze?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2004, 15:38:12 »

Cytat: elektryk
Akwarium wystarczy (240L 100x60x40) tylko słyszałem, że one ponoć tego nie zjadają.

Moje zjadły, może na fałszywą trafiłeś...
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 13, 2004, 16:21:59 »

ale jak walczyć z takimi glonami "nicieniami"?

Glony pędzelkowate najlepiej pożera... zwykły karaś srebrzysty :wink:

mam w 200l. stadko 6 sztuk, miały być jako pokarm dla Pawic ale przeżyły, podrosły do wielkoci "niezjadalnej"

Rybki okrutnie ciekawe, fantastycznie oczyszczają dno akwarium z resztek pokarmu, przed wpuszczeniem miałam plage pędzelkowatych i rzesy wodnej. W ciągu 2 tygodni plagi ustąpiły w po miesiącu niema śladu na żadnym listku :!:

Karaśki dokarmiam płatkami, czasem porwą robaczki dla Pawic, dzdzownice, ochotke. Oswoiły sie na tyle, że musze uważać podczas czyszczenia dna zeby któregoś ciekawskiego nie wessać do węża.

Rybki mają ok. 10cm największe z 15cm.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2004, 21:20:15 »

A jak karasków nie ma skąd wziąć to proponuje karasie sprzedawane do sadzawek,praktycznie to "prawie" te same rybki tylko o ładnym czerwonozłocistym ubarwieniu(tzw. Złota rybka) Jednakże po zlikwidowaniu przez nie glonów proponuje je oddać lub zdrowo dokarmiać czymś zielonym bo wezmą się za delikatniejsze roślinki. Acha!! Spróbuj z molinezjami żaglopłetwymi, kiedyś właśnie takie dwie młode wcinały mi uparcie tego rodzaju glony i nie dość że wycięły to jeszcze samiec wyrósł na pięknego okaza.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: