Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o radę co do nawożenia  (Przeczytany 2020 razy)
Konrad86
Zainteresowany
**

« : Marzec 20, 2009, 17:59:05 »

Witam mam problem z nitkami oraz niedoborem lub nadmiarem jakiegoś składnika
oświetlenie 0,56w/l+odbłyśnik z folji , co2 bimbrownia, k2s04 25ppm co tydzień do podmienianej wody, akwa 240l wzros roślin średni mało zadawalający na liściach żabienic oraz na szybie glony nitkowe
 od tygodnia stosowany nawóz mikro i makro( kordyka z allegro) przed stosowaniem nawozu były już nitki
parametry wody:
NO3 -5mg/l
PO4 – 0.05
Fe 0,0 prawie nie wykrywalne
dolałem 14ml Bio Florin (Tropicala) 4h po dolaniu
NO3 – 10
PO4 – ok. 1
oraz zaczołem codziennie stosowac nawóz żelazowy PA wg zaleceń producenta

tydzień po dodaniu nawozów
NO3 -10
PO4 – 0.05
Fe - 0.0 ??
obserwacjie
po dodaniu Bio Florinu nitki zaczeły dwa razy szybciej rosnąc opanowały całe akwarium
moczarka ma bardzo krótkie międzywęźla
młode liście żabienic zrobiły sie bardzo jasne z widocznym czerwonym unerwieniem jakby czerwieniały (niedobór azotu?)
wzrost roślin poprawił sie szczegulnie szybko rosnących (nużańców,bakopy, cabomb ) wszystko było by ok gdyby nie nitki i liście żabienic.
i teraz moje pytanie jak dalej nawozic
wyczytałem na jednym forum że niedobór fosforu powoduje inwazjie glonów nitkowych ,na innym że nadmiar i nie wiem co z fe?

« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 18:01:29 wysłane przez Konrad86 » Zapisane

Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2009, 22:36:02 »

nitkowe to nadmiar Fe. Przypuszczalnie to efekt nawożenia PA.
Pytanie jak dużo masz roślin i ile "działa" akwarium.
Żabienice pobierają nawozy z podłoża - może w tym problem

Ps. Co znaczy nitki - małe 2-3 mm nitki - rosną u mnie bardzo wolno - czyszczę szybę co 3 tygodnie a i tak nie dużo ich.
  czy 15 cm długie nitki - takich u siebie jeszcze nie widziałem.

Co do nawożenia  - twój baniak - twoja doświadczalnie dobrana mikstura - nauczyłem się jednego - ustalamy stałe warunki w akwa, stałe podmiany i dodajemy tylko jeden składnik w rozsądnych dawkach.
Pozostaje obserwacja - tydzień dwa miesiąć - wyciągnięcie wniosków . Jak poszukasz na forach to fosfor jest zły lub dobry , azot dobry lub zły , potas prawie zawsze dobry Smiley, z mikro tak samo.
Nie wiesz co lejesz z kranovitem. U innych dany nawóz działa  a u Ciebie nitki.

« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 22:40:10 wysłane przez Przepol » Zapisane

Konrad86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2009, 22:51:06 »

Nadmiar Fe? Przecież napisałem że Fe = 0,0 i że przed podawaniem PA i jakimkolwiek nawożeniem oprócz potasu były już glony ! Baniak ma 6 tygodni i jest bardzo gęsto zarośnięty podmieniam wodę co tydzień 30% oraz przycinam rośliny szybko rosnące żeby ryby miały się gdzie ruszyc .Trochę poczytałem i znalazłem bardzo podobny problem do mojego, jest to zły stosunek NO3 do PO4 a uzupełnienie PO4 Bio florinem nie jest dobrym rozwiązaniem .  Znalazłem też post w którym piszą że przy NO3 ok. 5, i prawie niewykrywalnym P04 rośnie bardzo szybko pewien rodzaj nitek. Zastosuje teraz czyste KH2PO4 bo fosfor jest u mnie już prawie niewykrywalny i na roślinach widać typowe objawy niedoboru Fosforu .
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 22:52:41 wysłane przez Konrad86 » Zapisane

Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2009, 10:23:04 »

co do nadmiaru Fe - podobno testy niezbyt dobrze oddają rzeczywistość. Co do soli to dobry pomysł - przynajmniej wiesz ile lejesz Smiley
Napisz jak wyniki podawania fosforu.

Konrad86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2009, 21:02:14 »

No więc zaczołem podawac KNO3 i KH2PO4
KNO3 dodaje przy podmianach tak żeby było NO3 15ppm
KH2PO4 co 2 dni 0,5ppm
Po nitkach nie ma nawet śladu a rośliny szaleją Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: