Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 450l - czy aby nie za dużo ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 450l - czy aby nie za dużo ?  (Przeczytany 1316 razy)
askpl
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2009, 08:43:38 »

Witam,

Akwa 450l, światło 4 x T5 54W, filtracja dwa filtry kubełkowe, 1 mechanik i 1 biologiczny - przepływ łączny około 1300l/h

Obsada:
4 x bocja
8 x skalar
8 x gurami
8 x kosiarek
16 x neon czerwony
5 x otosków
4 x prętniki
4 x molinezje
2 x bysrtrzyk

Pytanie następujące. Czy nie będzie przerybienia ? Docelowo zamierzam zmniejszyć skalary oraz gurami od momentu jak dobiorą się w pary.

PS. Doskonale wiem że są to dwa różne biotopy.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2009, 09:03:31 »

Czy aby sie nie rozdrabniasz zabardzo ? moze Ci wyjsc taka zupka przy tych planach  Tongue
Nieciekawie wyglada baniak z tak roznorodna obsada, duzo lepiej sie prezentuja akwaria jesli sa 2 - 3 gora 4 gatunki stworzen. Mozna sobie wspaniale rozplanowac - jakies denne czyszczace, po srodku duza lawica i pare plywajacych przy tafli wody

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2009, 11:14:51 »

Kosiarki szybko rosną i są bardzo żarłoczne, więc myślę że z ewentualnymi glonami które im posmakują poradzi sobie i ich mniejsza ilość(bo głownie na glony je kupujesz tak Smiley ? ). Pełnym stadkiem pływają i tak zwykle tylko podczas sypania pokarmu, więc możez ich ilość sobie ograniczyć- oczywiście to tylko propozycja, bo na Twoje akwa sopkojnie taka ilość jak 8 może być Smiley .
Natomiast otoski to takie maleństwa, że u mnie w 300l jest ich 7 sztuk a i tak je rzadko widzę, ale za to lubią trzymac się razem lub w grupkach, i są tak pracowite (moim zdaniem przydatne) że na Twoim miejscu powiększyła bym ich ilość conajmniej do 10 sztuk. Są tak nieocenioną pomocą czyszczącą roślinki, że z nich nie rezygnuj Smiley .

ps. ogólnie gina ma rację, dużo gatunków i może wyjść zupka rybna. Nie kupuj przynajmniej wszystkich na raz ,tylko w dużych odstępach czasowych, będziesz miał czas na przyjrzenie się czy nadal Ci coś w akwa (z obsady) brakuje, czy przystopować już wtedy, kiedy będziesz miał polowę planowanej obsady Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 11:19:49 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2009, 11:27:35 »

Jak mam w 100 litrach 25 neonów... wydaje mi się, że u Ciebie ładnie by wyglądało 60 sztuk Smiley

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2009, 13:40:32 »

Najlepiej gdybys zrobił tak:
1. 6 Skalarów; 10 Błyszczyków Kongolańskich; 5 Kosiarek; 3 Giętkoząby czarnobrzuche; 12 Kirysów Panda; 4 Zbrojniki niebieskie.
2. 8 Gurami Mozaikowych; 30 Neonów Innesa; 2 Pielęgniczki Kakadu; 4 Bocje wsspaniałe; 6 Zbrojników Niebieskich.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: