Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: żabka karlik szponiasty  (Przeczytany 3898 razy)
shogun4
Bywalec

« : Kwiecień 17, 2009, 10:09:14 »

Mam taką żabkę - karlik szponiasty

Nie wiem dlaczego, ale niektórzy chyba podśmiewają się z tego faktu. Z tego co wiem, to żabka ma dość standardowe wymagania (ok 25 stopni, standardowe podmiany wody) nigdy nie wychodzi na ląd, czyli w sumie niewiele różni się od przeciętnej rybki. Zachowuje się rewelacyjnie, jest ruchliwa, ale nie wchodzi w drogę rybkom. Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby taka żabka mieszkała sobie w akwarium towarzyskim 60l? (wiem tylko, że ponoć lubi zjadać ikrę)

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2009, 12:20:36 »

generalnie nie ma przeciwwskazań by trzymać je w baniaku z rybkami. poza tym że temperatura wody powinna być dla nich utrzymywana w przedziale 20 - 25C, więc musisz odpowiednio dobrać ryby. jeśli ryb będzie dużo i żwawych żabki będą płochliwe.

powinny mieć kryjówki przy dnie i im niższy poziom wody tym lepiej.

na fotce w pełnej krasie pokazałeś zasyfiony kawałek zbiornika. zrób coś z tymi glonami. 

Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2009, 18:14:54 »

a moj karlik szponiasty niekiedy ` iedzi na roslinach` i wystawia `lebek` na powierzchnie Wink

.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2009, 22:56:43 »

generalnie nie ma przeciwwskazań by trzymać je w baniaku z rybkami. poza tym że temperatura wody powinna być dla nich utrzymywana w przedziale 20 - 25C, więc musisz odpowiednio dobrać ryby. jeśli ryb będzie dużo i żwawych żabki będą płochliwe.

powinny mieć kryjówki przy dnie i im niższy poziom wody tym lepiej.

na fotce w pełnej krasie pokazałeś zasyfiony kawałek zbiornika. zrób coś z tymi glonami. 

Ta fotka to nie mój zbiornik, wzięta z Wikipedii Wink Dz za odp. Temp jest 25 stopni, więc na styk, ale żabka wygląda na zadowoloną, jest bardzo ruchliwa (a już do płochliwości to jej najdalej ze wszystkich stworzeń w zbiorniku), ma kilka kryjówek w wydrążonych od spodu korzeniach, a poziom wody od żwirku do tafli jest 26cm, więc nie za wysoko.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: