Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie ryby do 240 l ?  (Przeczytany 1926 razy)
owlman
Super aktywny

« : Maj 01, 2009, 21:07:38 »

Witam . Po prostu nie moge sie zdecydowac jakie ryby do mojego baniaka . Mialem juz chyba wszystkie ryby swiata  Wink  Grin  .
Nie szukam niczego niezwyklego , rzadkiego itp . .
Czego nie chce to ; pielegnic afrykanskich , zyworodek .

Akwa proste 240 l ; Juwel Rio-240 , oswietlenie T-5 2x54 W+odblysniki , filtr zewn . Eheim e2076 + wstepny wewnetrzny duzej pojemnosci .
Posiadam rowniez filtr RO wiec z woda nie ma problemow ,system Co2 /butla itp/., ogrzewanie "podlogowe"/kabel /.
Mam zamiar restartowac akwa , ktore funkcjonuje jako zbiornik testowy od roku .-

Rybki jakie mi plywaja po glowie to :
-skalary , paletki ,akary maronskie,gurami,ramirezy,pstrazenice,wszelkie boraras,neony,zwinniki Blehera,kirysy, otosy,krewetki /male i duze/,i wiele innych .
- kazda propozycja mile widziana

Dziekuje za uwage i pomoc w wyborze .
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2009, 07:52:43 »

moim zdaniem powinieneś wybrać jeden gatunek większych ryb np. skalar, gurami itp. ewentualnie paletki.
do tego 1 albo 2 gatunki ryb ławicowych wielkością i wymaganiami dostosowanymi do "dużych" ryb.
do tego możesz parkę/ harem jakiś pielęgniczek np. ramireza kakadu, żółtej itd.
możesz jeszcze  dać jakieś otoski, kirysy, kosiarki itp.
oczywiście krewetki też mogą być

PS
pamiętaj że jeżeli zdecydujesz się na paletki to najlepiej by było jak byś so nich dodał 1 ławiczkę i ew. coś na dno

Mam nadzieję że choć trochę ci pomogłem papa
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 08:26:18 wysłane przez jaaasiek » Zapisane

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2009, 19:55:12 »

Ale to ma być ''baniak pod ryby''? czy masz jakieś wyobrażenie co do wystroju akwarium?

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2009, 06:40:28 »

Dzieki za zainteresowanie . Tak ,...ma to byc "pod ryby" ale nie hodowla . Po prostu dekoracyjne .
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2009, 08:39:21 »

No to paletki. nie wiem jak z ich zdobyciem bedziesz mial w Belgii, ale chyba problemow nie powinno byc. Chyba, ze to jakas Bruksela w Polsce Wink.

pozdrawiam
asmi
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2009, 09:13:48 »

A moze cos calkiem orginalnego na tym forum, a nie oklepane skalary, paletki, neony itd.
http://www.bojownik.pl/w/images/thumb/a/a6/Betta_imbellis.jpg/240px-Betta_imbellis.jpg
Bojownik karlowaty - betta imbellis, rosnie ok 4,5 do 5 cm i mozna trzymac kilka samcow razem  Cheesy  strosza sie i staczaja pozorowane walki, jednak nie robia sobie krzywdy
Jest rybka bardzo ciekawa, piekna i bedzie niespotykana obsada.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 09:21:12 wysłane przez gina2006 » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2009, 18:48:52 »

Gina 2006 dlaczego odradzasz paletki ,.. przeciez sama je masz ? Te bojki fajne jednak nigdy ich tu nie spotkalem . Moze po prostu nie zwrocilem uwagi .
Jesli chodzi o paletki w tej Brukseli w Belgii /jednak / jest jeden problemik ; sa w kazdym sklepie i to w duzych ilosciach , jednak wszystkie inne.  A ja chcialbym kilka sztuk tej samej odmiany barwnej zlozonej z ryb mlodych /5-7 cm/. Nie jestem fachowcem w odroznianiu malych sztuk . Wkrotce jednak troche sie pokrece i cos wymysle . Jak na razie to najchetniej zwracam sie w kierunku paletek lub skalarow /forma dzika /.

Oczywiscie ,to nie koniec dyskusji na ten temat . Wszelkie inne propozycje mile widziane . Dziekuje za uwage .
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2009, 21:23:24 »

nie wiem jak w Belgi ale w Polsce to raczej paletek nie nalezy kupowac w sklepie a od hodowcy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: