Cześć,
Andrzej72 dzięki wielkie za odpowiedź.
Pozwolisz, że wrzuce tu naszą korespondencje z PW - może się komuś przyda
"Cytat: Qter Wczoraj o 09:38:51
Następny problem, któey przede mną stoi do rozwiązania to zielenice oraz marniejące rosliny. Pytanie brzmi czy powinienem uzupełnić mikro i makro czy czekać aż padną glony.
Akwa towarzyskie 126 ltr - około 100 ltr H20 brutto,
Oświetlenie 2x24Watt na T5 (withe + plant grow) z odbłyśnikami - 12h dziennie
Parametry mierzone testami kropelkowymi JBL wody przed ostatnią podmianę (dziś wieczorem zbadam ponownie):
NO3 - 20
Fe - 0
PO4 - 0,1
PH - 8
Rośliny i ich wygląd:
Echinodorus bleheri - Żabienica Blehera - liście porośnięte częsciowo zielenicami, niektóre "cienkie", miejscami przezroczyste
Cladophora Aegagropila - Gałęzatka Kulista - tu akurat o.k.
Anubias Nana Big - Anubias Niski - starsze liście porośnięte zielenicami
Anubias - starsze liście porosniete zielenicami
Cryptocoryne Wendtii Brown - Zwartka Wendta Brązowa - niektóre liscie postrzepione, bez zielenic - albo ja ich po prostu nie widzę bo liście są bardzo ciemnego koloru
Alternanthera cardinalis - polskiej nazwy niestety nie znam - liscie porośnięte zielenicami, postrzepione i poskręcane, brak przyrostów, nie wypuszcze korzeni z łodygii (kiedyś rosła aż za bardzo), słaby układ korzeniowy - ogólnie wydaje mi się, że ta roslina najbardziej ucierpiała
Glossostigma elatinoides - jęznicznik australijski - niektóre listki porośniete zielenicami, ostatnio mam wrażenie że jej przestała przyrastać
Dodawałem potas jakiś czas temu do podmiany (20 ltr) - w takiej dawce aby ta woda podmieniana miałe 15ppm K miałem wrażenie, że liście anubiasa i żabienicy są poskręcane co by sugerowało jego nadmiar więc zaprzestałem
Dodałem tez magnez (MgSO4*7H20) tak aby stężenie w akwa wyniosło 0,25 ppm (nie naraz tylko porcjami po 1/5 dawki) - ale efektów nie widzę.
Obecnie nie nawoże niczym (z nawozów posiadam K2SO4, MgSO4, PG Micro, PG Macro, PG Ferro, PMDD (zakupione tu:
http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/). Nie nawoże CO2 (choć planuje).
1. Wejdź tu ->
http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/ i kup sobie nawóz o nazwie podrabiany TPN+ (proszek) i rozrób wg instrukcji. Ponadto zaopatrz się w K2SO4 i KH2PO4 i rozrób wg instrukcji. W przypadku mojego baniaka te sole sprawdzają się rewelacyjnie a problemy z glonami i roślinami to już historia
2. NO3=20 a PO4=0,1. Jak dla mnie to zły stosunek. Jak jest dużo NO3 a nie ma lub jest mało PO4 to zielenice masz jak w banku. U mnie stosunek NO3 do PO4 wynosi 10:1 (jak NO3=20 to PO4 podnoszę do 15,-2 mg/l)
3. W przypadku roślin wolno rosnących (anubiasy) zielenice to rzecz w zasadzie normalna. Ale można temu zaradzić (patrz pkt 2)
4. Pół przeźroczyste liście to także efekt braków fosforu. Nie bój się PO4. Jak jest wystarczająco NO3 i zachowasz odpowiednie proporcje to PO4 CI nie zaszkodzi.
5. Fe=0 - zakładam, że niewykrywalne. Należałoby podnieść samo żelazo do poziomu 0,2 mg/l ale stopniowo. Jak nie masz nitek to możesz podawać PG ferro+ a jak kupisz podrabiany TPN to o żelazo nie musisz się martwić bo to kompletny nawóz.
6. Do baniaczka podawaj potas (najlepiej rozrobione sole). Potasu nigdy za wiele.
7. CO2 - jak chcesz mieć ładne rośliny a światła masz 0,5 W/l lub więcej to CO2 staje się koniecznością przy nawożeniu."
Więc teraz pytania:
Mam PMDD o składzie:
Potas ( K 41,4),
Magnez (Mg 2,86),
Żelazo (Fe 1,39),
Mangan (Mn 0,4),
Bor (B 0,25),
Cynk (Zn 0,08),
Miedź (Cu 0,02),
Molibden (Mo 0,01),
Sorbinian potasu (E202),
Kwas askorbinowy (E300).
Ty sugerujesz użycie podrabianego TMP+ o składzie:
Azot (1,34)
Potas ( 1,03),
Fosfor (0,1),
Magnez (0,39),
Siarka (0,94),
Żelazo (0,07),
Mangan (0,04),
Bor (0,004),
Cynk (0,002),
Miedź (0,006),
Molibden (0,002),
Z tego co widzę PMDD jest "mocniejszy" i ponadto nie zawiera Azotu, Fosforu i Siarki. TMP+ zamówiłem.
Czekam również na KH2PO4 - aby podnieść PO4 stopniowo do zakładanego poziomu 10:1.
Mam następujące pytania:
- odnosnie żelaza (sinic nie obserwje) - czy nie mając TMP+ i KH2PO4 na obecnym etapie mogę stopniowo dodawać Fe (dodając PG Ferro) aby docelowo uzyskać Fe ~ 0,2 czy się wstrzymać ?
- czy podawać potas poprzez K2SO4 (jak dałem 15ppm w wodzie podmienianej to miałem wrażenie, że liście żabienicy się skręcały) - może 1/4 dawki - co o tym sądzicie ?
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Qter