Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosba o pomoc  (Przeczytany 5846 razy)
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 23, 2009, 14:19:02 »

dwight to podaja jakas obsade prosilem o jakies propozycje:(ale znajc zycie  i tak go niegdzie nie sprzedam wiec chcialbym go czyms zapelnic.niemowie zeby tyo bylo niewiekm jak wypasione akwarium tylko zeby sobie w nim jakas rybka zyla:(
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 23, 2009, 14:32:21 »

Na upartego zrobiłbym tak. Jeśli nie chcesz krewetkarium, a masz miękką wodę, postaraj się o borarasy brigittae lub maculatas (bo te dwa gatunki są stosunkowo najłatwiej osiągalne). Jeśli masz twardą wodę, to weź się za microrasbory galaxy, erythromicron lub kubotai. Wszystkie te gatunki w ilości 5 - 6 osobników i nic więcej do tego, no może poza jakimiś ślimakami.

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 23, 2009, 14:59:16 »

iwan dziekuje ci bardzo juz mnie przestal brzuch bolec :Djestes wielki:) zawsze marzylem o wielkim akwarium marzyla mi sie zamiast sciany wieka szyba z kawalkiem rafy koralowej:D.. ja wiem ze was wielbicieli i znawcow ryb troche boli to male akwarium ale ja po nie polecialem bo nie moglem patrzec jak te dwie ryby mecza sie w kuli...jesli bedzie mozliwosc sprzedania akwarium to napewno je sprzedam ale z ryb nie zrezygnuje wtedy napewno kupie wieksze i profesjonalniej sie do tego zabiore..poki co musze miec takie:( a co do krewetek to nie wiem jak dostepnosc ale mysle ze krewetki tez bylyby fajne a co do slimakow to jakie?
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 23, 2009, 15:06:37 »

Najpopularniejsze to Ampularia i Helena:

http://www.allegro.pl/item614397356_slimak_ampularia_super_cena_hodowla.html
http://www.allegro.pl/item614741965_anentomae_heleni_slimak_tepiciel_innych_slimakw.html
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 23, 2009, 15:38:53 »

ok to rozejrze sie za tymi rybkami o ktorych wspomnial iwan w liczbie 5-6 mam nadzieje ze jeden z tych gatunkow dostane u mnie ,a co do slimakow to jaka ilosc ? a i czy moglbym dodac z 2 krewetki?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 15:50:03 wysłane przez mencel » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 23, 2009, 15:50:53 »

a i czy moglbym dodac z 2 krewetki?

jakie? i na pewno nie dwie bo są to stworzenia stadne.
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 23, 2009, 15:57:57 »

no wlasnie i tu bym liczyl na twoja kreatywnosc bo jak wczesniej wpomnialem jestem zielony w tym temacie..no ale jesli krewetki to juz przesada to ewentualnie sie bez nich obejde
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 23, 2009, 16:03:35 »

Możesz wpuścić np 5 krewetek fire red. Kosztują od 1-5 zł Smiley
Powodzenia! Good !

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 23, 2009, 16:14:11 »

no wlasnie i tu bym liczyl na twoja kreatywnosc bo jak wczesniej wpomnialem jestem zielony w tym temacie..no ale jesli krewetki to juz przesada to ewentualnie sie bez nich obejde

http://www.akwaria.pl/krewetki/karlowate.html - wybierz sobie jakiś gatunek.
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 23, 2009, 18:28:16 »

a i czy moglbym dodac z 2 krewetki?
Możesz wpuścić np 5 krewetek fire red. Kosztują od 1-5 zł

czyli moge dodac z 5 krewetek?...czyli podsumujmy  5 rybek ktore podal ivan23 5 krewetek i slimaki? ile tych slimakow?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 18:32:04 wysłane przez mencel » Zapisane
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 24, 2009, 10:23:41 »

Na te krewetki to też bym patrzył pod kątem parametrów wody w Twoim mieście jak również łatwości hodowli, jako że jesteś początkujący. Zazwyczaj polecane są red cherry (fire red), babaulti i amano, przy czym przy 2 pierwszych masz szansę zostać wujkiem, natomiast przy amano niestety jest to skomplikowane (konieczność rozwoju wyklutych z jaj larw w słonej wodzie).

Reasumując, 5-6 małych rybek z gatunków jakie były już podane + 5 krewetek karłowatych (amano chyba jednak za duże do Twojego zbiornika, wobec tego skupiłbym się nad redkach i babaulti) + kilka ślimaków, ampularie, świderki, neritiny, clithony. Przy tych 2 pierwszych masz szansę dochować się potomstwa. Nie należy przesadzać z iilością ślimaków, zwłaszcza przy tak małym litrażu, zwłaszcza ampularie rosną bardzo duże.

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 24, 2009, 15:12:10 »

ivan piwo ci sie nalezy Cheesy nie no z tymi slimakami to tak myslalem kolo 2-3 wiecej nie..a co do roslinek to jakie byscie dla poczatkujacych polecili?
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 25, 2009, 20:26:16 »

Szybko rosnące i niewymagające wiele uwagi. Moczarka, kabomba, żabienica, pistia...
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 26, 2009, 08:52:05 »

dziekuje wam za wszyskie podpowiedzi dzis siostra wraca z luksemburga to odda kolezance rybki a ja wtedy bede mogł sie wziasc do roboty za to wszystko..troche sie dowiedzialem w miedzy czasie o samym zakladaniu akwarium ze jak je zaleje to musi postac ze 2 tyg zanim rybki sie tam znajda i tak dalej Smiley tylko teraz troche boje sie o glony...no ale zobaczymy jak sie pojawia to bede sie martwil
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Maj 12, 2009, 10:29:02 »

postanowilem zrobic tak jak mowiliscie kerwetkarium... zakupilem 5 krewetek red cherry zmysla ze mi sie rozmnoza ale niestety nie mialem co poczac z molka i musialem ja  wpuscic do krewetkarium(w kiblu ja nie spuszcze pozatym moja mama sie w niej zakochala)molka walczy z filtrem namietnie i lyka babelki...ale dzis rano zobaczylem jak molka zajada sie jedna z krewetek..czy jest to mozliwe ze molka ja zamordowala?krewetki z molka plywaja juz tydzien i nic sie nie dzialo..pozatym krewetki sa soczyscie wybarwione nie widac zeby byly chore..a po molce to juz wogle plywa biega skacze...
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 10:30:42 wysłane przez mencel » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: