Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pomoc doświadczonych  (Przeczytany 2546 razy)
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« : Maj 10, 2009, 22:12:40 »

Witam wszystkich papa

Mam pytanie, chciałbym urządzic od nowa swoje akwarium. To co mam obecnie jest mało poukładane. Fakt, rybki czują się w nim dobrze bo to gupiki, nawet miałem młode kilka razy, jest tez kirysek spiżowy i bocja wspaniał oraz krewetka która się zaplątała z innymi rybkami, jak je kupowałem, samą krewetke osądzam o to że wybiła mi prawie wszystkie z ponad trzydziestu gupików które się ostatnio urodziły. Ale problem tkwi w świetle akwarium ma długosc60 cm, jednak jażeniówka jest najzwyklejsza jej długosc wynosi dokładnie 15 cm. Jest to problemem, ponieważ rośliny po miesiącu zaczęły obumierac   Cry Nie ma szans ze do końca lipca się to zmieni,

A pytanie brzmi: Co proponujecie dac do akwarium (z roślinek) do tak małej ilości światła (dodam że troche wzmocniłem światło dając folie aluminiową (jest teraz jasniej o jakieś 15%)
Drugie pytanie: Co myślicie aby prawną częśc podłoża wyłozyc płaskimi kamieniami jak na przykład tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bb1cb7f800842b2.html lub tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e745a138efbd55c.html między kamieniami mógłbym powtykac mech jawajski. Na lewej części wsadzic kilka nurzańców korzeń i może kilka moczarek?
Trzecie pytanie: jeśli macie jakies inne propozycje lub rady, też piszcie.

P.S. jeszcze jedno, czy tak jak w akapicie pierwszym pisałem, czy to możliwe aby krewetka mi wyjadła młode gupiki?? jedno i dwu dniowe sztuki. Bo nawet jak się rodziło ich o połowę mniej to po tym czasie prawie wszystkie mi żyły a tu patrze na trzeci dzień po porodzi, tylko 5 małych naliczyłem licząc kilka krotnie Cry
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2009, 00:52:02 »

a co to za krewetka ? moze rak a nie krewetka ?
ale i tak bym o to ze narybek został zjedzony rybki obwiniał a nie krewetki

zanim nie dokupisz świetlówki to posadz to co juz wymieniłes na środku, a jak bedziesz miał lepsze swiatło to bedziesz mógł rozsadzic
Trudno cokolwiek ci doradzic w tej kwestii konkretnego bo nie wiem nawet ilu litrowe te akwarium. Moze zdecydujesz sie na typowy LOWTECH na ziemi ? tanio wychodzi i mało przy nim zachodu.
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2009, 08:27:42 »

To jest na sto procent krewetka, nie wiem niestety jaki gatunek, zrobiłbym nawet zdjęcie, lae siedzi w mchu jawajskim. Raz myslałem że mi padła a tu patrze że siedzi w mchu.
Wymiary akwarium to  60x23x32 (dł x szer x wys)
W sumie tomógłby byc dobry pomysł z tym akwarium low-tech, nie słyszałem wcześniej o takim bajerze Wink
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2009, 09:09:01 »

To może chociaż opisz, jak wygląda, wielkość kolor, wielkość odnóży

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2009, 09:41:15 »

http://www.akwa-serwis.yoyo.pl/akwarystyka_pliki/krewetka_filtrujaca.jpg mniej więcej tak ona wygląda ma od 1 do 1,5 cm długości, może rzeczywiście ją osądzam zbędnie o mord na mych małych gupikach ;p.

A wracając do mojego akwa, co myślicie alby przy takim słabym oświetleniu zrobic czarne wody?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2009, 10:30:00 »

No raczej oszkalowałeś niesłusznie biedną krewetkę, one są niegroźne dla narybku.
I jeszcze takie maleństwo Smiley

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2009, 12:40:14 »

hehe Afro to dobrze wiedziec, dzięki że zmieniłes moje poglądy na temat tego żyjątka  Tongue
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2009, 13:52:33 »

młode zjadły stare gupiki

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2009, 21:11:44 »

Dobra, dzięki za pomoc, nie sporzystam za wiele, ale coś się jak zawsze dowiedziałem. Uzbieram parę grosza i założe na poważnie swoje dwa akwariua 44 litry i 15 litró Wink
Serdeczne bóg zapłac xD
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #9 : Maj 15, 2009, 04:55:13 »

oddaj koniecznie bocje bo ona chyba od 200l dokup kirysków ,a w małym zrób krewetkarium Wink

tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2009, 22:26:55 »

a przy okazji, nie wedziałem ze boj=cja musi miec taki baniak, w sumie jak podrośnie to ją wymienie na kilka rybek. Ale narazie ma sie dobrze, karmie ją żywymi robakami Wink i odgabnia inne rybcie zeby jej nie zjadły ;p
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #11 : Maj 19, 2009, 04:57:41 »

bocja nie podrośnie bo skarłowacieje

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: