Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zagospodarowac b. male akwa  (Przeczytany 4215 razy)
goga
Nowy
*

« : Luty 20, 2004, 23:10:23 »

jestem zielona, jak jablka w czerwcu, jesli chodzi o temat akwarystyki... ale mam piekna wizje: zakupic bardzo amotorskie akwarium - szklana kule ok 3l.
pytanie: co mozna wrzucic do takiego "fachowego" akwa, zeby sie ladnie prezentowalo i nie bylo zbyt skomplikowane do utrzymania dla takiego laika jak ja???

uwolnic piane z puszki i cegly z murow
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2004, 23:53:52 »

Zamiast kuli kup małe 25 l akwa. wyjdzie na to samo a może nawet taniej w kosztach. A pokrywę można zrobić samemu. Do takiego akwa możesz wsadzić dużo roślin i korzenie i pare gupików. Filtr to może jakaś kaskada ale nie jestem pewien (plus że nie zabiera miejsca w akwa a kosztuje tyle samo co wew.). do tego grzałka i masz ładne akwa. Tylko ostrzegam że małe akwa są dużo trudniejsze w utrzymaniu (chemia wody, itp.).

Carpe diem Smiley
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2004, 07:21:03 »

Gogo niestety czym prędzej pozbądź sie tej wizji. W kuli nie można trzymac żadnych żywych ryb. Okrutnie sie w niej męczą, mają dookoła ściany, czują sie jak w izolatce no i cały czas piją własny mocznik i filtrują go skrzelami. Kup chociaż niewielkie akwarium tak jak mówi Halibut.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2004, 07:41:57 »

Cytat: goga
jestem zielona, jak jablka w czerwcu, jesli chodzi o temat akwarystyki...

A ja zaproponuje najpierw .... duuuuzo lektury, stron internetowych itpitd.

ale mam piekna wizje: zakupic bardzo amotorskie akwarium - szklana kule ok 3l.

Jak masz wizje to powinnas przewidziec jak nostradamus, ze i Ty meczyla bys sie mieszkajac np. w szafie jedzac tam, spiac i zalatwiajac reszte potrzeb.
pytanie: co mozna wrzucic do takiego "fachowego" akwa, zeby sie ladnie prezentowalo i nie bylo zbyt skomplikowane do utrzymania dla takiego laika jak ja???

proponuje plastikowa rybke, albo wsypac ziemi i posadzic kwiatka.

pozdrawiam
asmi
kocis
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2004, 17:19:39 »

NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Pozdrawiam
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2004, 22:42:15 »

Tak, koledzy mają rację.. Nie można trzymać ŻADNYCH rybek w kuli, do tego 3 litrowej! Temat kuli jest już wiele razy przerabiany i niestety cały czas w sklepach sprzedaje się to "badziewie" Sad  
Do takiego 25 literków , jak proponuje HaliBut, można też wpuścić kilka platek.
Tak, akwarium małe niestety są trudniejsze w utrzymaniu, ale znowu nie jest tak ciężko :wink: A małe akwarium może być na prawdę śliczniutkie :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Nicpek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2004, 07:02:25 »

W pełni zgadzam się z moimi przedmówcami. Jeżeli już bardzo chcesz mieć taką kulę, to zrezygnuj z ryb i obsadź samymi roślinami. Możesz do takiej kuli wpuścić 2 krewetki (najlepiej Amano - Caridinia japonica) lub żabkę (Karlik szponiasty) i dorzucić kilka małych ślimaków (bo dorosłą Ampularia jest chyba jednak za duża do 3 litrów.

Pamiętaj jednak, że w przypadku kuli ścianki mocna zniekształcają widok (podobnie akwaria panoramiczne, chociaż mniej niż kula). Jeżeli więc lubisz z bliska oglądać swój podwodny ogród, polecałbym jednak coś z prostą szybą.

Zastanów się też nad systemem filtracji. jeżeli zrezygnujesz całkowicie z fauny, IMHO możesz też zrezygnować z filtracji i grzałki. Pamiętaj jednak, że takie w takich małych zbiorniczkach bardzo ciężko zachwiać równowagę biologiczną. Będziesz musiała na bieżąco monitorować parametry wody. Codzienne podmiany dużej ilości wody (50 - 70%) pomogą Ci tą równowagę zachować.

Przykłady pięknych aranżacji takich miniaturowych zbiorników znajdziesz pod adresem (większość z nich ma właśnie koło 3-5 litrów pojemności):
http://anl.web.infoseek.co.jp/keka_4th/kekaa_a.htm

Gdybyś chciała przetłumaczyć te krzaczki, polecam stronę http://babelfish.altavista.com/babelfish/tr - wpisujesz adres strony do przetłumaczenia, dajesz tłumaczenie z japońskiego na angielski i masz.
michał
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2004, 18:15:43 »

to się nazywa męczarnia dla rybek :placz:

dala tego proponuje ci abyś kupiła akwarium takie jak napisał halibut albo około 40l to wtedy nie będziesz miała zadnych kłopotów

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 28, 2009, 19:59:56 »

Nicpek (i wszyscy inni) i w kuli nie mozna trzymac ZADNYCH ZWIERZAT! Ani ryb, ani zab, ani skorupiaków! Na 15-20l bym wpuscila slimaki, ale jaki jest sens kupowac kule skoro jest 80% drozsza, zniekształca obraz (dla obserwatora tez, zadko widac rybki), nie da sie w niej nic umiescic, trzeba co dzien wymieniac 50% wody i ryby w nich choruja.

Jest masz w D czy twoje rybki zdechna w kuli czy nie (i tak kupisz nowe  Wściekły) - chcesz tylko zdobe to kup sobie lepiej za te 30-50zł jakis obraz, rzezbe czy zrob sobie akwa full-plastik. Plastikowe roslinki i zwierzeta tez sa fajne.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 28, 2009, 20:39:56 »

. Możesz do takiej kuli wpuścić 2 krewetki (najlepiej Amano - Caridinia japonica) lub żabkę (Karlik szponiasty) i dorzucić kilka małych ślimaków (bo dorosłą Ampularia jest chyba jednak za duża do 3 litrów.

Czy Ty wiesz co piszesz ?
Krewetka amano rosnie do 6,8 cm i wymaga zbiornika min 40 L

akwa to nie lepiej je do słoika Tongue
A Tobie zahi jak widze niezle idzie spamowanie i nabijanie postow, ale radze sie powstrzymac bo to sie moze zle skonczyc

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: