Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « danio pręgowane,jak rozpoznać
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: danio pręgowane,jak rozpoznać  (Przeczytany 2460 razy)
szydłoś
Zainteresowany
**

akwarium 112l :p

« : Maj 14, 2008, 20:35:28 »

hej mam pytanie po czym moge stwierdzic czy mam samca czy samiczkę?Huh jakie są szczególne róznice po których mozna by poznac???

akwarium 112l obsada:35x neon innesa,kirysy:czarny ,spiżowe,pstre weloniaste,skośnopregi,5xkardynałek chiński,Para Ramirezek,12Xred cherry,amplarie.
moje akwarium   http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15272.msg134860;topicseen#new
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2008, 20:40:54 »

Nie jestem specem,ale wydaje mi się że samiec jest smulkejszy i mniejszy,a samica bardziej zaokrąglona.

damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2008, 23:49:16 »

zgadzam się z mario27-28

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2008, 07:16:40 »

Też gdzieś czytałem podobne stwierdzenie, ale mam problem jak odróżnić tęgiego samca od szczupłej samiczki  Wink Dlatego planując sukcesy hodowlane, takie rybki jak wszelkie danio najlepiej trzymać w kilkunastoosobowym stadzie.

Tańczący z rybkami
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2008, 08:23:26 »

Wbrew pozorom dorosłe osobniki, które są dojrzałe do tarła łatwo jest rozpoznać.
Samiczki nawet po np. 2 dniowej głodówce będą miały nadal okrągłe brzuszki, a samce szybko schudną.
No chyba, że akurat samiczka jest zbyt młoda lub niedawno tarło odbyła (a czasem się zdarza, że nawet w akwarium ogólnym złożą ikrę, która oczywiście natychmiast zostanie zjedzona).

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
jackorlando
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2009, 15:18:54 »

ja mam akwarium ponad 40 litrowe, chciałem się dowiedzieć czy danio pręgowane mógłby być w takim akwarium, ponieważ nie mogę znaleść w necie informacji na ten temat, tylko na jednej stronie było napisane, że wystarczy 30 litrów, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo przecież to ryba stadna, ale jeśli jednak mój litraż by jej wystarczył to proszę podać ile rybek mógłbym mieć w swoim 45l Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: