Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Hygrophilia polysperma rosanervig i bacopa monieri
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Hygrophilia polysperma rosanervig i bacopa monieri  (Przeczytany 2020 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Czerwiec 07, 2009, 08:05:37 »

Mam akwarium 60l (1x15W) i 45L (1x14W) . W akwaium 60 l są gupiki i neony. W obu rośliny się dublują. Niczym nie nawożę, z wyjątkiem, że w 60l podłoże jest po części filtusem dla roślin.
Ostatnio zauważyłem, że liście u bacopy odpoadają po uprzedniej zmianie koloru na ciemny brąz. Czy możliwe, żeby w tym miejscu w przyszłości wyrosły odnóżki?

U hygrophilii zauważyłem blednięcie liści od góry. Stają się przeźroczyste, ale jeszcze nie ospodają. Na co mam być przygotowany  i co może być tego przyczyną i skutkiem?

Jeśli będzie trzeba, to dam zdjęcia.
Pomożcie, państwo.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2009, 09:31:23 »

Miałem ten sam problem z polyspermą rosanervig, pomogło co2. Wydaje mi się, że ona lubi więcej światła, w końcu to roślina czerwona. Nie wykluczone, że brakuje im jakichś związków mineralnych, ale przy takim oświetleniu jakie masz w 60 litrach, roślinkom ciężko jest wchłaniać nawozy.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2009, 08:33:22 »

Sprawdź fosfor.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2009, 12:50:01 »

a bez sprawdzania mogę nawozić? Bo nie mam takich testów, a na kupno nie tyle, że nie mam kasy, ale jak mam wybór: kupić testy lub kupić nawóz, nawet droższy, to wolę kupić nawóz.

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2009, 17:42:04 »

Kupiłem nawóz bez sprawdzania niczego. Zwie się on Planta Gainer classic. Może on coś zdziała.

eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2009, 21:36:55 »

PG Clasic to bardzo dobry nawóz do roślin akwariowych tylko pamiętaj by przy tak słabym oświetleniu dać połowę dawki zalecanej pżez prodycenta bo inaczej atak glonów zapewniony.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: