Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Niestandardowe potrzeby - znawcy tematu mile widziani
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niestandardowe potrzeby - znawcy tematu mile widziani  (Przeczytany 1032 razy)
kapi13
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2009, 10:25:31 »

Wiec tak, zaczne od poczatku.

Mam akwarium 30x60x40 cm (ok. 72 litry brutto). Zamierzam kupic jakies spokojnie, male rybki, coby duzo nie brudzily i efektownie wygladaly. Do tego, jakby dalo sie je rozmnazac stosunkowo latwo.

Mam filtr, napowietrzacz, oswietlenie, grzalke, kilka roslinek, zwirek i jakies ozdoby w stylu zameczek i statek podwodny. Wszystko elegancko umylem, poukladalem i zalalem woda. Akwarium zaczyna dojrzewac, dodalem nawozu dla roslin i troche bakterii akwariowych.

Jest tylko maly problem tu gdzie mieszkam, w domu jest jakies 18-19 stopni, zima nawet mniej, temperatura wody w akwa to z reguly ok. 20 latem. Wiec zimno. Nie chce duzo kasy wydawac na ogrzewanie grzalka (w koncu jej moc to 100W). Nie wiem, jak duzo energii pochlania podgrzanie wody o kilka stopni – moze ktos mi powie, ile taka grzalka musi pracowac dziennie? Optymalny bylby gatunek ktory lubi temperature 18-22 stopnie, ale czy sa takie? Aha, nie chce zlotych rybek (karasi), bo brudza.

A jesli nie to powiedzmy 20-24.

Teraz pytanie, jakie rybki kupic? Obowiazkowo glonojad, moze dwa. Myslalem o 4-6 neonkach (bystrzyk neonowy Paracheirodon innesi lub neon czerwony Paracheirodon axelrodi) (zakladajac, ze latwo da sie je rozmnozyc, zeby docelowo powiekszyc stado do max. 14-16, a reszte wydac znajomym. Do tego moze jeszcze z 2 towarzyskie rybki, ktore beda sie z nimi dobrze czuly. Czy neonki to rybki, ktore dosc latwo sie rozmnazaja? Czytalem, ze moga zyc nawet 5-10 lat, wiec to byloby ok dla mnie, zeby akwarium zylo wlasnym zyciem, przy okazji nie wydawac na nie mnostwo kasy.

I tu pojawia sie problem, jakie rybki do nich dolozyc. Mam kilka typow (danio prazkowane, kirysek sterby Corydoras sterbai, razbora klinowa Rasbora heterolnorpha, zmienniak plamisty Xiphophorus maculatus/variatus/helleri – to chyba mieczyk).

Prosze o porade.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2009, 10:46:32 »

Przeniosłem temat do poddziału "Obsady", ponieważ jest o tym mowa.

Neonki bardzo trudno się rozmnażają, innesy wolą chłodniejszą wodę w przeciwiestwie do czerwonych, które pochodzą z cieplejszych wód. Dobrym lokatorem do takiego akwarium byłyby wieloplamki, zapomniane już żyworódki - rozmnażają i żyją tylko w chłodnej wodzie, w wyższych temp. powoli giną. One są jeszcze do nabycia w nielicznych miejscach u hodowców, ale myślę ze warto sie postarać dla nich, bo są juz bardzo rzadkie. A oprócz nich kardynałki chińskie, ryby które nie zjadają narybków Smiley i też są mieszkańcami chłodniejszych wód. Kilka sztuch danio pręgowanych (nie prążkowanych) też wejdzie, dosyć łatwo sie rozmnażają. Kardynałki i dania są jajorodne, wieloplamki zas zyworódkami. Oprocz zbrojników(glonojadów) wpusc przylgi chinskie, są mniejsze i nie tak brudzą jak zbrojniki, poza tym zbrojniki wymagaja wiekszego akwarium. Kilka sztuk jakichs karłowatych krewetek też mozesz wpuscic, same sie rozmnazają.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: