Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « z czego to się wzięło ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: z czego to się wzięło ?  (Przeczytany 2077 razy)
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« : Czerwiec 12, 2009, 19:49:35 »

Jak przyglądałem się dzisiaj akwa to zauważyłem na przyssawkach od grzałki taką dziwną substancję.
wyciągnąłem gdzałkę z wody ( wydzielina znajdowała się jeszcze na szybie za gdzałką (taki paseczek 2cm)).
Osad ten dziwnie pachnie. Wsumie po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem że to zapach chloru.
osad jest gęsty i przeźroczysty. Co to może być?
Nawożę rośliny aqua plantem ( narazie wlałem 1 dawkę)
Akwa(72L) było zalane kranówą z czego ok.50L było wody odstanej, a 15~L było prosto z kranu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 19:54:58 wysłane przez zibi » Zapisane

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2009, 19:54:34 »

A ślimaków nie masz?  Cheesy
Daj zdjęcie, jeśli można.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2009, 19:56:33 »

nie mam ślimaków Tongue
Pomoże ktoś?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 22:05:42 wysłane przez zibi » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2009, 12:43:39 »

Nie wiem co to jest dokładnie,ale ta galareta tworzy się w świerzych nie dojrzałych akwariach.Ja też maiałem coś takiego u siebie na początku,ale po usunięciu więcej się nie pojawiło.
Na pewno nie są to jaja ślimaka.

Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2009, 14:09:49 »

Ta galareta tworzy się w świerzych nie dojrzałych akwariach.
Bzdura, mam akwa od 18.04.09, a i tak ciągle tworzy mi się ta "galareta".

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2009, 19:23:07 »

Akwarium w pełni ustabilizowane napewno niejest po 2 miesiącach.Często trwa to kilka miesięcy,a w tym czasie zachodzi sporo procesów które się na to składaja.2miesięczne na pewno niejest w pełni dojrzałe.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2009, 19:56:37 »

2miesięczne na pewno niejest w pełni dojrzałe.
Dokładnie i o tym właśnie świadczy ten osad gilowaty który jest właściwy tylko dla świeżych niestabilnych zbiorników

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2009, 20:23:33 »

taki osad przypominający konsystencją galaretę to mogą być bakterie nitryfikacyjne. przy czyszczeniu węży od filtrów często właśnie taką galaretę widać - przede wszystkim przy przy czyszczeniu przeźroczystych węży. przyznam że bezpośrednio w baniaku jeszcze się z tym nie spotkałem.   

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2009, 20:29:23 »

Lepki nalot jest na wszystkim co lezy w stojacej wodzie.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 14, 2009, 10:51:44 »

taki osad przypominający konsystencją galaretę to mogą być bakterie nitryfikacyjne. przy czyszczeniu węży od filtrów często właśnie taką galaretę widać - przede wszystkim przy przy czyszczeniu przeźroczystych węży. przyznam że bezpośrednio w baniaku jeszcze się z tym nie spotkałem.   
Nie? ja zawsze po zalaniu mam taki nalot - zwykle na korzeniach ale nie tylko bo na przyssawkach tez się zdarza - mi się zdawało że to rodzaj pleśni jakiejs raczej - ale znika samo bez skutków ubocznych. A ten osad w wężach -też mam taki ale wglada inaczej... właśnie jest to taki osad galaretowaty- nie glutowaty - znaczy nie ciągnący i w palcach się rozpuszcza a nie ucieka... i raczej zabarwiony lekko na brązowo( przynajmniej u mnie)

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2009, 20:49:24 »

zmyłem to i narazie nic się nie tworzy

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2009, 21:27:39 »

Ja na przyssawkach zawsze trochę czegoś mam, delikatnie, ale nie jest to galareta tylko bardziej "coś śliskiego" na przyssawkach.
I mam to zawsze i w poprzednich akwariach też to miałem. Poprzedni mój baniak stał bez restartu 1,5 roku i też to było. A może to glony po prostu, tylko na gumie trudniej im się stabilniej przyczepić i stąd wrażenie śliskości??

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: