Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Pietro54 112l z problamami (kulawe;)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pietro54 112l z problamami (kulawe;)  (Przeczytany 4664 razy)
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Maj 15, 2009, 07:58:38 »

Ja miałem na myśli WYRZUCIĆ wszystkie te rośliny które masz. Jest ich o wiele za mało  Shocked. Za dużo składników odżywczych pozostaje niezużytych i dlatego masz gloniska. Glony czerpią z tego czego nie zużyją rośliny. W tym zbiorniku mógłbyś mieć jeszcze co najmniej 5x tyle zieleniny co masz. Niech się wypowiedzą fachowcy, ale moim zdaniem to wywal przynajmniej te żabienice, bo już są strasznie zaatakowane i kup dużo szybko rosnących roślin: moczarki, limnophili, nadwódki trójkwiatowej, ludwigii itp. To są raczej tanie roślinki, szybko rosną i dają nowe sadzonki. Po miesiącu będziesz już myślał o pierwszej przecince. Pozdr i powodzenia w walce!

PS. Z tym stoliczkiem to pojechałeś po bandzie... bez komentarza...

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #16 : Maj 15, 2009, 08:22:18 »

co do stoliczka to zrobisz jak uważasz,twoja sprawa,nie życze Ci żeby zbiornik  strzelił,to tylko nasze ostrzeżenia,co do glonów posłuchaj się ludzi co Ci dobrze doradzają

pozdro.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 08:38:31 wysłane przez koper112 » Zapisane

nefrete1
Zainteresowany
**

iza, łódź

« Odpowiedz #17 : Maj 15, 2009, 11:04:57 »

Oj faktycznie - za jakiś czas możesz nie mieć już problemów z glonami... bo wszystkie wylądują na podłodze  Sad
Masz fajne duże szkło - szkoda, żeby pękło.
Nie musisz wymieniać całego stolika - dokup, lub może wygrzeb gdzieś z piwnicy czy komórki kawałek grubego blatu o mymiarach przynajmniej takich jak powierzchnia dna awkarium. Połóż go na tym stoliku co masz a dopiero na nim akwarium. No i koniecznie matę, albo ze 3 cm styropian pomiędzy szkło a szafkę. Przy lirażach powyżej 100l to bardzo ważne.

Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Maj 15, 2009, 13:36:11 »

nie życze Ci żeby zbiornik nie strzelił

A to ci dopiero nieżyczenia  Cheesy

Akwarium ogólne 240l
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 15, 2009, 15:07:18 »

dobre życzenia faktycznie:D
akwa stoi tak już 3mc...
szkło nie pęknie dopóki nie jest naruszona krawędź szkła.
Najważniejszym elementem w szkle jest jego powierzchnia i napięcia powierzchniowe.
Czy wiecie że "szkoło" nie jest ciałem stałym:)

Powiedzcie mi co to za glońska a nie że akwarium krzywo stoi ;p
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Maj 15, 2009, 21:04:16 »

Ale uparty jesteś. I co Ci to da, że się dowiesz jakie to glony? Dopóki nie dosadzisz dużo roślin, to choćbyś podmieniał wodę 3x dziennie i wlał 10l Alginu to i tak nic to nie zmieni, bo problem wróci.

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Maj 15, 2009, 23:52:23 »

wow gratuluje stolika.

a probowales, czy zestaw wytrzyma na krzesle?

moglbys stolik do czegos innego wykorzystac - do basenu moze? Shocked

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Maj 16, 2009, 00:33:07 »

Ok czy kto kol wiek z wyżej wypowiadających się uczył się, czytał, czy choćby pobieżnie zna podstawowe właściwości szkła?

A z glonami tak postąpię jak radzi szogun, przy czym uważam że warto było by wiedzieć co jest przyczyną takiego zjawiska w akwa, bo być może to za jasne oświetlenie a nie azotany..
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Maj 16, 2009, 07:35:12 »

Leć do jakiegoś marketu,albo ogrodniczego i kup pałeczki nawozowe, wybierz te które zawierają żelazo(Fe),połam na 3-4 części i powkładaj pod korzenie, daj roślinom jeść. Ile ty wytrzymasz bez papu? Podłoże to sam żwir, nie masz nic pod spodem?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #24 : Maj 16, 2009, 08:27:12 »

Ok czy kto kol wiek z wyżej wypowiadających się uczył się, czytał, czy choćby pobieżnie zna podstawowe właściwości szkła?
Rozmowa o szkle zakończona. O religii się nie rozmawia. Grin
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #25 : Maj 16, 2009, 15:40:58 »

Akwa świetne, nawet mi się z tymi glonami podoba...takie zieloniukie, a co do szkła, to nie chcę Cię straszyć, ale wujek miał duże (ponad 800) litrów akwa i stało na 2 szafkach, a boki wystawały 2 cm z każdej strony, ale nie wisiały w powietrzu, tylko na blacie bez podparcia, jeden koniec pękł, akwa też, stado pyszczaków niestety zmarło, a wuj zalał 14 pięter pod sobą (mieszka w wieżowcu 15-piętrowym na ostatnim)....dobrze, że mieszkanie miał ubezpieczone
 Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad
Powodzenia!

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #26 : Maj 17, 2009, 08:39:06 »

nie życze Ci żeby zbiornik nie strzelił

A to ci dopiero nieżyczenia  Cheesy

poprawione Cheesy

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Maj 19, 2009, 16:07:06 »

Ja proponuje restart.Wywal roślinki,wylej wode,wyczyśc szybki.
Kup na start rośliny szybkorosnące jak moczarka,rogatek,pistia itp.
Oprócz nich możesz dodac jakieś kryptokorny czy żabienice.Im więcej roślin tym lepiej.
No ale najpierw-stolik Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2009, 22:08:09 »

Stolik... policzyłem moi drodzy że nacisk na dolne krawędzie to tylko 15kg... większy nacisk na kwa wywiera np. łokieć oparty o jego krawędź... Akurat tym się nie przejmuje:)
Na forum jest od cholery i ciut ciut info... ale ja najbardziej potrzebuje zidentyfikowania glonów... wiem że nie są to już okrzemki..

proszę policzcie, (10x35x40):1000= ? wynik w litrach wody litr wody równa się niemal jednemu kg.

A wlasnie tym sie powinienes najbardziej przejmowac, bo jesli sie podklada maty pod akwarium by z powodu ziarenka piasku baniak nie pekl to tym bardziej niebezpiecznie jest jesli wystaje poza blat i sa jakies miejsca niepodparte. Wiem co pisze, mnie wystawalo tylko 1 cm 80 L - stalo tak pol roku i dobrze ze bylam w domu to sasiadow za bardzo nie zalalo i rybki uratowane.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: