Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Proszę o ocene parametrów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o ocene parametrów  (Przeczytany 1856 razy)
bohdan333
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 23, 2009, 21:32:52 »

Witam.Akwarium zalałem 18 dni temu.Dzisiaj zrobiłem pomiar parametrów wody testami kropelkowymi JBL,oto wyniki :
ph-7
no2-0,05
no3-0,5
po4-0,02
gh-5
kh-7
fe-0,05/zoolek/
Od dwóch tygodni podawane k2so4.Proszę o opinie i rady, bo niewiem czy należy po takim okresie już interweniować.Jeśli jest taka konieczność,proszę o konkrety,co i jak.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2009, 21:38:20 »

NO3- 0,5 czego? Jaka to skala? Wątpie, żeby była taka dokładna.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2009, 22:03:45 »

skala <0,5 mg/l test JBL
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2009, 22:09:02 »

A mierzyłeś wcześniej NO2?
Podejrzewam, że lada dzień można wpuszczać jeśli NO2 było wyższe niż ten pomiar z dziś.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2009, 17:33:05 »

Ten pomiar był pierwszy.Odnośnie w/w parametrów, chciałbym przedstawić jaka jest sytuacja w moim zbiorniku.Po zalaniu,około tygodnia wszystko było okey,oświetlenie chodziło 5 godz.Po tym okresie zaczeła pojawiać się okrzemka,podniosłem stopniowo oświetlenie do 8 godz.Cztery dni temu zaopserwowałem że pojawiły się nitki.Napiszcie co dalej z tym fantem mam zrobić,czy jest to normalny proces dojrzewania.Posiadam akwarium o pojemności 375 litrów brutto.Oświetlenie to
Philips tld 36w/965-3 szt.
Philips aquarelle tld36w/89-2 szt.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2009, 17:36:36 »

A jaka masz obsade i roslinnosc? Narazie nic?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 24, 2009, 18:55:23 »

akwarium narazie bez obsady,rośliny to
gymnocoronis spilanthoides-3szt.
hygrophila sp.red-1szt.
hygrophila polysperma-2 szt.
hygrophila dfformis-2 szt.
cryptocoryne wendtii-2 szt
cryotocoryne spiralis-1 szt.
ceratopteris cornuta-1 szt.
echinodorus bleheri-1 szt.
echinodorus joanna-1 szt.
echinodorus palefolius-1 szt.
microsorum pteropus-1 szt.
bacopa monnieri-4 szt.
eleocharis paruula-kępka 5 na 5
ratola rotundifolia-2 szt.
hygrophila corymbosa-3 szt.
ceratopteris thalictroides-3 szt.

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 24, 2009, 21:17:33 »

Czy ktoś podzieli się posiadanom wiedzą.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 24, 2009, 21:27:59 »

hym ale dokładnie to o co chodzi? Twoim problemem sa nitki czy No2?
 jakie masz podłoże? podmieniła bym ze 30%-40% i po dwóch trzech dniach znowu  i zmniejszyła na jakiś czas ( puki nitki nie zaczną się cofać) ilosc swietlówek , może wpuśc jakieś rybki startery , No i Co2 podawaj.

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2009, 15:54:38 »

Podłoże to żwirek 2-4 mm.Problem to tak jak wspomniałem okrzemka i nitki,jeśli zmniejszę oświetlenie to okrzemka się powiękrzy.Czy wposzczenie ryb, to dobra droga do zwalczenia nitek.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 25, 2009, 19:06:35 »

.Czy wposzczenie ryb, to dobra droga do zwalczenia nitek.
nie zupełnie:)    ale to dobra metoda aby akwarium szybciej i pawidłowiej dojrzało a co za tym idzie jest to metoda na to aby szybciej pożegnać się z okrzemkami które sa nieodłącznym elementem świeżych akwarii. Wpuszczenie ryb myslę że może tez troche podniesie azot który wydaje się być za niski w stosunku do fosforu ( a to stymuluje nitki). Jak nie chcesz zmniejszać oswietlenia to tym bardziej zacznij podawać Co2!

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2009, 19:43:44 »

ala,czy nie powinienem wogóle podnieść no3 i po4,bo poczytałem o stosunku npk i wygląda że jest on daleki od ideału.Jak mogę podnieść w/w ,tak na szybko,bo sole dopiero zamówiłem.Co do co2 to obecnie brak kasy,mogę uruchomić bimbrownie tylko czy wystarczy przy takim litrarzu.Czy zmnieszenie oświetlenia nie nasili okrzemki.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2009, 21:01:14 »

Zaczną od końca może:
.Czy zmnieszenie oświetlenia nie nasili okrzemki.
Tego nie wiem  Smiley ale nie sądzę , a nawet jesli to tylko krótko trwale zresztą okrzemki to nie problem -same znikna w swoim czasie a jak chcesz ten czas przyspieszyc to wpuśc zbrojniki - 4 powinny sie uporać z okrzemkami w pare dni
ala,czy nie powinienem wogóle podnieść no3 i po4,bo poczytałem o stosunku npk i wygląda że jest on daleki od ideału.Jak mogę podnieść w/w ,tak na szybko,bo sole dopiero zamówiłem.
Dlatego mówię żebyś wpuścił ryby - nie calą obsade ale startery np. w postaci zbrojników to powinno podniesc troche no3 a przedewszystkim przyspieszyy to dojrzewanie bo narazie w akwarium jest wykrywalne No2 a to przekłamuje wynik No3 i trudno mówić tu o stosunku npk. A pozatym wyniki Twoich testów wydaję mi się podejżane - mam testy jbl ale tam nie ma nawet na skali takich wyników jakie podajesz...
Co do co2 to obecnie brak kasy,mogę uruchomić bimbrownie tylko czy wystarczy przy takim litrarzu.
Hym - bimbrownia to za mało ale może w takim razie węgiel w płynie easy carbo?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: