Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 63L - start  (Przeczytany 13247 razy)
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 29, 2009, 11:21:14 »

Czy jesli ustawie deszcownie tak zeby woda falowala to czy bojowniki beda mialy problemy z nabraniem powietrza?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 29, 2009, 11:22:57 »

Czy jesli ustawie deszcownie tak zeby woda falowala to czy bojowniki beda mialy problemy z nabraniem powietrza?
nie
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 29, 2009, 11:51:03 »

Deszczownia nie hałasuje bo chowa się ją przeważnie pod powierzchnię i nakierowuje wylot aby wypływająca woda z filtra lekko poruszała taflą.

A tego nie wiedziałem  Shocked

Myślałem, że deszczownia wystawiona jest całkiem nad powierzchnię. Ale skoro idzie pod wodą i tylko wzrusza powierzchnię, to myślę że jest to usprawnienie warte zainteresowania.
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 29, 2009, 12:58:50 »

Dzięki za linki  Smiley

Dzisiaj nabyłem kolejną rzecz ( i wydałem kolejne ponad 50 PLN  Undecided )  - testery 5w1 firmy JBL.

Wyniki odczytane po 1 minucie (zgodnie z instrukcją):
NO3  -  10 mg/l
NO2  -  0 mg/l     Grin
GH    -  > 14od
KH    -  ok. 10od
pH    -  w granicach 8,0

Wg tabelki referencyjnej wszystkie parametry, za wyjątkiem pH są w normie, co mnie cieszy.
Ale czy mogą one się jeszcze drastycznie pozmieniać w ciągu najbliższych dni  ?
Oczywiście będę je dalej systematycznie mierzył, aby uzyskać pewność, że zbiornik jest gotowy w 100% do zasiedlania, ale jeśli się nic złego nie wydarzy, to w przyszły weekend kupujemy neonki i otoski na start  Cheesy.

paskowe ?
jesli tak to mozesz je dac dzieciom do zabawy bo do niczego innego sie nie nadaja
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 29, 2009, 13:00:12 »

mars zastanów sie co by to dało gdyby deszczownia była wystawiona nad poziom wody....
Bo według mnie nic...

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 29, 2009, 13:04:03 »

Deszczownię można dać nad, pod albo na równo z poziomem wody.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 29, 2009, 13:07:43 »

pod wodą słyszałem i widziałem, równo z taflą też, ale nad to pierwszy raz słyszę  Tongue
w sumie woda bedzie sie poruszac, ale to jest moim zdaniem najmniej udane rozwiazanie  Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
miki12101
Zainteresowany
**

Impossible is nothing

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 29, 2009, 19:24:10 »

Zibi, jak ustawisz nad to lecą bąbelki:) A tak na poważnie polecam pod taflą wody.
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 30, 2009, 20:02:04 »

No i chyba zaczynają potwierdzać się moje obawy o CO2  , a raczej jego brak Undecided

Po dzisiejszych pomiarach wyszło mi, że pH wzrasta do ok. 8.0 lub lekko ponad (trudno ocenić dokładnie, bo używam testów paskowych, o których ktoś wcześniej ładnie napisał do czego się nadają  Tongue) wraz z  parametrem GH.
Z interpretacji tych "orientacyjnych"  Tongue wyników oznacza  prawdopodobnie malejącą ilość CO2. To jest możliwe, gdyż ostatnio podkręciłem w filtrze "moc" wraz z ilością bąbli aby "wzburzać" powierzchnię wody w walce z kożuchem bakteryjnym.
No i teraz od razu powróciłem do stanu poprzedniego, czyli zero bąbelków i mniejsza filtracja.

Poza tym, w niektórych roślinach chyba zaczynają żółknąć liście. Nie wiem, czy to również następstwo powyższego, czy też może odchorowują one jeszcze zmianę wody ze sklepowej na moją i przechodzą "aklimatyzację". Czy takie chwilowe podupadanie na zdrowiu jest zjawiskiem normalnym ?

Zastanawiam się nad doraźną kuracją w postaci tabletek CO2. Póki nie ma rybek, to może warto wesprzeć rośliny w rozwoju w ten sposób czy odczekać cierpliwie parę dni bez stosowania "dopalaczy"?
Bimbrownia, ze względu na brak miejsca tymczasowo odpada, ale może za jakiś czas ją zbuduję...

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Lipiec 07, 2009, 13:24:43 »

Witam ponownie,

Taka mała aktualizacja i parę nowych pytań...
1. Akwarium stoi już równe 2 tygodnie zalane i dojrzewające i w najbliższy weekend chciałbym je zacząć zasiedlać.
I tu pytanie: czy kupić od razu wszystkie neonki (ok. 10 sztuk) i kiryski (ok. 5-6) czy zacząć od kilku sztuk rybek tzw. "testerów" i je poobserwować przez pierwsze dni czy się dobrze zaaklimatyzują lub nie zachowują podejrzanie ?

2. Pojawiły się ślimaki  Wściekły  Shocked . Prawdopodobnie przytargałem je ze sklepu razem z roślinkami (i tutaj na nic się zdało ich wcześniejsze dokładne wielokrotne opłukiwanie). Teraz walczę z tymi cholerami ile wlezie :-P

3. Zauważyłem, że niektóre odnogi rogatka (zwłaszcza w dolnych przydennych partiach) są bardzo słabe, żółkną i chyba lekko nawet gniją. Jak je lekko dotknę, to odpadają.
Co to może być ? Jakaś choroba, złe parametry wody, za dużo/za mało światła, brak jakiegoś pierwiastka/składnika w wodzie ?
Udało mi się znaleźć jedynie informację, że rogatki lubią lekko chłodniejszą wodę (poniżej 25 stopni C), a u mnie pomimo wyłączonej grzałki termometr pokazuje cały czas ok. 26-27. Czy zbyt ciepła woda faktycznie może być przyczyną ich "delikatności" i częściowego obumierania? Dodam, że niektóre odnogi oraz górne partie tych "chorych" rosną jak szalone.

4. Cały czas walczę z wysokim pH (w okolicach Cool.
Zastanawiam się nad podmianą 20-30% wody ulepszonej preparatem Zoolek Aquacid lub wodą destylowaną. Czy warto się w to bawić czy zostawić tak jak jest? Dodam tylko, że kranówa w mojej dzielnicy jest bardzo twarda i problem z wysokim pH raczej nie zniknie przy cyklicznych podmianach.

I ostatnia sprawa...
5. Zauważyłem, że liście moczarki są takie trochę postrzępione na końcach, ale w przeciwieństwie do rogatka nie gniją i nie odpadają od łodygi przy lekkim ich dotknięciu. Jedynie co, to wyglądają dużo gorzej niż młode, szybko rosnące pędy pięknie zielone pędy. Czy to na tych końcówkach, to są jakieś glony, czy ich normalny stan?

Ufff...trochę się tego zebrało...Będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi udzieli paru następnych wskazówek i (p)odpowiedzi, bo pomimo tego że cały czas czytam forumowe wskazówki i zgłębiam wiedzę, to jak widać powyżej różne wątpliwości są cały czas...(i tak pewnie będzie jeszcze przez parę miesięcy).

Pozdrawiam.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Lipiec 07, 2009, 18:52:48 »

2. Pojawiły się ślimaki     . Prawdopodobnie przytargałem je ze sklepu razem z roślinkami (i tutaj na nic się zdało ich wcześniejsze dokładne wielokrotne opłukiwanie). Teraz walczę z tymi cholerami ile wlezie :-P

jakie to ślimaki? większość ślimakó które mamy w swoich akwariach są bardzo pożyteczne - zjadają odchody ryb,obumarłe części roślin itd. oczywiście trzeba kontrolować ich ilość ale są one bardzo pożyteczne.

4. Cały czas walczę z wysokim pH (w okolicach Cool
Zastanawiam się nad podmianą 20-30% wody ulepszonej preparatem Zoolek Aquacid lub wodą destylowaną. Czy warto się w to bawić czy zostawić tak jak jest? Dodam tylko, że kranówa w mojej dzielnicy jest bardzo twarda i problem z wysokim pH raczej nie zniknie przy cyklicznych podmianach.

masz małe akwarium a więc możesz spokojnie robić podmiany z destylowanej - teraz w supermarketach możesz kupić 5l za 3 zł!!
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #41 : Lipiec 08, 2009, 06:59:24 »

Co do testów, to kup sobie zestwa firmy Zoolek cena około 100zł. Są w miarę tanie i dobre
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: