Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krab ;)  (Przeczytany 1610 razy)
takose
Nowy
*

« : Lipiec 11, 2009, 15:57:43 »

Witajcie,

miesiąc temu zamieszkała ze mną Lucyna Wink, krab tęczowy. Mieszka w akwarium 45 l, ma część lądową i wodną z kryjówkami, filtr, temperatura około 25 stopni... Część wodna ma około 10 cm głębokości, zajmuje mniej więcej połowę dlugości akwarium, rośnie tam kilka szczepek ludwigii .. i tu rodzi się: czy mogę wpuścić tam jakieś rybki? W sklepie i u znajomego widziałam, że trzymane są z krabami neonki (choc one na pewno sa smutne - to stadne ryby), i inne rybki. Kraby rzadko na nie polują, bo są padlinożercami (zresztą Lucyna i tak siedzi prawie caly dzień w swojej norze). Co sądzicie o takim pomyśle połączenia rybek z krabem? Na przykład wpuścić tam ze 2 - 3 danio lub gupiki?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2009, 16:16:19 »

Witajcie,

miesiąc temu zamieszkała ze mną Lucyna Wink, krab tęczowy. Mieszka w akwarium 45 l, ma część lądową i wodną z kryjówkami, filtr, temperatura około 25 stopni... Część wodna ma około 10 cm głębokości, zajmuje mniej więcej połowę dlugości akwarium, rośnie tam kilka szczepek ludwigii .. i tu rodzi się: czy mogę wpuścić tam jakieś rybki? W sklepie i u znajomego widziałam, że trzymane są z krabami neonki (choc one na pewno sa smutne - to stadne ryby), i inne rybki. Kraby rzadko na nie polują, bo są padlinożercami (zresztą Lucyna i tak siedzi prawie caly dzień w swojej norze). Co sądzicie o takim pomyśle połączenia rybek z krabem? Na przykład wpuścić tam ze 2 - 3 danio lub gupiki?

po pierwsze to krab na pewno będzie polował na te ryby , jak jakaś nawinie się na szczypce to na pewno zostanie zgnieciona i zjedzona , po drugie
jeżeli część wodna ma 10 cm wysokości i ma ok. 20 l to żadnej ryby tam nie wsadzisz bo to za mały litraż.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 11, 2009, 17:20:46 »

Nawet sam krab ma tylko 30% wymaganego miejsca, wiec o rybkach nie ma mowy. Jakby zbiornik miał jakies 200l to spokojnie moznaby trzymac te zwinniejsze.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 11, 2009, 18:54:54 »

Po pierwsze to dla ryb stanowczo za malo wody - to nie sa stworzenia wodno-ladowe.
A kraby sa wszystko zerne, nie gardza tez rybka plywajaca. Super szybko ja lapia, zjadajac po kawalku i puszczajac wolno to co zostanie - az do nastepnego polowania

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: