Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Problem z kąsaczowatymi - szybkie oddychanie i apatia rybek
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z kąsaczowatymi - szybkie oddychanie i apatia rybek  (Przeczytany 5434 razy)
krissAtlantis
Zainteresowany
**

Wszyscy pochodzimy od Gwiazd

« : Lipiec 15, 2009, 21:05:12 »

Witam serdecznie wszystkich!!

Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość:)

na wstępie mój zbiornik:

45l 50x30x30
filtr wew. Atman At-f302
temp 26,5 - 27
ph ok 6,5

Obsada:

4 Neony innesa
3 Zwinniki Jarzeńce
2 barwieńce czerwone
3 piskorki
3 gupiki (do oddania:))
5 krewetek red cherry

wygląda to mniej więcej tak:

Mam problem ze Zwinnikami Jarzeńcami. kupiłem 4 sztuki, po wpuszczeniu do akwarium (asymilowałem je dolewając wody przez od 1godz) były w świetnej kondycji, szybko pływały, ganiały za neonkami, neonki za nimi i w ogóle były bardzo towarzyskie. Problem zaczął sie po tym jak cos mi sie zawiesiło w filtrze (chodzi 24 h/dobę) i przec 8 h nie działało napowietrzanie. Kiedy wróciłem do domu zwinniki szybko oddychały , jeden był przy powierzchni(zmarł na drugi dzień) Teraz (po ok 4 dniach dwa sa w super kondycji a jeden jest apatyczny i cały czas szybko oddycha (2 pozostałe też szybko oddychaja ale nie aż tak) i ogólnie wyglada nienajlepiej. Może zdjęcie uzupełni mój opis:

Akwarium ma ok miesiąc ( miałem restart gdyż stare mi pękło, filtra nie czyściłem) zrobiłem test na NO2 i nie wykazał obecności więcnie wiem co może byc przyczyną takiego zachowania. Stres??

podobna sytuacje miałem wczesniej z barwieńcami których na początku było 4. Dwa były apatyczne, chowały sie po katach, charakterystycznie "podskakiwały" ruszając płetwami po czym zdechły.

Co może byc przyczyna takiego stanu rzeczy? nie chcę stracić kolejnych rybek.

prosze o pomoc:)

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26015.0
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2009, 23:09:54 »

Co masz na myśli pisząc 'napowietrzanie'? Jeśli filtr działa bez przwerwy, to 8h bez napowietrzania raczej nie moglo im zaszkodzić. Co więcej, jeśli mocno napowietrzasz, to być może rośliny mają za mało CO2 i nie rosną, w związku z czym nie filtrują odpowiednio azotanów. Nie napisałeś jak często i i ile wody podmieniasz, czy dodajesz do niej jakieś środki, nawozy itp? Jakie masz oświetlenie? Twardość wody? To wszystko może mieć znaczenie. Pasowałoby zmierzyć przynajmniej amoniak, NO2 i NO3.

Niestety miałem podobne problemy. Jeśli założymy, że z wodą wszystko w porządku to główna przyczyna ich kiepskiej kondycji to że jest ich za mało. Innesy i Jarzeńce powinny być w stadkach po min. 10sztuk. Przy twoim zbiorniku 2 takie stadka i obsada zamknięta. Z innych rybek zrezygnować, a i tak przydałaby się lepsza filtracja, bo 45l to tak 'na styk' (mówi się, że dla Innesów i Jarzeńców powinno być min.60l). Do tego masz za puste akwarium. Te rybki lubią gąszcz roślin. U mnie mimo zbyt małej ilości sztuk wyglądały i czuły się doskonale dopiero, gdy akwarium zarosło tak, że prawie nie miały gdzie pływać. Masz za to dobre podłoże, ciemne, takie jak lubią te gatunki. Trochę zbyt małe masz to akwarium, ale jeśli spełnisz kilka warunków to moim zdaniem te rybki mogą zostać. Moje rady:

1. Oddać inne rybki i zostawić Innesy, Jarzeńce i krewetki.
2. Bezwzględnie musi być min. 10 sztuk żeby zachowywały się 'normalnie', razem 20 rybek, więc przy tak małym akwarium trzeba by im poprawić filtrację. Najlepiej dobrać filtr do 2x większego akwarium, taki przeznaczony do 100-120l akwarium. Kompromisem między w miarę niską ceną i dobrą filtracją były jakiś filtr kaskadowy, a jak masz pieniądze to jakiś mały zewnętrzny, kubełkowy. Ja bym jednak polecał jakiś większy kaskadowy, będzie taniej i też nie zajmie miejsca w akwarium.
3. Dosadzić duuuużo więcej roślin, bo te rybki po prostu tak lubią. Poza tym rośliny to najlepszy naturalny filtr.

krissAtlantis
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2009, 09:19:41 »

wodę podmieniam co tydzień ok 7l. Ale teraz postanowiłem robić podmiany 20%. Robiłem test na NO2 i wykazał 0.
Co do twardości wody... testu nie robiłem. Ale leję pół na pół odstanej kranówki z wodą źródlaną z biedronki.
Oświetlenie 1x 15W (standardowa świetlówka)
Wiem że zbiornik troszke mały ale niestety na większy póki co nie mogę sobie pozwolić (wynajmuje mieszkanie). Roslinki się w miare szybko rozrastają, więc za jakiś czas powinna byc ich odpowiednia ilość. W razie potrzeby dokupię jeszcze troche.
W niedziele jadę na giełdę to kupie jeszcze kilka neonków i jarzeńców jesli będą. Póki co pływaja razem z neonkami i barwieńcami jakby były jednego gatunku, daje to fajny efekt:)
Gupiki oddam do zoologicznego.
Na lepszy filtr chwilowo nie ma funduszy (popsuło mi sie auto i muszę naprawić;/)

Wczoraj wieczorem mile się zaskoczyłem, wszystkie zwinniki razem pływały, ten chorowity zachowuje się juz normalnie i co najważniejsze zaczął normalnie jeść.
dzięki za porady!

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2009, 10:50:31 »

Powiem Ci tak, mnie też nie 'swędzi' 140zł w kieszeni na nowy filtr, ale po 3 miesiącach męczarni zdecydowałem w końcu odżałować tę kasę. Jedyny wniosek jest taki, że gdybym kupił filtr od razu, to miałbym spokój przez ten czas i stracił mniej nerwów. Źle Ci nie życzę, ale jeszcze parę takich problemów i też dojdziesz do takiego wniosku. Tym bardziej, że masz zamiar jeszcze mieszać w obsadzie, kupować rośliny itd. No właśnie, skoro kaska jest głównym problemem, to zrób chociaż najtańszy z możliwych zabiegów - dokup dużo więcej, szybko rosnących roślin. Ja ostatnio zrobiłem ostrą przycinkę moich zarośli i zaczęły mi skakać parametry. Wniosek: dużo, dużo roślin to najlepszy filtr i gwarancja stabilnego zbiornika. Jest dużo tanich gatunków, jak dobrze poszukasz na forach, to ludzie oddają za friko zieleninę z przycinki, którą i tak by wyrzucili.

Zastanów się na co ostatnio niepotrzebnie wydałeś tyle ile kosztuje taki np. filtr  Wink http://www.allegro.pl/item630322872_filtr_kaskadowy_aquael_versamax_fzn_2_40_200l.html

krissAtlantis
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2009, 12:28:35 »

Roślinek dokupię na pewno, w końcu to nie duży wydatek.
Mam za to inny problem, ostatnie upały dały się we znaki tym że mam temp w zbiorniku 28 - 29 st C i to bez włączonego światła. Świetlówka podnosi temp. dodatkowo o 1-2st. Jestem teraz między prawidłowym naświetleniem a w miarę odpowiednią temperaturą. hmm.... zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś wentylatorka na obudowie (obudowa oczywiście otwarta przez cały dzień).

Nad filtrem się zastanowię, ale problem jest tez tego typu że prawdopodobnie potrzebowałbym dodatkowego natleniania wody z takim filtrem i temp. na poziomie 29 st.

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2009, 21:33:10 »

Najprościej obniżyć temp wrzucając butelkę z lodem. Mi tez skacze do 29 przy tych upałach, ale dopóki nie idzie wyżej to nie ma jeszcze tragedii. Wiatraczek - najlepsze rozwiązanie. Najtaniej zdjąć ze starego procesora i podłączyć do jakiegoś starego zasilacza.

A co do filtra to gdybyś kupił kaskadę możesz spokojnie zapomnieć o dodatkowym napowietrzaniu. Nawet przy tak wysokiej temperaturze.

krissAtlantis
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2009, 12:06:05 »

chyba zainwestuje w jakąś kaskadę. Na allegro jest duży wybór. Dzięki za pomoc:)

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2009, 20:37:44 »

Ale leję pół na pół odstanej kranówki z wodą źródlaną z biedronki.

Jakoś mi wcześniej umknęło, ale po co właściwie lejesz tę wodę z biedronki?

krissAtlantis
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 19, 2009, 22:04:20 »

w sumie to jutro robię podmianę i mam przygotowaną wodę z kranu. Mieszkam ze Wrocławiu i byłem przekonany że jest tutaj twarda woda, ale okazało sie że ma 12 pkt niemieckich więc nie jest tak źle. Myślałem że źródlana będzie lepsza, w końcu nie jest chlorowana.

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 19, 2009, 23:00:54 »

Czasem taka woda źródlana może jedynie podnieść twardość wody. Jeśli masz 12 to nie jest źle. Najlepiej taką źródlankę zmierzyć, ale ja bym już jej nie dolewał.

krissAtlantis
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2009, 09:57:58 »

tak też chyba uczynię. Może pytanie będzie głupie, ale jak długo powinna odstać woda przed wlaniem jej do zbiornika?

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2009, 10:14:25 »

moja stoi około 24h, ale częściej więcej bo w piątek rano nalewam do mojego zielonego wiaderka wodę, a podmieniam w sobotę po południu Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: