Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne Ślimaki  (Przeczytany 4101 razy)
jacek
Stały użytkownik

« : Grudzień 01, 2004, 18:54:09 »

CZe witam to może być śmieszne albo i nie niewiem co robią moje ślimaki zaczeły wszystkie wychodzić poza akwarium
jak gdyby jakiś znak ktoś im dał a na drugi dzień spowrotem wróciły co mogła oznaczać ta eskapada ??

Pozdr,.

Pozdrawiam wszystkich :-)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2004, 19:40:46 »

To zależy jakie to ślimaki Smiley
I tak jesli to ampułki (ampularie) to standard , albo chca sie przejść albo idą składać jaja.
Jeśli to rozdętki to tez standard bo luba być a to w wodzie a to na brzegu- sa dwóśrodowiskowe
Jeśli to zatoczki to jest kilka możliwości Smiley (są świetnym bioindykatoreem stanu wody)
1.woda może być za mało natleniona - ida oddychać
2. zmieniło sie pH z reguły spadek powoduje wyjście ślimaków(np jak mamy bimbrownie) nawet małe skoki nie gorźne dla ryb jeśli są  nagłe wpływają na slimaki
3. woda jest podtruta jakimś chemicznymi związkami , najczęściej nadmierna ilościa związków azotu - należy podmienic część wody

Pozdrawiam

112,25
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 02, 2004, 14:40:35 »

To są takie małe brązowe a może czerwone
 Smiley

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2004, 21:36:14 »

w kaształcie rurki zwinietej w spirale do środka i spłaszczone obystronnie - to zatoczki Smiley

112,25
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Grudzień 03, 2004, 16:50:54 »

Ja u siebie w akwarium znalazłem wczoraj ślimaka jakiego jeszcze nigdy w akwarium nie miałem. W tej chwili jest niewielki – ma może 3mm , ale pewnie urośnie. Jak wygląda. Nie będę pisał o kolorze bo w przypadku takiego maleństwa to pewnie i tak on z 10 razy ulegnie zmianie. Więc jego muszla jest dość dziwna. W ogóle nie jest skręcona (tak mi się przynajmniej wydaje) ale przypomina kapelusz lub lekko trójkątną miseczkę odwróconą do góry dnem. Ślimak jak idzie to właściwie cały czas przykryty jest tą muszlą i prawie w ogóle spod niej nie wystaje. Właściwie dopiero jak to stworzonko szło po szybie to mogłem zauważyć że to jest ślimak. Czy to może być przytulik ?? A może to coś jeszcze innego??

PS: Mam nadzieję ,że nie jest obojnakiem i nie rozmnaża się w tęmpie świderków  :wink:

jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2004, 20:11:23 »

Cytat: Tramal
w kaształcie rurki zwinietej w spirale do środka i spłaszczone obystronnie - to zatoczki Smiley

Tak to one  Cheesy już się uspokoiły ale mam jeszcze jedno pytanie czy dobrze jest mieć śłimaki w aqa ??

pozdr. Smiley

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2004, 20:24:58 »

hehe to jest trudne pytanie bo to zalezy jakie slimaki i przedewszystkim ile.... Zatoczki się bardzo szybko mnożą i brudzą woe odchodami , jak nie starcxa im obumierających roslin i pokarmu dla ryb to zabierają sie za delikatniejsze rośliny zielone. W małej ilości sa nie szkodliwe ale baaaardzi ciężko tą ilość kontrolować . Zawlczenie ich w sposób bezpieczny graniczy z cudem (polecam stadko bocji wspaniałych jeśli to spore akwa) Pozdr.

112,25
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 04, 2004, 15:03:14 »

Nie będe miał miejsca w aqa na bojce  Sad  ale jak będe miał 250 l to napewno będą  Smiley  dzięki za odpowiedz.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: