Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytan  (Przeczytany 1232 razy)
Bewalre
Nowy
*

« : Sierpień 19, 2009, 15:27:42 »

Witam
Posiadam akwarium 60l z filtrem kaskadowym, w ktorym trzymam 1 welona (tzn nie filtrze;) ) i w zwiazku z tym mam pare pytan
1. Czy wklady do filtra (takie male biale w ksztalcie walcow) nalezy kupowac za kazdym razem gdy robie reset (co jakies 4-5 miesiecy) czy wystarczy je co jakis czas czyscic. Swoj wklad mam juz ok 7 miesiecy i nie wiem czy to nie za dlugo
2. Tak samo zwirek - nalezy kupowac nowy co jakis czas czy wystarczy przeplukac we wrzatku robiac restart akwa
3. Odmulanie - lepiej zaopatrzyc sie w profesjonalny sprzet czy moze byc zwyczajna rurka do odsysania (np taka jakich do odsysania wina sie uzywa)
4. Mam dylemat z napowietrzaniem. Nie posiadam zadnego sprzetu, jednak od kilku tygodni czesto robie tak, ze klade filtr na ksiazkach, w ten sposob, ze odfiltrowana woda spada z duzej wysokosci i wytwarza duzo babelkow, czy mozna to uznac za swego rodzaju napowietrzanie? Wink
5. Czy jesli dodam jakies roslinki do akwa moze to spowodowac rozrost glonow. Pytam o to, poniewaz wczesniej mialem problemny z glonami, musialem przenosic akwarium, zeby nie padalo na nie swiatlo.

To chyba na tyle
Pozdrawiam Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2009, 15:38:48 »

Witam
Posiadam akwarium 60l z filtrem kaskadowym, w ktorym trzymam 1 welona (tzn nie filtrze;) ) i w zwiazku z tym mam pare pytan
1. Czy wklady do filtra (takie male biale w ksztalcie walcow) nalezy kupowac za kazdym razem gdy robie reset (co jakies 4-5 miesiecy) czy wystarczy je co jakis czas czyscic. Swoj wklad mam juz ok 7 miesiecy i nie wiem czy to nie za dlugo
Jeśli sytuacja tego nie wymaga (choroba, pasożyty, inne zdarzenia losowe), zbiornika nie restartuje się. Jedyne co należy regularnie robić to podmieniać wodę w ilości 15-20% pojemności zbiornika.
To o czym piszecz to pewnie ceramika. Wkłady w filtrze płucze się w wodzie spuszczonej z akwarium. A płucze się je wtedy kiedy widać, że wydajność filtra spadła (zmniejszył się przepływ wody)
2. Tak samo zwirek - nalezy kupowac nowy co jakis czas czy wystarczy przeplukac we wrzatku robiac restart akwa
Nie wiem jak inni ale ja przy totalnym restarcie zbiornika zmieniam podłoże na nowe.
3. Odmulanie - lepiej zaopatrzyc sie w profesjonalny sprzet czy moze byc zwyczajna rurka do odsysania (np taka jakich do odsysania wina sie uzywa)
Zaopatrzyć się w odmulacz. Nie musi to być coś z najwyższej półki. Najważniejsze żeby działało a nie kosztowało.
4. Mam dylemat z napowietrzaniem. Nie posiadam zadnego sprzetu, jednak od kilku tygodni czesto robie tak, ze klade filtr na ksiazkach, w ten sposob, ze odfiltrowana woda spada z duzej wysokosci i wytwarza duzo babelkow, czy mozna to uznac za swego rodzaju napowietrzanie? Wink
W zupełności wystarczy jeśli wypływająca z filtra woda będzie delikatnie poruszać taflą wody tak aby ta falowała.
5. Czy jesli dodam jakies roslinki do akwa moze to spowodowac rozrost glonow. Pytam o to, poniewaz wczesniej mialem problemny z glonami, musialem przenosic akwarium, zeby nie padalo na nie swiatlo.
Dodanie roślin do akwarium nie powoduje rozrostu glonów. Poczytaj jakie są przyczyny pojawiania się glonów. Na pewno nie są to rośliny.

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2009, 15:52:23 »

1. Posiadam wyłącznie gąbkę. Nie udzielę trafnej odpowiedzi popartej doświadczeniem.

2. Osobiście płucze, ewentualnie zalewam wrzątkiem przy restarcie akwarium.

3. Polecam gotowy odmulacz, osobiście posiadam ten http://www.allegro.pl/item710229534_odmulacz_20_60_l_tetratec_gc_30.html. Jak dla mnie wygodny i poręczny, a przy okazji następuje podmiana wody przy odmulaniu.

4. Tak jak pisze andrzej72, ruch tafli wody wystarcza do odpowiedniego napowietrzenia wody.

5. Rośliny oczywiście dodać. Jak zadbasz o oświetlenie, podmiany wody, odmulanie dna oraz kilka innych to glonów nie powinno być. Nie jestem doświadczony, akwarium mam od roku, przy czym musiałem restart zrobić ze względu na przeprowadzkę. Zadbanie o podstawowe sprawy zapewnia brak glonów, do takich wniosków doszedłem przez 12 miesięcy  Smiley

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2009, 06:04:02 »

1. dostales odp.
2. zwirek, piasek czy inne podloze sie nie psuje, nie nasiaka (brudami) wiec po co wymieniac ? jesli byly duze problemy (choroby, robale czy inne) w akwarium wystarczy dokladnie przeplukac czy nawet wygotowac.
3. Zwykla rurka tez odmulisz dno (nie musi byc odmulacz), jedyny problem to jak masz narybek taka rurka moze wciagnac wiec wymagane jest wtedy siteczko na koncowke
4. Nie musisz robic za duzej "fali", wystarczy zwykly ruch tafli wody z kaskady.
5. Przy welonie wybieraj rosliny grube (twarde), delikatne beda zniszczone, zjedzone przez welona
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: