Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokarm TetraMin a osad na dnie  (Przeczytany 2040 razy)
qqror
Nowy
*

« : Wrzesień 09, 2009, 22:53:32 »

Na wstępie się przywitam, jako że to mój pierwszy post: Dzień dobrywieczór wszystkim  Smiley

Pytanie mam następujące: czy ktoś z Was spotkał się z problemem takim: małe akwarium , 25l - u dzieci w pokoju.
Karmię TetraMinem w płatkach. I wśród tych płatków są m.in. różowe płatki, które po karmieniu opadają na dno i żadna ryba ich nie je. Moja prywatna teoria spiskowa to że to jakieś witaminy, ale może gadam bzdury?
Tak czy inaczej po kliku godzinach różowego nie ma, a na dnie zalega taki ni to muł, ni to osad, ni to brudna wata. Chyba od tego różowego  Huh
Zmienić pokarm?
Tak ma być i sprzątanie co kilka dni?
Inne opcje?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
M
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2009, 10:14:33 »

Inne opcje?

Karmić mniej, schować pokarm przed dziećmi. Pokarm ma być w całości zjadany w 2-3 minuty, jeśli tak nie jest to znaczy, ze za dużo podejesz. Ryby po kilku dniach mniejszych racji żywnościowych i za różowe płatki się zabiorą od razu.
Może być tak,z e masz większość ryb roślinożernych, którym różowe jedzenie nizbyt dobrze się kojarzy. Wtedy zmień dietę na pokarmy z większym udziałem zieleniny w składzie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
qqror
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2009, 20:47:47 »

Dzięki za odzew  Smiley

Wydawało mi się że dostają mało, ale może i racja bo w 2-3 minuty nie zjadają...
Ryby to: 1 bojownik, 4 neony inesa, 1 zbrojnik niebieski, 2 kirysy (panda i spiżowy)
Jaki pokarm polecacie dla takiej drużyny?

pozdrawiam
M
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2009, 21:37:19 »

Dzięki za odzew  Smiley
Ryby to: 1 bojownik, 4 neony inesa, 1 zbrojnik niebieski, 2 kirysy (panda i spiżowy)

W taki akwarium nie trzyma się zbrojnika (jest za małe). Zamiast zbrojnika daj otoski 6szt. Ponadto neony i kirysy są rybami stadnymi min 7-8szt, ale to juz będzie za dużo ryb na taki zbiornik
qqror
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2009, 22:36:31 »

Tak to jest jak się słucha sprzedawców w sklepach Sad(
Idąc za ciosem: jakie ryby można (i w jakiej liczbie) trzymać w tak małym zbiorniku?

pozdrawiam
M
blom88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2009, 22:41:35 »

Spraw sobie może jakieś gupiki?
Albo jak tu na forum pisali razbory galaxy?
Albo może warto było by się zastanowić nad wymianą akwarium?

A co do pokarmów to ja stosuje pokarm "Sera flake menu" 4w1 moje rybki to jedzą że aż miło, do tego czasami sypne im tetra phyll, jakaś mrożoka od czasu do czasu... ogólnie to zasada im bardziej urozmaicony tym lepiej...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: