Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium i rybki ;p  (Przeczytany 1346 razy)
dragonos
Nowy
*

« : Wrzesień 12, 2009, 12:11:14 »

Kilka lat temu miałem akwarium ,ale wtedy byłem malutki xDD teraz postanowiłem założyć jeszcze raz  i stoi sobie ładne na szafeczce jest już żwirek (umyłem go wcześniej) i kilka cm. wody no i jakieś domki coś takiego  i teraz chce kupić roślinki i ile potem czekać żeby się zakorzeniły bo nie wiem kiedy potem mogę rybki dać i jakie te roślinki najlepiej  kupić ?
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2009, 14:43:29 »

Napisz trochę więcej o tym akwarium, tzn. jaka pojemność, wymiary, oświetlenie, kiedy dokładnie zalane, czy dodawałeś jakieś preparaty do wody, kiedy i jakie roślinki posadzone.

Ogólnie po zalaniu trzeba poczekać ok 3 tygodnie zanim woda się wyklaruje i ustaiblizuje. Dodatkowo radzę zakupić testy kropelkowe do wody na pH, gH, kH, NO2 i NO3. Przez cały ten czas muszą działać filtr, oświetlenie po 12-14 h na dobę. Utrzymuj też stałą temperaturę, która też później będzie odpowiednia dla planowanych rybek - średnio można powiedzieć 22-27 st. C.

Zmiana obsady
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2009, 14:54:14 »

dragonos
poczytaj o podstawach -> http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
dragonos
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2009, 17:16:28 »

Czytałem już, to akwarium ma 60L nic dam nie dodawałem jest żwirek i z 10L wody i kilka takich domków ,w poniedziałek jadę po roślinki i chcę wiedzieć jakie kupić .Jak je posadzę to  wtedy włączę filtr i grzałkę chociaż na razie temp. mam 25 stopni tyle że mało wody jeszcze, a potem po 2 tyg. około jak roślinki się zaaklimatyzują kupie rybki i będzie to na pewno bojownik + 3/4/5 rybek tylko właśnie was chcę zapytać jakie wd. WAS (nie poradnika bo taki już czytałem) rybki polecacie jakie wy macie itd. wiem jakie mogą i nie mogą być ale chcę mieć wasze zdanie co tam ładnie wygląda itd ;p. No i jakie te roślinki mam kupić w poniedziałek ... ;p
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2009, 18:44:55 »

Czytałem już, to akwarium ma 60L nic dam nie dodawałem jest żwirek i z 10L wody i kilka takich domków ,w poniedziałek jadę po roślinki i chcę wiedzieć jakie kupić .Jak je posadzę to  wtedy włączę filtr i grzałkę chociaż na razie temp. mam 25 stopni tyle że mało wody jeszcze, a potem po 2 tyg. około jak roślinki się zaaklimatyzują kupie rybki i będzie to na pewno bojownik + 3/4/5 rybek tylko właśnie was chcę zapytać jakie wd. WAS (nie poradnika bo taki już czytałem) rybki polecacie jakie wy macie itd. wiem jakie mogą i nie mogą być ale chcę mieć wasze zdanie co tam ładnie wygląda itd ;p. No i jakie te roślinki mam kupić w poniedziałek ... ;p
Jakich domków?Jaki żwirek?

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2009, 23:20:13 »

nie kupuj na poczatek wymagających roślin typu glossostigma czy chemianthus, wystrzegaj sie tez błotnych i parapetowych ( tu masz czarną listę http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/czarna-lista-roslin/ )

kup cos co szybko rosnie, pomoze to w stabilizacji zbiornika.. np paprotnice (ceratopteris), wywłuczniki, rogatki, nurzance, zabienice
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: