Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: węgorki ostronose  (Przeczytany 4395 razy)
dolores
Nowy
*

« : Maj 05, 2008, 09:39:04 »

Cześć ! Jestem początkująca i potrzebuję rady :3 miesiące temu kupiłam 2 węgorki ostronose(112l akwarium), jeden zrobił się duuużo większy ,grubszy,przestał się zakopywać w żwirek,czy jest możliwe ,że to kotna samiczka ? I co wtedy zrobić? odłowić do kotnika?( nie mam)zapewnić jakieś specjalne warunki?pomimo poszukiwań ,na ten temat same ogólne informacje ,nic mi nie dające znalazłam tylko

suselek72
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2008, 14:16:37 »

źródło C.Schaefer"Ryby i bezkręgowce akwariowe"
1. Macrognathus aral (długonos jednopasy) Mastacembelidae (długonosowate)
samice o pełniejszym ciele, większe, samce z czerwienią w ubarwieniu
ikra składana w pobliżu powierzchni wody, wśród korzeni roślin pływających, najczęściej kilka samców zabiega o jedną samicę brak opieki nad lęgiem, wychów młodych drobnym pokarmem nie jest trudny

2.Mastacembelus erythrotaenia (długonos ognisty, węgorek ognisty) Mastacembelidae (długonosowate)
samice mocniej zbudowane o pełniejszym ciele - dorasta do 100 cm , w handlu liczne odmiany dorastają 15-20cm
do tej pory nie rozmnożono go w akwarium

wiem że nie odpowiedziałam ci bezpośrednio na pytanie ale przyznam że nie spotkałam się jeszcze z "węgorkiem ostronosym"? sprawdź w internecie podane nazwy porównaj zdjęcia z twoimi rybkami może coś znajdziesz Wink
dolores
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2008, 15:03:07 »

Dzięki wielkie ,teraz wiedziałam czego szukać .Moje nazywają się macrognathus aculeatus-długonos ciernisty . Co prawda i tak najwięcej szczegółów dotyczących rozmnażania ,dowiedziałam się z twojego źródła .Dzisiaj od rana wszystkie ryby żerują we wgłębce ,więc chyba nie doczekam się młodych . Przy okazji dowiedziałam się ,że istotnie mogą być agresywne ,(jak jest 1 lub 2 szt ) ,pani ze sklepu twierdziła ,że źle interpretuję ich zachowanie.pozdrawiam papa
suselek72
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2008, 15:19:17 »

nie ma za co sprawdz jeszcze tutaj  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9914.msg79740  przed chwilą znalazłam  papa
dolores
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2008, 17:05:16 »

,Zapaliłam się  do rozmnożenia tych długonosów,moje co prawda nie osiągnęły takich wymiarów,ale samiczka od wczoraj znacznie schudła ,a wszystkie rybki (łącznie z długonosami) twardo pasą się w roślinkach pod powierzchnią,więc to raczej na pewno była ciąża .Jeszcze raz dziękuję ,mnie jakoś nie udało się wyszukać nic konkretnego ,stąd pytanie na tym forum ,mam nadzieję ,że jeszcze się spotkamy na forum
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2008, 17:46:13 »

ale samiczka od wczoraj znacznie schudła ,a wszystkie rybki (łącznie z długonosami) twardo pasą się w roślinkach pod powierzchnią,więc to raczej na pewno była ciąża

Undecided Tongue Roll Eyes Shocked Huh

dolores
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2008, 18:12:05 »

dziwnie zabrzmiało ,ale tak to wygląda ,na razie nie mam doświadczenia ,ale postaram się to zmienić
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: