Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: On ma większe rośliny ! :)  (Przeczytany 1088 razy)
nestoor
Bywalec

« : Październik 23, 2009, 07:24:06 »

Mam ze znajomym takie środowiska :

Moje :

Akwa 240 L ( 50 cm wysokie ) , jarzeniowki 4 x 30 , leje wode destylowana + wzbogacam czym trzeba + czasami nawóz tetry w płynie

Rośliny rosną jak burza .... bujnie ...

Jego :

Akwa 300-cos litrowe 60 cm wysokie , oswietlenie tak samo , leje kranówkę + nawozy

Rosliny rosną gorzej i wolniej ... ale ....np trawa gigantea ma 3 x szerszą blaszke lisciowa ! rosliny plywajace ma powierzchni sa 3 x wieksze niz moje ( wielkosc blaszki lisciowej )

Z czego to wynika ? i czy to zly objaw ?

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2009, 08:38:39 »

Z prostego doświadczenia już powinieneś uzyskać odpowiedź.
Twoja woda ro + nawozy i uzdatniacze nigdy nie będzie odpowiednikiem wody ro+ kran i nawozy czy też samego kranu + nawozy
Kran ma duża ilość wszelakich pierwiastków z magnezem i wapnem włącznie . Ro nie ma nic. Tutaj powstaje największa różnica.
Zacznij mieszać ro+kran + nawozy a Twój kolega zostanie w tyle.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 08:40:12 wysłane przez ala » Zapisane

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2009, 09:21:28 »

ala czytaj uważniej to co napisał nestor u kolegi jedynie trawa i rośliny z powierzchni wody maja większe liście ale jego jest bardziej zarośnięte.
nestoor skoro twoje rośliny rosną bujniej to czym się przejmujesz fakt że woda w tym przypadku ma znaczenie jest taki że twoja zapewne jest bardziej miękka i o niższym Ph a czasami już tak jest że dwa akwaria będą się tak od siebie różnić nawet jak wszystkie nawozy i wode będziecie lać o zbliżonych parametrach

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2009, 10:26:34 »

Przemow dobrze przeczytałam. Chyba mnie nie zrozumiałeś
w 300 rośliny rosną słabiej wyższe akwarium 60 cm (mniej światła przy dnie ) i te same oświetlenie ale rośliny ładniejsze - efekt wody z kranu
w 240 rośliny rosną dobrze ale są mniejsze -woda ro + dodatki nie zastąpi wody ro + kran czy też kran.

Tu polega cała ta różnica. Jak zamieni na ro+kran i nawozy rośliny zrobią się ładniejsze.

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2009, 11:05:11 »

ala tutaj sie zgodze z toba w tym przypadku ale nestoor w swoim akwa i tak nie uzyska takiego efekty nawet na wodzie RO + kran ze wzgledu na wysokosc akwarium wieksza ilosc swiatla przy dnie powoduje szybszy wzrost pionowy walsinerii

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: