Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Komuś też odcieli prąd z powodu śniegu ?? Jak rybki to zniosły ??
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Komuś też odcieli prąd z powodu śniegu ?? Jak rybki to zniosły ??  (Przeczytany 3928 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Październik 17, 2009, 21:08:23 »

UPS przy "uderzeniu" 300W nie powinien się zepsuć, one są przeznaczone do komputerów i monitorów - obciążenia kilkusetwatowe nie są dla nich jakieś stresujące.
Jednym słowem polecam kupić tani ale o największej możliwej pojemności >1000VA polecane Smiley

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Październik 18, 2009, 19:15:16 »

1000 VA to nie pojemność ale moc.
Niestety UPS-y przy pełnym obciażeniu działaja zazwyczaj 15-30 minut - są tylko po to aby przy braku prądu móc zapisac otwarte projekty i wyłączyc kompa bez utraty danych.
Dobrym sposobem jest kupić jakis tani i słaby UPS i dodatkowo podłączyć ze 2-3 akku żelowe 12V7,2 Ah lub nawet zwykły samochodowy 40-60Ah.
I nie piscie, że za duży itd... ważna jest ilość zgromadzonego ładunku który w razie braku prądu dość długo potrzyma nam zasilanie.
Owszem taki akumulator będzie się dłużej ładował ale to nie problem - ważne jest żeby długo wytrzymał przy obiążeniu filtra i grzałki.

Może sie tez okazać że pompka nie będzie chciała pracować na prądzie o przebiegu prostokątnym (tylko zasłyszane i nie potwierdzone przez mnie)

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #17 : Październik 18, 2009, 19:30:59 »

Voltoampery,. moc pozorna - fakt. Co nie zmienia rzeczy że w ten sposób określana jest "pojemność" zasilacza w sklepach.
Można łączyć różne akumulatory ale to dla większości akwarystów temat zbyt trudny do zastosowania. Także pozostaje pojedynczy UPS, który powinien starczyć na zasilenie krytycznego urządzenia przez wyst. ilość czasu. Co do prądu prostokątnego nie mam danych, ale UPSa używałem już do zasilania różnych rzeczy (nie tylko sprzęt komp.) i działało bez problemu.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 26, 2009, 20:50:12 »

a ja mam pytanie:
kto ma ups-a u siebie o jakiej mocy/pojemności i ile on "ciągnie"? przy obciążeniu przyjmijmy 10~15 wat (filtr), pytanie kierowane tylko do tych co sprawdzili to w praktyce, teoretyczne wyliczenia mnie nie interesują bo sam mogę "mniej więcej" to obliczyć.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: