Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w wyborze obsady  (Przeczytany 961 razy)
tomsson
Nowy
*

« : Październik 30, 2009, 22:00:21 »

Witam
Posiadam standardowe akwarium 96 litrów (30W światła). Aktualnie posiadam w nim skalara i 3 gurami mozaikowe (zaledwie tyle ryb ponieważ już parę dobrych lat mam i nie uzupełniam obsady bo chcę ją zmienić). Otóż chciałbym zmienić obsadę i zastanawiam się czy nie iść na łatwiznę i kupić gupiki, żeby było ładnie i kolorowo, czy włożyć trochę pracy i przemeblować i hodować pyszczaki (mam na oku yellow)? Proszę o rade.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2009, 22:20:51 »

w takim litrażu możesz się napracować i zrobić np tak zwane black waters lub stworzyc warunki dla innych ciekawych ryb ale pyszczaki w tym litrażu bym odradzał tak samo jak gupiki. Szkoda tego akwa na gupki.

tomsson
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 31, 2009, 10:21:36 »

A czemu odradzasz pyszczaki? Za małe akwarium? Bardzo mi sie one podobają i fakt, że wtedy nie jest to akwarium roślinne, o które trzeba ciągle dbać bardzo mnie zachęca.
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2009, 10:42:38 »

Tak. To akwarium jest za małe na malawi.
Możesz jedynie pomyśleć o małych muszlowcach (Tanganika) - tu też nie ma roślin do pielęgnacji.

tomsson
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 31, 2009, 10:51:56 »

Proszę o nazwy, bo musze zobaczyc czy są u mnie dostepne (na allegro). Bardzo mi się poboba motyw z piaskiem kwarcowym i piaskowcem dlatego będę nalegał na malawi czy tak jak proponujesz tanganika.
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2009, 15:05:37 »

Najbardziej popularne i nadające się do mniejszych litraży to Neolamprologus brevis i Neolamprologus multifasciatus.
Poza tym wujek Google pokaże ci więcej.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: