Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe 96l Start  (Przeczytany 4958 razy)
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #15 : Listopad 10, 2009, 12:30:17 »

Ale zawiesina żelazowa, to idealny pokarm dla glonów. A na glony, to ludzie się uskarżają. Smiley
Być może się mylę. Smiley Jednak w swojej kałuży nie stosuję napowietrzania ani nawożenia CO2. Tylko duużo roślin. Glonów niet. Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 12:31:57 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Listopad 10, 2009, 12:56:06 »

Ale zawiesina żelazowa, to idealny pokarm dla glonów. A na glony, to ludzie się uskarżają. Smiley
Nie może być tak, żeby glony były pancerne, bo żywią się wyłącznie żelazem  Wink
Poza tym glonów jest niemal 20 000 gatunków i są mocno wyspecjalizowane i myślę, że małe ilości żelaza nie są dla nich przeszkodą.
Gdybyś napisał, że za dużo jest magnezu i synetyzuje się zbyt łatwo chlorofil (C55H72O5N4Mg), to bym prędzej uwierzył.
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Listopad 10, 2009, 19:49:57 »

Witam!
Wrocilem dzisiaj z pracy i musze stwierdzic ze moje akwarium wyglada coraz ladniej:) Woda robi sie krystalicznie czysta z roslinkami chyba tez wszystko jest ok no i mam 2 slimaki Smiley Mam pytanie, czy obowiazkowa jest tapeta? Narazie nic nie nakleilem chociaz kupilem sobie na wszelki wypadek. Czy tapeta jest tylko stosowna jako wystrj czy ma tez inne zastosowanie bardziej praktyczne?
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #18 : Listopad 10, 2009, 19:59:34 »

Tapeta jest tylko i wyłącznie ozdobą zakrywającą przewody i ścianę za akwarium. Nie naklejaj jej. Ustaw za zbiornikiem. Jak się Tobie znudzi, to ustawisz np. czarny lub granatowy brystol, jakieś tło zewnętrzne itp. A jak przykleisz, to padaczka. Będziesz się musiał z nią męczyć. Smiley

I jeszcze ważna sprawa.
Jak będziesz kiedyś czyścić filtr (gąbki, ceramikę itp.), to obowiązkowo w wodzie z akwarium. Czyli po podmianie wody.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 20:02:31 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Listopad 10, 2009, 20:18:44 »

Tapeta jest tylko i wyłącznie ozdobą zakrywającą przewody i ścianę za akwarium. Nie naklejaj jej. Ustaw za zbiornikiem. Jak się Tobie znudzi, to ustawisz np. czarny lub granatowy brystol, jakieś tło zewnętrzne itp. A jak przykleisz, to padaczka. Będziesz się musiał z nią męczyć. Smiley

I jeszcze ważna sprawa.
Jak będziesz kiedyś czyścić filtr (gąbki, ceramikę itp.), to obowiązkowo w wodzie z akwarium. Czyli po podmianie wody.

Nie mam jej jak ustawic bede musial ja delikatnie tasma przykleic na zewnatrz.
Czy moglbys cos przyblizyc mi na temat wymiany/podmiany wody? Co jaki czas trzeba to robic i w jaki sposob? Czy slyszales cos na temat filtrow FLUVAL U3?
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #20 : Listopad 10, 2009, 20:52:02 »

Nie mam jej jak ustawic bede musial ja delikatnie tasma przykleic na zewnatrz.
Właśnie to miałem na myśli.
Czy moglbys cos przyblizyc mi na temat wymiany/podmiany wody? Co jaki czas trzeba to robic i w jaki sposob?
Normą jest raz w tygodniu. Wymienić trzeba od 20-30% wody. Woda musi być odstana, czyli nalewasz kranówy do jakichś garnków, baniaków, beczek Wink i odstawiasz na 2-3 doby, aby chlor poszedł w pieruny. Smiley
Jak już masz przygotowaną wodę, to potrzebujesz wężyka, kawałek prostej rurki, lejek lub kupujesz w zoologu odmulacz za 9 zł - najprościej. Smiley
Stawiasz wiadro poniżej zbiornika, wkładasz końcówkę rurki do wody, ssiesz Wink a jak woda jest w rurce, to prędko ją do wiadra. Zasada naczyń połączonych. Końcówką w akwarium zbierasz z dna... Gówna. Cheesy
Następnie wlewasz odstaną wodę do zbiornika. Jak masz możliwość, to też przez rurkę. Ale wtedy pojemnik z wodą musi być wyżej akwarium.
Ja ustawiam małą drabinę na krzesłach. Smiley
Czy slyszales cos na temat filtrow FLUVAL U3?
Nazwa obiła mnie się o oczy, ale nie czytałem na jego temat.
Filtr wewnętrzny? Hmm..

Polecam filtr kaskadowy AquaEl NFZ-2.
W zbiorniku masz tylko rurę ssącą. Reszta wisi na ściance akwarium. Czyszcząc, nie trzeba łap wkładać do wody i jej mącić. Po za tym filtry posiadają koszyczki, do których prócz gąbki można włożyć ceramikę, zeolit czy w razie potrzeby węgiel, torf itp.
Jest cichy. Jedyny problem, to konieczność wycięcia kawałka pokrywy (o ile ją masz). Ale to 10 min. roboty.
Poczytaj o filtrach kaskadowych. Warto!
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 21:03:21 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Listopad 11, 2009, 10:14:38 »

To jest troche z tym zabawy Smiley Wiec teraz po tygodniu musze to zrobic czy dopiero jak rybki juz beda?

Ten filtr jest wewnetrzny, ponoc jakas nowosc i chwalili a bylem w kilku sklepach zeby sie dwiedziec i zeby mi nic nie wcisneli:P

Slimakow to juz mam chyba z 5 Tongue Skad one sie biora??
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #22 : Listopad 11, 2009, 11:16:40 »

To jest troche z tym zabawy Smiley Wiec teraz po tygodniu musze to zrobic czy dopiero jak rybki juz beda?

Ten filtr jest wewnetrzny, ponoc jakas nowosc i chwalili a bylem w kilku sklepach zeby sie dwiedziec i zeby mi nic nie wcisneli:P

Slimakow to juz mam chyba z 5 Tongue Skad one sie biora??

Rób wszystko tak, jakby były ryby.
Na początku też miałem wewnętrzny. Małe gąbki filtrujące i zero możliwości zmiany mediów filtracyjnych. Po kilku czyszczeniach, elementy filtra były tak poluzowane, że przy kolejnym wyciąganiu, rozsypał się na części. Cały syf wrócił do wody. Za filtrem zbierają się syfy, glony.
Ślimaki biorą się z jajeczek. Smiley Ślimak nie kura. Jak złoży, to dziesiątki/setki jaj. Smiley
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #23 : Listopad 11, 2009, 14:21:37 »

Skad one sie biora??
Jeśli włożyłeś z nowości tylko rośliny, to znaczy, że ślimaki były na tych roślinach.
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Listopad 11, 2009, 22:39:37 »

Ten filtr ma taka klapke od gory gdzie sie wyciaga 3 wklady. nawet nie musze rak do wody wsadzac. Dosyc fajnie jest to pomyslane.
Powiedzcie mi jeszcze czy czyscicie szyby od srodka? Jutro mam wolne wiec jade na zakupu i chcialbym wszystko juz kupic Tongue
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: