Mam kolejne pytania:)
Wyczytałem na forum, że ziemia która dajemy pod ostateczne podłoże nie powinna być sypana na całej długości akwarium tylko kończyć się kilka centymetrów przed bocznymi szybami?
Czy jest to prawda? Jeśli tak to dlaczego akurat w taki sposób układamy ziemię? Czy od przedniej i tylnej szyby też powinien być odstęp?
I drugie pytanko. Czy szyby wewnątrz akwarium powinny być czyszczone? Na zewnątrz to oczywiste, ale wewnątrz? Jeśli będzie trochę glonów to zajmą się nimi black molly, natomiast jeśli będzie inny rodzaj "brudu" to czy powinienem to czyścić? Jeśli tak, to czym?
I trzecie pytanko.
Co powiesz na taką obsadę (112l baniak)
- black molly (2+4)
- tetra czarna (3+5)
- gurami mozaikowe (1+2, ewentualnie 1+3)
- kirysek spiżowy (3+3)
- ślimaki świderki 4
Oczywiście, dużo roślinek + korzeń. W zestawie który kupiłem była tzw. "skałka hodowlana", ale z tego co wyczytałem to jest to po prostu pomalowane tworzywo sztuczne i nie jest ono polecane więc to raczej sobie daruje.
Kolejne pytanko:
Oświetlenie. Zastanawiałem się nad tym co pisaliście i czy wystarczy jeśli wymienię świetlówki na mocniejsze np. 2x24W.
Wyczytałem gdzieś, że są do kupienia świetlówki specjalnie przeznaczone dla akwariów. Jedna przeznaczona dla roślin (wspomaga ich wzrost, ale nie pomaga rosnąć glonom), druga przeznaczona dla ryb. Niestety nie znalazłem nazw tych świetlówek ani ich ceny. Czy mógłbyś mi powiedzieć co to za świetlówki, gdzie można je dostać i podać orientacyjną cenę oraz moc jaką powinny one mieć?
Jeszcze jedno. Mam stary filtr, który był używany w akwarium z żółwiem i rybkami. Roślin było zawsze mało, bo gad je zjadał. Filtr z racji tego, że żółw urósł został zmieniony. Czy dołożenia gąbki lub jej kawałka do filtra który zastosuje w obecnym akwarium przyśpieszy jego dojrzewanie? Filtr nie działa, więc pewnie bakterii już też nie ma - a może się mylę? Czy filtr, który pracował z żółwiem, nie będzie szkodził rybkom jeśli zastosowałbym jego wkład?
Dodam jeszcze, że filtr, który zastosuje w akwarium z rybkami to HAILEA BT 700. Za mocny filtr do tego akwa (taki był w zestawie), więc deszczownica wymaga przerobienia, ale to już inna bajka...
Mam nadzieje, że nie masz mnie już dość
Pozdrawiam.