Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
. Czy otrzymałeś swój
email z kodem aktywacyjnym ?
Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
WIKI
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata
«
Akwarystyka
«
Woda
« Filtrax K
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filtrax K (Przeczytany 1856 razy)
mario24
Nowy
Filtrax K
«
:
Październik 05, 2009, 08:11:14 »
ile wody przefiltrowanej przez tą żywicę mozna podmienić w 112l akwarium,żeby był jakis skutek , ale PH nie spadło zbyt nisko ? Wczoraj podmieniłem ok. 20l wody przepuszczonej przez ten filtrax i tak mi ph nagle spadło że oml wszystkie ryby nie zeszły. Musiałem szybko jeszcze raz podmienić ze 20l, tym razem na czysta kranówkę bo innej nie miałem, ale ryby zyja .
I drugie pytanie - gdzie mozna kupic kwas solny do regeneracji tego kationiotu ?
Stiep
Zainteresowany
Odp: Filtrax K
«
Odpowiedz #1 :
Październik 05, 2009, 10:14:08 »
Do wody po kationicie trzeba dodać albo kranówki (w zależności jaką masz twardość w stosunku np 3:1) albo jakiegoś środka który zneutralizuje kwas np. węglanu potasu.
Ja rezygnuje właśnie z kationitu. Za dużo z nim babrania i parametry wody skaczą jak głupie. Zamówiłem sobie RO i mam nadzieje że będzie lepiej.
102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
qbakos
Nowy
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 12, 2009, 22:04:26 »
Ale dodanie węglanu potasu (nie słyszałem żeby akurat to ktoś dodawał, ale ok) podniesie znów twardość, więc jaki sens całego działania? Wszystko zależy jaką ma się kranówkę, a jaką się chce uzyskać wodę w akwarium. Czasem używanie kationitów zmiękczających mija się z celem, a czasem...
U mnie się to sprawdza i wcale nie tęsknię za filtrem RO z którym jest moim zdaniem więcej babraniny.
Konieczne jest odstawienie wody po kationicie na jakąś dobę, aby usunąć nadmiar CO2 i zmieszanie jej z kranówką w odpowiedniej proporcji. Musisz znać parametry swojej kranówki - na stronie wodociągów powinny być odpowiednie dane. Nie ma wtedy żadnych skoków Ph, a przynajmniej są akceptowalne. Po pewnym czasie możesz sobie ustabilizować twardość i Ph na dowolnym (no prawie) poziomie.
Stiep
Zainteresowany
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 12, 2009, 22:24:57 »
Dodanie węglanu do kwaśnej wody w żadnym wypadku jej nie zatwardzi. Warunek jest taki, że dodasz go tylko tyle, żeby całkowicie przereagował z kwasem. W przeciwnym razie faktycznie twardość skoczy, ale tylko węglanowa.
Z własnego doświadczenia: z filtrem RO jest zdecydowanie mniej babrania niż z kationitem, odkręcam kran i po jakimś czasie mam wode o twarości 0. Za Filtraxem nie tęskię.
102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 13, 2009, 17:23:46 »
Cytat: mario24 Październik 05, 2009, 08:11:14
I drugie pytanie - gdzie mozna kupic kwas solny do regeneracji tego kationiotu ?
Ostatnio kupowałem kwas solny 30% w Leroy Merlin w dziale z rozpuszczalnikami.
Akwarium i hydroponika
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Nasze akwaria
=> Nasze akwaria
Akwarystyka
=> Ryby akwariowe
=> Rośliny akwarystyczne
=> Sprzęt, technika akwarystyczna
=> Giełda
=> Woda
=> Akwarystyczne pogaduszki
=> Jak rozmnożyć rybki
=> Choroby
=> Zrób to sam
=> Nierybiaste
===> Kupię
===> Sprzedam
===> Zamienię
===> Oddam
===> Przyjmę
===> Obsady
=> Organizacje akwarystyczne
===> GSA
===> WZA
===> KMRA
===> Polonia akwarystyczna
Biotopy
=> Ameryka
=> Malawi
wiki
=> Tanganika
wiki
=> Azja
=> Australia
=> Afryka - reszta
=> Oczko wodne
=> Inne biotopy
wiki
=> Akwarystyka morska
akwarium.net.pl
=> Konkursy akwarystyczne
=> Nasz portal
Kosz
=> Kosz
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzęki którym nasz serwis może działać lepiej. Kliknij na przycisk "Akceptuję" jeżeli wyrażasz zgodę.
Akceptuję
Ładowanie...